Büyük operasyon başlıyor! Türkiye'nin 'kuzey Irak' stratejisi belli oldu: Bağdat’a 4 teklif sunulacak!

Büyük operasyon başlıyor! Türkiye'nin 'kuzey Irak' stratejisi belli oldu: Bağdat’a 4 teklif sunulacak!

Yürütülen başarılı operasyonlarla terör örgütü PKK'nın yurt içinde inleri tek tek temizlendi. Sıra şimdi Irak'ın kuzeyini terörden arındırmaya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sinyalini verdiği büyük operasyonla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın katılımıyla Irak'ın başkenti Bağdat'taki güvenlik zirvesi yapıldı.Terörle mücadele için Bağdat’a çok önemli teklifleri var. Üçlü isim Güler, Fidan ve Kalın önceki günlerde güvenlik zirvesi toplantısı düzenleyerek operasyonla ilgili detayları masaya yatırmışlardı. 

 

Ankara ile Bağdat arasında bir süredir terör örgütü PKK’yı Irak topraklarından temizlemek için devam eden görüşmeler büyük bir operasyonun başlayacağının sinyalini veriyor. Geçtiğimiz günlerde de yapılan kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Irak ve Suriye sınırlarında yeni operasyon sinyali veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan terör için "Çemberi tamamlayacağız" demişti. 

ZİRVE SONA ERDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın katılımıyla Irak'ın başkenti Bağdat'taki güvenlik zirvesi sona erdi.

TÜRKİYE'NİN PKK İLE MÜCADELESİNDE DÖNÜM NOKTASI OLACAK 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mart ayının ilk haftası yaptığı “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız” açıklamasının ardından temaslar hız kazanmaya başladı. İki ülke arasında terör örgütünün ortak tehdit olduğu yönünde varılan görüş birliği, Ankara’nın Irak topraklarını kendisine merkez olarak belirleyen terör örgütü ile mücadele stratejisinde önemli bir işbirliğini de beraberinde getirecek. Bu, Irak’la ilişkilerde yeni bir döneme işaret ederken, Türkiye’nin PKK’yla mücadelesinde de önemli bir dönüm noktası olacak. 

ÜÇLÜ İSİM GÜVENLİK ZİRVESİ İÇİN BAĞDAT'A GİTTİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın iki ülke arasında aralık ayında Ankara’da yapılan Güvenlik Zirvesi’nin ikinci aşamasına katılmak üzere bugün Bağdat’a gitti. Üçlü isme İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu da katıldı. Toplantının ana gündem maddesi "güvenlik ve askeri işbirliği" ile "terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığının kökünün kazınması" olacak.

Daha önce iki ülke arasında PKK’yı Irak topraklarından temizlemek üzere varılan anlaşma sonrasında Ankara bu toplantıya şu somut ve etkili şu teklifler sunulacak; 

1-ORTAK HAREKÂT MERKEZİ: İki ülke arasında ortak harekât merkezi kurulması.

2- ÜS BÖLGELERİ: Türkiye’nin Irak sınırındaki 30-40 kilometre arasında değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması.

3- GÜVENLİ ALAN: Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hale getirilmesi ve güvenliğinin sağlanması.

4- SURİYE SINIR GEÇİŞLERİ: Irak-Suriye sınırında PKK/YPG unsurlarının geçişkenliğini azaltmak için somut adımlar atılması.

KANDİL BÖLGESİNE DE HAVA OPERASYONLARI DÜZENLENECEK 

Anlaşma sonrası bu adımların atılmasıyla birlikte “Pençe Kilit bölgesi kilitlenecek” diye ifade eden uzman kaynaklar, örgütün son dönemde ağırlıklı olarak yuvalandığı Asos bölgesinin yanı sıra örgütün varlığı azalan Kandil bölgesine de hava operasyonlarının devam edeceğini belirtti.

PKK'YI BİTİRME STRATEJİSİ

Kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Irak ve Suriye sınırlarında yeni operasyon sinyali veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Çemberi tamamlayacağız" çıkışı gündemde konuşulmaya devam ediliyor. 

PKK'yı bitirme stratejisinde şu şekilde ilerlenecek; 

Harekattan önce üs bölgeleri tahkimatlı hale getirilecek. Çelik konstrüksiyonlu üs bölgeleri ve gözetleme kuleleri yapılacak. Bu üs bölgeleri arasında yol ve köprü gibi ulaşımı sağlayacak ağlar kurulacak. İletişim ağları ile enerji hatları tesis edilip Suriye'deki M4 Karayolu gibi bir hat oluşturulacak.

PKK DAĞLIK BÖLGEDEN DÜZ ARAZİYE İNDİRİLECEK 

Güvenli bölgeler oluşturulurken PKK'nın dağlık bölgeden düz araziye indirilerek, PKK köşeye sıkıştırılıp temizlenecek. Örgütün etkin olduğu bölgelerdeki yerleşim yerleriyle bağlantısı kesilip o bölgeler kontrol altına alınacak. 

ÖRGÜTÜN YUVALANDIĞI ÜSLERE OPERASYON DÜZENLENECEK 

PKK'nın yuvalandığı Kandil, Süleymaniye, Mahmur ve Sincar bölgelerinde Irak ordusu ile birlikte operasyon gündeme gelebilecek. MİT'in terör örgütünün üst düzey yöneticilerine yaptığı nokta operasyonlarla da bu harekat desteklenecek. Böylelikle terör örgütünün beli kırılacak, kontrolü zayıflatılarak yok edilecek.

KUZEY IRAK İÇİN YOĞUN DİPLOMASİ 

PKK'yı ortadan kaldırmak isteyen Türkiye, öncesinde muhataplarıyla masada çözüm için diplomasiyi hızlandırdı. Türkiye'nin Irak ile diplomasi trafiği aralık ayında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak ziyareti ile başladı. Trafik bu yılın başında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın ziyaretleri ile devam etti. Geçtiğimiz haftalarda ise Irak heyeti Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nisan ayı içinde Irak'a yapmayı planladığı ziyaretle, heyetler arası görüşmelerde ele alınan konular karara bağlanacak.

ÖNCELİK SORUNU MUHATAPLARIYLA ÇÖZMEK 

Türkiye PKK'ya karşı Irak'ın dışında ABD, Rusya ve İran'la da diplomasi yürütüyor. Öncelikli olarak sorunu muhataplarıyla masada çözmek isteyen Türkiye, diplomasinin sonuç vermeyeceğini anladığı an tehditleri bertaraf etmek için düğmeye basacak. 

SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN BARIŞ PINARI HAREKATI TAMAMLANACAK 

Alt düzeyde görüşmeler yürüten Türkiye, Suriye'de ise Irak'ta yaptığı sistemi uygulamayacak. ABD ile Fırat'ın batısı, Rusya ile de Fırat'ın doğusu konusunda görüşmeler devam ediyor. Bu bölgede Barış Pınarı Harekatı sırasında Türkiye hem Rusya'ya hem de ABD'ye süre vererek mutabakat yapmıştı. Ancak ne Rusya ne de ABD verdiği sözü tutmadı. Türkiye, ABD ve Rusya'ya mutabakat metnine sadık kalmalarını hatırlatacak. Bölge temizlenip güvenli hale gelmezse, Türkiye sınır güvenliği için yarım kalan Barış Pınarı Harekatı'nı tamamlayacak

KALKINMA YOLU PROJESİ GÜÇ KAZANACAK 

Irak Merkezi Hükümeti, ülkenin ekonomik olarak çehresini değiştirecek “Kalkınma Yolu Projesi”ne büyük önem veriyor. Yeni İpek Yolu olarak da tanımlanan Kalkınma Yolu güzergâhı Basra Körfezi’nden başlayarak Irak’ın en önemli kentlerinden geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. İki ülke arasında 2023 yılında imzalanan Ankara Bildirisi’nin en önemli maddeleri arasında yer alan Kalkınma Yolu’nu destekleyenler arasında Birleşik Arap Emirlikleri de yer alıyor. Ancak PKK gibi terör örgütleri Irak topraklarından temizlenmedikçe Kalkınma Yolu’nun güvenli bir ticaret güzergâhı olması mümkün değil. Bu doğrultuda bugün Bağdat’ta yapılacak görüşmelerde bu konu da masaya yatırılacak. 

SÜLEYMANİYE'DE PKK'NIN VARLIĞI NE OLACAK? 

Kuzey Irak’ta özellikle Süleymaniye’deki PKK yapılanması sorun olmaya devam ediyor. Bağdat görüşmelerinde bu konuda da görüş alışverişinde bulunulacak, Türkiye bu konuda güvenlik ve istihbarat kuruluşlarının koordinasyonunda yeniden ele alınacak. 

12 YIL SONRA IRAK’A ZİYARET 

İki ülke arasındaki temas trafiğinin en önemli aşaması ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süredir planlanan Bağdat ziyareti olacak. Erdoğan 12 yıl sonra Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaretle ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Cumhurbaşkanı’nın nisan sona ermeden Bağdat’ı ziyaret edeceğini belirtti. Bağdat’ta bugün yapılacak Güvenlik Zirvesi’nde Erdoğan’ın bu ziyaretinin ayrıntıları da ele alınacak.