Yandex Metrica

Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın ne yaptı

Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın ne yaptı

Damacana sularının fiyatları bir yıl içinde zamlanınca vatandaşlar farklı alternatiflere yöneldi. 'Memba', 'Dağdan, ormandan doğal kaynak suyu' düşüncesiyle yol kenarlarındaki çeşmelerden akan suya ilgi arttı. Benzer görüntüler Antalya'da yaşandı. Vatandaşlar, Antalya'da şehir merkezine yakın çeşmelerde damacana, plastik şişe veya büyük kovalara su doldurmak için sıraya girerek uzun kuyruk oluşturdu. Tabeladaki, kaynakta koliform bakterisi tespit edildiği için içme suyu olarak tüketilmesinin uygun olmadığı yazılı alanın beyaza boyanıp, görülmesinin engellendiği göze çarptı.

Gündem

25.06.2024, 11:19

Son zamanlarda damacana su fiyatına yüzde 100 fahiş zamlar yapılması dar gelirli vatandaşları zor durumda bıraktı. Damacana suyunun zamlanması sonrası vatandaşlar çareyi çeşme sularında buldu. 'Memba', 'Dağdan, ormandan doğal kaynak suyu' düşüncesiyle yol kenarlarındaki çeşmelerden akan suya ilgi arttı. Benzer görüntüler Antalya'da yaşandı.

Vatandaşlar, Antalya'da şehir merkezine yakın çeşmelerde damacana, plastik şişe veya büyük kovalara su doldurmak için sıraya girerek uzun kuyruk oluşturdu. Yakın bölgede oturan vatandaşlar ise günlük ihtiyacı kadar su almaya başladı. Bazı vatandaşlar da suda sebze ve meyve yıkadı.

Bakan Yerlikaya rakam verdi! İşte Kurban Bayramı tatilinin 5 günlük acı bilançosu Bakan Yerlikaya rakam verdi! İşte Kurban Bayramı tatilinin 5 günlük... Haberi Görüntüle

UYARI TABELASI BOYANDI

Konyaaltı ilçesine bağlı Hurma Mahallesi'ndeki kaynaktan su dolduranlar ise belediye tarafından asılan uyarı tabelasını umursamadı. Konyaaltı Belediyesi tarafından su doldurulan alanın girişine yaklaşık 4 yıl önce asılan uyarı tabelasında, 'Belediyemiz tarafından bu su kaynağında yaptırılan analiz sonucunda koliform bakterisine rastlanmıştır. İçme suyu olarak tüketilmesi uygun değildir' ifadesi yer alıyor.

Çünkü uyarı tabelasında koliform bakterinin 100 mililitrede 72 kob (koloni oluşturan birim) yer aldığı belirtiliyor. Ancak bölge halkı, tabeladaki 'tüketilmesi' yazısı ile bakteri parametresini belirten yazıyı sarı boyayla kapatmış. Büyük harflerle belirtilen 'uygun değildir' ibaresinin de zemin rengi olan beyaza boyandığı görüldü.

Bizlerden rica etti! Irak'ın kuzeyinde şehit olan askerimizin vasiyeti yürekleri dağladı! Bizlerden rica etti! Irak'ın kuzeyinde şehit olan askerimizin vasiyeti yürekleri... Haberi Görüntüle

'DOĞAL' DİYE TABİR EDİLEN SULARDA MİKROBİYAL TEHLİKE

Son dönemde yol kenarında akan kaynak sularının içme suyu olarak tüketiminin arttığına dikkati çeken Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Fiziksel, mikrobiyal, kimyasal bulaşma olabilir. Sağlık Bakanlığı'nın İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'nde su analizlerinde koliform, escherichia coli gibi mikroorganizmalarından bulunmaması gerektiği belirtiliyor" diye konuştu.

Koliform grubu bakterilerde hastalık yapıcı etkiye sahip mikroorganizmaların yer aldığını anlatan Manavoğlu, şunları kaydetti;

"Bu mikroorganizmaların kaynağına bakıldığında, sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarında dışkı kökenli bir mikroorganizma. Topraktan, çamurdan, bitkiden de bulaşabiliyor. Bu mikroorganizmalar hastalık yapıcı etkiye sahip. Mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik, karın ağrısı gibi rahatsızlık yapabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük kişilerde, çocuklarda etkisi daha da artarak ölüme neden olabilir. İshal ve kusmanın ardından bu mikroorganizmayı yok edemezseniz hayati tehlikeye yol açabilir"

Zehir tacirlerine Narkoçelik darbesi: 13 ilde çok sayıda kişi yakalandı Zehir tacirlerine Narkoçelik darbesi: 13 ilde çok sayıda kişi yakalandı Haberi Görüntüle

PLASTİK ŞİŞE KULLANIMININ ZARARI ÇOK

Açık kaynaklarda suların plastik şişelere doldurulduğunu haatırlatan Manavoğlu, "Pet şişeler tek sefer kullanıma uygun. Bunların sürekli kullanılması, deforme olmasına rağmen kullanımının devam etmesi, bakteri oluşumuna ve zehirlenmeye neden olabilir. Kaynak suları, üretim tesislerinden birçok işlemden geçerek tüketime uygunluğu sağlanıyor, dezenfekte ediliyor, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Açık kaynak sularının tüketimine dikkat edilmeli" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading