Yandex Metrica

Cuma günü resmi tatil olacak iddiaları! 4 gün çalışma 3 gün tatil dönemi başlıyor mu?

Cuma günü resmi tatil olacak iddiaları! 4 gün çalışma 3 gün tatil dönemi başlıyor mu?

Uzun çalışma saatlerine düzenleme yolda! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yakın zamanda çalışma saatlerine ilişkin bir düzenleme yapacağı konuşuluyor. Öyle ki bunun ilk sinyali Orta vadeli program kapsamında da esnek çalışma modeli ile gündeme gelmişti. Peki 4 gün iş 3 gün tatil mi olacak? Cuma günler resmi izin günü mü olacak?

Gündem

25.09.2024, 17:07

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren esnek çalışma modeli çalışmalarına hız verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın son dönemlerde mesai saatlerini düşüreceği iddiaları her geçen gün artmaya devam ederken, Cuma günü resmi tatil günü olacak söylemleri de sıkça dolanmaya başladı. 

Agatha All Along dizisi Agatha Harkness kimdir? Agatha All Along dizisi Agatha Harkness kimdir? Haberi Görüntüle

CUMA GÜNÜ TATİL Mİ OLACAK?

Uzun zamandır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gündemde tutulan mesai çalışma saatlerine ilişkin açıklama yapan Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Doğan son dönemde bu söylentilerin sıkça dile getirildiğini belirterek, mesai saatlerinin kamuda 40 Özel sektörde ise 35 saate düşeceğinin iddia edildiğini dile getirdi.

Sözlerine devam eden Doğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündeme getirdiği kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri ile ilgili Orta vadeli programda da hazırlık olduğunu belirterek, bu konuda meclise bir kanun teklifi de verildiğini ifade etti.

Açıklamalarına devam eden Noyan Doğan, "Peki, mesai saatlerinde mevcut durum ne? İş Kanunu’na göre kamuda çalışma süresi haftalık 40 saat, özel sektörde ise 45 saat. İşçi statüsünde çalışanlar için bu 45 saatlik çalışma süresinin üzerindeki her bir çalışma, fazla mesaiye girer ve ücretlendirilir." dedi.

Dolandırıcıların hedefinde öğrenciler var!  Verilen siparişlerde bunlara dikkat edilmeli.. Dolandırıcıların hedefinde öğrenciler var! Verilen siparişlerde bunlara dikkat edilmeli.. Haberi Görüntüle

4 GÜN ÇALIŞMA 3 GÜN TATİL Mİ?

Ücretlendirme de, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücretin yüzde 50 fazlası olarak uygulanır diyen Noyan, "Örneğin, bugün için saatlik asgari ücret 88.90 lira ve fazla çalışılan her bir saat için çalışana 133 lira ödenmelidir. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi işçi ile işverenin anlaşması halinde bölünebilir." şeklinde konuştu.

Bu süre 6 güne de bölünebilir, 3 güne de bölünebilir; daha farklı da bölünebilir, 24 saatlik vardiyalı da çalışılabilir. Ancak haftalık çalışma süresi aşılamaz diyerek sözlerine devam eden Doğan, "Sağlık hizmetleri gibi bazı meslek gruplarında farklı uygulamalar da olabilir. Bu konuda Yargıtay’ın farklı farklı kararları da var ama o konulara girmeyeceğim." dedi.

Cuma tatil olacak mı? 4 gün çalışma 3 gün tatil mi olacak? Dünyanın birçok ülkesinde mesai saatleri 4 güne düşürülürken, Türkiye’de de bu yönde karar alınacağı öne sürülüyor ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading