Yandex Metrica

Çocukların için sosyal medya problemi büyüyor

Çocukların için sosyal medya problemi büyüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi tarafından yürütülen araştırma, çocukların sosyal medya kullanımında "problemli" davranışlarda son dört yılda yüzde 4 artış olduğunu ortaya koydu.

Gündem

25.09.2024, 17:09

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi, 2021-2022 yılları arasında yapılan anketin sonuçlarını içeren "Okul Çağındaki Çocukların Sağlık Davranışları" raporunu yayımladı. Araştırma, 11, 13 ve 15 yaşlarındaki yaklaşık 280 bin çocuğun sosyal medya ve dijital oyun kullanımına yönelik davranışlarını inceledi. Çalışmaya, Avrupa ve Asya'dan 44 ülke katılırken, Kanada, Danimarka, İngiltere, Almanya, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkeler öne çıktı.

Rapora göre, 2022 yılında çocukların yüzde 11’i sosyal medyada problemli davranışlar sergiledi. Bu oran, 2018'de yüzde 7 olarak kaydedilmişti. Sonuçlar, 2018-2022 döneminde çocukların sosyal medyada problemli kullanım oranının yüzde 4 artış gösterdiğini ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölge barışını tehdit ediyor Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölge barışını tehdit ediyor Haberi Görüntüle

SOSYAL MEDYADA YOĞUN KULLANICI PROFİLİ ARTIYOR

Raporda, çocukların sosyal medya kullanımı dört farklı kategoriye ayrıldı: Katılımcıların yüzde 32'si "yoğun kullanıcı", yüzde 44'ü "aktif kullanıcı", yüzde 12'si ise "aktif olmayan kullanıcı" olarak sınıflandırıldı. Özellikle 13 yaşındaki çocuklarda problemli sosyal medya kullanımının daha yaygın olduğu vurgulandı.

İstanbul'da pazartesi çilesi: Trafik tamamen durma noktasına geldi! İstanbul'da pazartesi çilesi: Trafik tamamen durma noktasına geldi! Haberi Görüntüle

DİJİTAL OYUNLAR VE ÇOCUKLAR: RİSK ALTINDAKİ BİR ALAN

Raporda ayrıca dijital oyun oynama alışkanlıklarına da yer verildi. Katılımcıların yüzde 34'ünün her gün dijital oyun oynadığı ve yüzde 22'sinin günde en az 4 saat oyun başında olduğu belirlendi. Erkek çocuklarının, kızlara göre dijital oyunlarda daha fazla zaman harcadığı ve 13 yaşındaki erkeklerin oyun süresinin en yüksek seviyede olduğu kaydedildi. Kızlarda ise bu en yoğun dönem 11 yaşında gözlemlendi.

Katılımcılar arasında yüzde 20'si oyun oynamayanlar, yüzde 68’i "problemli olmayan oyuncular" ve yüzde 12'si "problemli olma riski taşıyanlar" olarak sınıflandırıldı.

TRT 1 şifresiz frekans 2024 | Galatasaray-PAOK maçı TRT1'den nasıl izlenir? TRT 1 şifresiz frekans 2024 | Galatasaray-PAOK maçı TRT1'den nasıl... Haberi Görüntüle

PROBLEMLİ DAVRANIŞLAR ARTIYOR! ÖNLEMLER ŞART

Sosyal medya ve dijital oyunların çocuklar için faydalı olabileceği kabul edilse de, bu teknolojilerden faydalanan ancak problemli davranışlar sergileyen çocukların sayısında artış olduğuna dikkat çekildi. Raporda, ülkelerin gençler için dijital teknolojiye erişimi düzenleyen tedbirleri gözden geçirmesi gerektiği vurgulanarak, çevrimiçi sağlıklı davranışların teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca, sosyal medya ve dijital oyunlar için yaş kısıtlamalarının önemine dikkat çekilen raporda, ebeveynler ve kanun yapıcıların, problemli davranışları tespit edebilecek farkındalığa sahip olması gerektiği vurgulandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading