Yandex Metrica

CHP'li Namık Tan'dan skandal Mavi Vatan tanımlaması: Tepkiler çığ gibi

CHP'li Namık Tan'dan skandal Mavi Vatan tanımlaması: Tepkiler çığ gibi

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türkiye'nin denizlerdeki egemenlik haklarını savunan Mavi Vatan için skandal bir ifade kullandı. Milli konulardaki gayri milli açıklamalarıyla gündeme gelen Tan, bu kez de Mavi Vatan'ı hedef aldı. Mavi Vatan için "masal" ifadesini kullanan CHP'li isme tepkiler ise gecikmedi. İşte detaylar...

Gündem

28.07.2024, 12:50

Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde TSK unsurlarının, Somali'nin terörizm ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek amacıyla bu ülkede 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Milet Meclisi'nde kabul edildi. Tezkereye dair konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türkiye'nin proaktif dış politik hamlelerini eleştirerek skandal ifadeler kullandı. Mavi Vatan'ı da hedef alan Tan, Mavi Vatan'ın "masal" olduğunu iddia etti. Tan, "Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından oldukça çabuk yüz geri etti." ifadesini kullandı. Namık Tan'ın "masal" ifadesine tepkiler gecikmedi. 

TOKİ'den kaçırılmayacak fırsat! 32 ilde 173 arazi satışa sunuluyor! Tek şart... TOKİ'den kaçırılmayacak fırsat! 32 ilde 173 arazi satışa sunuluyor! Tek... Haberi Görüntüle

AK PARTİLİ MEHMET ALİ ÇELEBİ: "ATATÜRK BUNLARI GÖRSE SOPAYLA KOVALARDI"

AK Partili milletvekilleri ifadeyi duyar duymaz tepkilerini dile getirirken İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, "CHP Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan ülkemizin Mavi Vatan mücadelesine "masal" demiş. Selefi Ünal Çeviköz de "yayılmacılık" demişti. Mavi Vatan Misak-ı Millinin denizlerimizdeki karşılığıdır. Atatürk bunları görse sopayla kovalardı." şeklinde bir paylaşım yaptı.

Tan'a bir diğer tepki ise Mavi Vatan'ın isim babası Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'den geldi. Sosyal medya hesabından uzun bir paylaşım yapan Gürdeniz, Tan'ın "masal" ifadesini eleştirerek Mavi Vatan'ın anlamını maddeler halinde sıraladı. Gürdeniz paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Ana muhalefet Partisi Dış İlişkiler  Danışmanı eski Washington DC Büyükelçisi bir milletvekili, meclisteki konuşmasında mavi vatana 'masal' demiş. Mavi vatanın 21. yüzyılda Batı emperyalizmi tarafından denizlerden kıtaya itilen Türkiye’nin bir direniş manifestosu olduğunun bilinmediğini sanmıyorum. Mavi Vatanın bir jeopolitik yöneliş olarak Türkiye’nin denizcileşmesi ve  denizlerdeki çıkarlarının korunarak geliştirilmesinin bir sembolü olduğunun bilinmediğini de sanmıyorum. O halde mavi vatana masal demenin ardında başka saikler aramak gerekir. Mavi vatana masal demek:

1.Kısaca Doğu Akdeniz’de ve Ege’de 200.000 kilometrekarelik kıta sahanlığımızdan  vazgeçerek AB ve ABD’nin dayattığı Sevilla haritasına evet demektir. 

2.Ege’de Türkiye’nin Akdeniz’e doğrudan erişimini kesecek şekilde Yunan Karasularının 12 mile  çıkmasına evet demektir. 3.Ege’de Kardak benzeri 153 ada, adacık ve kayalığın egemenliğini sorgusuz sualsiz Yunanistan’a devretmek demektir. 

4.Kuzey Kıbrıs’ta KKTC’yi sonlandırarak Annan planı benzeri bir federasyonu desteklemek ve ikinci donanma etkisi yaratan Türk kolordusunu geri çekmek demektir. 

5.Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesini sulandırarak batı emperyalizmi ve NATO  çıkarları için Karadeniz’de aktif Tarafsızlığımızı sonlandırarak, ABD yanında vekâlet savaşına girmek demektir. 

6.Son tahlilde Güneydoğu’da Irak ve Suriye’yi de kapsayan, İsrail jeopolitiğine hizmet edecek, denize çıkışı olan kukla bir Kürt devletine evet demektir. 

Mavi Vatan bir masal değildir. Mavi vatan, jeopolitik suikastlara hayır demektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti yaşadığı sürece kim iktidarda olursa olsun Mavi Vatana siyaset üstü tutumla sıkı sıkıya sarılmak zorundadır. 

Mavi Vatanı koruyamayanlar ana vatanını da koruyamaz. 

Bu skandaldan ders de çıkarmak gerekir. Demek ki Büyükelçilik yapmış olsalar da Diplomatlarımızın yoğun jeopolitik, deniz tarihi ve strateji konularına hakim olacak şekilde yetiştirilmeleri gerekmektedir. Demek ki ana muhalefet partisi geçmiş dönemde de yaşandığı üzere Mavi Vatan ve Türk jeopolitiği konusunda fikir beyan eden siyasetçilerinin kafa karışıklığını netleştirmek  ve Türk milletine denizlerdeki çıkarlarımızı koruyacak duruşa ve görüşe sahip olduğunun güvencesini vermek zorundadır. Akdeniz’de son dört yıldır hiç bir sismik ve sondaj faaliyeti icra edilemezken iktidarın Somali’ye donanma unsuru göndermesinin  eleştirilmesi ayrı bir konudur. Ancak bu konuyu eleştirirken Mavi Vatana masal demek akıl ve mantıkla bağdaşmaz."

Türkiye Galler'e yenilirse ne olur? Türkiye Uluslar Ligi grubundan çıkamazsa ne olur? Türkiye Galler'e yenilirse ne olur? Türkiye Uluslar Ligi grubundan çıkamazsa... Haberi Görüntüle

CİHAT YAYCI: "YUNANİSTAN PARLAMENTOSUNDA GÖREV ALMAYA DAVET EDİYORUM"

Mavi Vatan denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan müstafi Tümamiral Cihat Yaycı da Namık Tan'a tepki göstererek bu ifadesinden dolayı Tan'ı istifaya davet etti. Tan'ın Yunanistan parlamentosunda görev yapmasının daha doğru olacağını ifade eden Yaycı'nın paylaşımı şu şekilde:

"Denizlerdeki Misak-ı Millimiz olan Mavi Vatan davamız için “Masal” nitelendirmesinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan’ı şiddetle kınıyorum.

Kendisini derhal istifa edip, davet alması durumunda Yunanistan parlamentosunda görev almaya davet ediyorum. 

Bu vesileyle belirtmek isterim ki;

Partisi ve ideolojisi ne olursa olsun Türk nesillerinin denizlerdeki hak ve çıkarlarına sahip çıkmayı,  korumayı ve geliştirmeyi hedefleyen haklı ve milli davamız Mavi Vatan ülkümüzün  karşısında duran tüm müstemleke ve mandacı zihinlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."

Habere Tepki Ver

4

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading