• G.ALTIN

    4.005,85

  • DOLAR

    38,7699

  • EURO

    43,0239

  • BIST 100

    9.674,43

  • BITCOIN

    $104.446

Burun kanaması orucu bozar mı? Burundan kan gelmesi orucu etkiler mi, bozar mı?

Burun kanaması orucu bozar mı? Burundan kan gelmesi orucu etkiler mi, bozar mı?

Ramazan'ın gelişiyle birlikte oruç ibadetini yerine getirmeye başlayan Müslümanlar, orucu bozan durumlar konusunda araştırmalara yönelmiştir. Her yıl belirlenen zaman diliminde, sabah güneşin doğuşundan akşam batışına kadar olan süre boyunca yeme içme faaliyetlerinin sınırlı olduğu bu mübarek ayda, oruçlu bireyler özellikle "Burun kanaması orucu bozar mı? Burundan kan gelmesi orucu etkiler mi, bozar mı?" gibi soruların yanıtlarını araştırmaktadır.

Burun kanaması orucu bozar mı? Burundan kan gelmesi orucu etkiler mi, bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadetini yerine getiren milyonlarca Müslüman, orucun hangi durumlarda bozulacağını araştırmaktadır. İslam'ın emirleri doğrultusunda, oruç tutmaya niyet edildikten sonra iftar vaktine kadar insanların bir şey yememeleri ve içmemeleri emredilmiştir. Bu emir, güneşin doğuşundan gün batımına kadar açlığın devam etmesini İslam'ın bir ibadeti olarak belirlemiştir. Peki, Burun kanaması orucu bozar mı? Burundan kan gelmesi orucu etkiler mi, bozar mı?

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Vücuttan kan akması çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu tür kanamalar, kişi oruçlu olduğu sırada gerçekleşirse, orucunu bozan durumlar arasında yer almaz. Dolayısıyla, kişi kanamaya maruz kaldıktan sonra da orucunu sürdürebilir. Diyanet, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştır:

Kan akması kişinin elinde olan bir durum değildir. Kendiliğinden ya da bir darbe sonucu meydana gelebilir. Burundan akan kanın miktarı da orucun bozulup bozulmaması üzerinde etkili değildir. Az kan da aksa çok fazla miktarda an da aksa oruç bozulmayacaktır.

Oruçluyken kişinin kendiliğinden ya da darbe sonucu yaşadığı burun kanaması orucun kaza edilmesine sebep olmaz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Diyanetten yapılan açıklamaya göre eğer burundan akan kan olduğu gibi dışarı akarsa oruç bozulmaz. Fakat bazı durumlarda burun kanaması sırasında akan kan genizde ya da ağızdan mideye ulaşabilir.

Eğer kişi burundan akan kanı boğazından mideye inmeden tükürme yolu ile dışarı atarsa orucu bozulmaz. Ama kan bir damla dahi olsa boğazdan geçerse kişinin orucu bozulmuş kabul edilir. Bu yüzden kişi bu durumu yaşadıktan sonra orucunun ertesinde bugünü kaza olarak tekrar tutmalıdır. Bunun yanı sıra burundan akan kan sonucu kişiye ilaç verilmesi ya da takviye iğne yapılması da kişinin orucunun bozulması için yeterli bir sebeptir.

Avatar
TR Haber