Bu bölgeler havadan aşı atılacak! Bakanlık kritik açıklamada bulundu

Bu bölgeler havadan aşı atılacak! Bakanlık kritik açıklamada bulundu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Türkiye’nin bazı bölgeleri için uyarı yapıldı.  

Gündem

29.09.2024, 16:17

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuduz vakalarının kuduz vakalarının önüne geçmek için çalışmalara başladı. Bakanlık tarafından Bilecik’ in de dahil olacağı geniş bir alanda kuduz aşısı atımı yapılacağı duyuruldu. Tilki kaynaklı artan kuduz vakalarının önüne geçmek için kullanılan ilaç, Yenipazar, Gölpazarı, Söğüt ve İnhisar ilçeleri ile kent merkezinin belli kısımlarını kapsayan bölgelere havadan yem şeklinde atılacak.

TİLKİLER AÇASINDAN ETKİLİ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmış olan açıklamada, aşı tilkilere ağız yolluyla kullanılan bir aşı olduğu belirtildi.  Tilki aşıyı yemek şeklinde yerken, ağzında patlayacak ve tüm vücuduna yayılacak. Bu sayede hastalığa bağışıklık sağlamış olacak.  

İNSAN SAĞLIĞI KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN!

Aşı yemenin insan sağlığı açısından zararı bulunmadığı ama temas edilmemesinin daha iyi olacağı konusunda açıklamada bulunuldu. Aşını birçok testten geçmiş olmasının yanında içerisinde canlı bir virüs bulundurmaktadır. Bu nedenle aşıya temas eden kişiler, o bölgelerini sabunla yıkamalıdır. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

YAN ETKİLERİ OLABİLİR

Aşının diğer hayvanlar üzerinde etkisi ise büyük açıdan önem kazanıyor. Köpekler veya kediler için kuduzla mücadele açısından kullanılmamalıdır. Bu aşıların test aşamasından ve üretim aşamasından geçerken sadece tilkiler üzeri çalışma yapılmıştır.

HAYVANLARINIZI BİR  SÜRE ÇIKARMAYIN

Diğer yandan hayvanlarınız bu aşıları tüketmemesi için bir süre dışarı çıkarmamanız iyi olacaktır. bu sayede aşıya ulaşım konusunda zorluk çekecektir. Diğer yandan yemler 4-5 gün içinde yaban hayvanları tarafından tüketilmiş olacaktır.

Açıklamada bulunan, insan sağlığı kısmı ise büyük önem taşımaktadır. İnsan sağlığı açısından daha dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuldu. Aşıya temas sonrası insan sağlığını etkileyen faktörler görüldüğü andan itibaren, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading