Baklava savaşları! Kayseri 'benim' dedi, Gaziantepli ustalar çıldırdı
Gaziantep'in tüm dünyaya nam salmış eşsiz lezzetlerinden olan baklavasına Yunanlılar'dan sonra Kayserililer sahiplendi. Gaziantep mutfağının meşhur lezzeti baklavanın kendi tatlıları olduğunu söyleyen Kayserili vatandaşlar kendilerine ait olduğunu söyledi.
Gastronomi şehri Gaziantep'in yüzyıllardır mutfaklarında olan baklava yine bir tartışmanın fitilini ateşledi. Yunanistan'ın baklava bizim demesinden sonra şimdi ise Kayseri de baklavanın kendilerine ait olduğunu söyledi.
YÜZYILLARIN GAZİANTEP BAKLAVASINA 'BİZİM' DEDİLER
Kayserili olan Prof. Dr. Muhittin Eliaçık baklavanın Gaziantep'e değil Kaysei'ye ait olduğunu söylemesi üzerine yeni bir tartışma çıktı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi 'Şehir' dergisinde 'Kayseri Baklavası' adlı belgeleri bulduklarını açıkladı. Prof. Dr. Muhittin Eliaçık Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Dair Arşiv Belgeleri’nde baklavanın Kayseri'ye ait olduğunu belirten belgeler bulduklarını iddia etti.
KAYSERİLİLER BAKLAVAYI SAHİPLENDİ
Prof. Dr. Muhittin Eliaçık yazdığı makalede baklavaya ilişkin, ''Kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkmış illerden birisi de Kayseri olup belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünler gelmektedir. Bu ürünlerden baklavanın Kayseri ile öne çıkması sürpriz gelebilir. Zira günümüzde baklava denildiğinde ilk akla gelen il her halde Kayseri değildir. Ama geçmişe dönüp belgelere özellikle de son dönem Osmanlı arşiv belgelerine bakıldığında baklavanın da Kayseri ile birlikte anılan bir ürün olduğu görülmektedir.'' dedi.
Bölgenin nimetlerinin farklı yerlere kaptırıldığını ifade eden Eliaçık, ''İşte bu durum gösteriyor ki bir memleketin kendisine mal olmuş, adını dünyada duyurmuş bir ürüne sahip çıkıp muhafaza edememesi ciddi bir eksikliktir. Dolayısıyla kendi adını dünyada duyurmuş bir ürünün bilimsel belge ve delillerle teşvik edilip tanıtılması bir memleketin en önemli görevi ve ödevidir. Kayseri’nin bu konuda maalesef istenilen yerde bulunmadığı, elindeki bölgesel işaret taşıyan nimetleri birer birer başka yerlere kaptırdığı görülmektedir.'' dedi.
GAZİANTEPLİLER'DEN CEVAP BEKLENİYOR
Kayserili vatandaşlar baklavayı sahiplenmeye başlarken Gaziantepli vatandaşlar ise yüzyılların şehriyle anılan Gaziantep baklavasını kimseye kaptırmayacak gibi duruyor. Gaziantepli vatandaşlar ve Gaziantepli baklava ustalarının konu hakkında ne diyeceği ise büyük merak konusu oldu.