Yandex Metrica

Dağıstan nerede? Dağıstan halkı Türk mü Müslüman mı?

Dağıstan nerede? Dağıstan halkı Türk mü Müslüman mı?

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde meydana gelen terör saldırılarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Dünyanın gözü Dağıstan'a çevrilmişken teröristlerin de etkisiz hale getirildiği bilgisi geldi. Peki Dağıstan nerede? Dağıstan halkı Türk mü Müslüman mı?

Gündem

24.06.2024, 13:44

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti terör saldırısı ile sarsıldı. Mahaçkale şehrinde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı arttı. Son gelen bilgilere göre saldırıda 15 polis hayatını kaybetti. Sinagog ve kiliseye düzenlenen saldırılara dünyadan da peş peşe tepkiler geldi. Terör saldırıları kınanırken teröristlere yönelik de operasyonlar hız kazandı. Rus özel kuvvetleri 5'den fazla saldırganı öldürdüğü bildirildi.

Organize suç örgütüne 6 ilde operasyon: Çok sayıda gözaltı var Organize suç örgütüne 6 ilde operasyon: Çok sayıda gözaltı var Haberi Görüntüle

DAĞISTAN NEREDE?

Dağıstan (Dağıstan Cumhuriyeti) Kuzey Kafkasya'da yer alan Hazar Denizi kıyısında bulunan bir özerk cumhuriyettir. Dağıstan Rusya'ya bağlıdır. 

Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçası olan Dağıstan Cumhuriyeti Büyük Kafkas Dağları'nın kuzeyinde konumlanır. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Azerbaycan ve Gürcistan'a komşudur. 

Dağıstan, Kafkas Dağları'nın kuzey yamacının en doğu ucundan 50.278 km² bir alanı kaplar.

Dağıstan batı ve kuzeyde Rusya'ya bağlı cumhuriyetler olan Çeçenistan ve Kalmukya ile kuzeybatıda ise Stavrapol Krayı ile sınır komşusudur.

Dağıstan'ın başkenti ise Mahaçkale'dir. Mahaçkale Dağıstan'ın en büyük kentidir.

Dağıstan  3,1 milyonluk bir nüfusa sahiptir

Nüfusu büyük çoğunlukla Kuzey Kafkasya dillerini ve Türkî dilleri konuşmakla birlikte Rusça, lingua franca işlevi görmektedir.

dağıstan_nerede.png

11 Eylül Manisa'da deprem mi oldu? Deprem nerede, hangi ilçede oldu? Merkez üssü neresi? 11 Eylül Manisa'da deprem mi oldu? Deprem nerede, hangi ilçede... Haberi Görüntüle

DAĞISTAN MÜSLÜMAN MI?

Dağıstan'da yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu Müslümandır. Dağıstan nüfusunun %83'ü kendisin Müslüman olarak tanımlamaktadır.

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor... 5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor... Haberi Görüntüle

DAĞISTAN TÜRK MÜ?

Dağıstan'ın yer aldığı coğrafya Türk kültürünün etkisinde olan bir coğrafyadır. Tarih boyunca bu coğrafyada Türkler yer almıştır. Türk halkları olan Kumuklar, Azeriler ve Nogaylar nüfusun % 21'ini oluşturmaktadır.

 Dağıstan'ın kuzeyi ve doğusundaki düzlük bölgelerde Türk kavimleri, ülke geneline egemen olan dağlık ve plato yerleşimlerinde ise Kafkas kökenli etnik gruplar yaşamaktadır.

 

 

 

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading