Yandex Metrica

Bilişim uzmanları açıkladı: Dünyayı etkileyen yazılım krizi Türkiye için bir fırsat! Milli ve yerli projeler çok önemli

Bilişim uzmanları açıkladı: Dünyayı etkileyen yazılım krizi Türkiye için bir fırsat! Milli ve yerli projeler çok önemli

Bilişim uzmanları, dünya genelinde kaosa neden olan birçok sektörün durmasına yol açan yazılım sorununda Türkiye'nin milli ve yerli yazılım projelerinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekti.

Gündem

21.07.2024, 18:45

Bilişim uzmanları, Microsft'a siber güvenlik hizmeti sunan CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorununun, dünyaya bir uyarı niteliğinde olduğunu açıkladı.

TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi PARDUS'un stratejik tüm alanlarda kullanılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yerli ve milli projelerin önemine dikkat çekerek çalışmaların artması gerektiğini dile getirdi.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorunuyla ilgili detayların gelecekte netleşebileceğini ifade etti.

Ergün, bu durumun küresel bir uyarı taşıdığına dikkat çekerek;

''Adeta bir felaket senaryosunun fragmanını izledik. Bu, ileride kriz veya savaş gibi durumlarda ülkelerin sistemleri açısından ne denli tehlikeli olabileceğine dair bir işarettir.'' ifadelerini kullandı.

Kayıp Narin Güran bulundu mu? Amca Sami Güran hakkında yeni gelişme! Kayıp Narin Güran bulundu mu? Amca Sami Güran hakkında yeni... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE, ALTERNATİF PROJELER ÜRETMELİ'

''Microsoft tabanlı sistemler, dünya genelinde bir nevi tekelleşme üzerine kodlandığı için herhangi bir sistemde veya bir tarafında meydana gelen açık ve ihmal, dünya genelinde tüm sistemleri otomatik olarak etkiliyor. Biz yıllardan beri özellikle adına Microsoft dediğimiz bu merkezi yazılımlardan daha çok dağıtık teknolojilerin kullanılması, ulusal bazda ülkelerin kendi veri tabanlarını muhafaza edecek yazılım sistemlerini üretmesi yönünde bazı ikazlarda bulunuyorduk.'' ifadelerini kullanan Ergün, krizden en az etkilenen Rusya ve Çin gibi kendi sistemlerini kullanan ülkeler olduğunu dile getirdi.

Ergün, ''Türkiye gibi ülkelerin artık bunu fırsat bilip, dağıtım teknolojilerini oluşturup, bunların güvenliğini sağlayabilecekleri iş sistemleri ve alternatif birtakım projelerin üstünde durması lazım. Dünya genelindeki merkezi yapılar kullanılmaya devam edildiği müddetçe bu riskler her zaman vardır. Bunlar, Türkiye'nin ulusal güvenliği dahil ülkeyi doğrudan etkileyebilecek öneme sahiptir.'' dedi.

Bağış adı altında 30 milyon liralık vurgun! Hayvan barınağı derneğine 2'nci dalga operasyon! Bağış adı altında 30 milyon liralık vurgun! Hayvan barınağı derneğine... Haberi Görüntüle

''YAZILIM TEKNOLOJİLERİ, MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR''

Ergün, ''Yazılım teknolojileri, bir milli güvenlik meselesidir. Bu çok önemli. Bunu sağlayamadığımız takdirde milli güvenliğimiz ciddi anlamda risk altındadır. Bu olmadığı zaman kamusal ve ticari aktiviteler dahil olmak üzere bir anda kaos senaryosunun içerisinde kendimizi bulabiliriz.'' ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah'ta yaprak dökümü: Bir belediye başkanı daha istifa etti! Yeniden Refah'ta yaprak dökümü: Bir belediye başkanı daha istifa etti! Haberi Görüntüle

'PARDUS, YAYGIN KULLANILMALI'

Devlet kademesinde bu tip krizlerde yapılacaklara ilişkin senaryoların olduğunu dile getiren Vatansever, şunları kaydetti:

Bunun alternatifi aslında Türkiye'de var. TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi PARDUS bu krize birebir çözüm olabilecek bir durumda. PARDUS'un yaygın kullanımı söz konusu olmalı. Bir felaket durumunda en azından kritik sistemler PARDUS üzerinden faaliyete geçirilebilseydi çok iyi olurdu. PARDUS, uzun zamandır TÜBİTAK'ın da üzerinde çalıştığı ve şu an kullanılan, bazı kurumlarda da aynı şekilde kullanımı devam eden ama yaygınlaşmayan bir sistem. Sonuçta Microsoft dünyada her yerde kullanıldığı için bir kere geliştirildiğinde çok büyük bir pazara girmiş oluyor. Ama şimdi PARDUS'ta bir uygulama geliştirilirse çok kısıtlı kullanılır. Kaç kişi o uygulamayı kullanacak? Bu sebeple çok fazla ciddi anlamda ticarileşemiyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading