Deprem sorununa çözüm bulundu! Artık tüm bölgelerde uygulanacak
Türkiye gündeminde önemli bir yere sahip olan depreme çözüm bulundu. Bu çözüm sayesinde artık hiçbir bina depremden etkilenmiyecek.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından bir sıvı geliştirildi. Bu sıvı sayesinde binalar artık depremden etkilenmeyecek. Bursa Teknik Üniversitesi tarafından Patentli Bor Katkılı Enjeksiyon Malzemesi'nin saha uygulamaları tamamlandı. Depremlerde zemin sıvılaşmasını önlemek amaçlı kullanılan sıvı olumlu sonuç verdi. Karışım sayesinde kum zemin, artık katı hale gelebilecek. Bundan sonra binalarda ve inşaatlarda uygulanmaya başlanacak.
TEST AŞAMASI ÇOK UZUN SÜRDÜ
Aylarca test aşamasının sürdüğünü söyleyen Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı, ''Depreme karşı geliştirilen bu sıvı karşımı Bursa'nın Gemlik ilçesi Kurşunlu sahilinde aylarca test edildi. Kum zemini katı hale getiren karışım tüm testlerden geçti. Böylelikle tüm testlerden geçen karışım, yakın zamanda inşaat alanlarında hatta hali hazırdaki binalarda da kullanılmaya başlanacak'' dedi.
YERLİ BOR KATKILI ÜRÜN
BTÜ ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanadı.Prof. Dr. Eyübhan Avcı'nın geliştirdiği bor katkılı zemin enjeksiyon malzemesiyle farklı noktalarda uygulama yapıldı. Gemlik'in Kurşunlu sahilindeki alanda farklı noktalarında uygulanan ürün, BTÜ'nün ‘United States Patent and Trademark Office' tarafından tescil edilmiş ilk patenti olurken, proje ayrıca Deprem Araştırmaları Projesi kapsamında da destek aldı. Yerli ve milli bir proje olan bor katkılı ürünün, zemin iyileştirilmesi sürecinde oldukça hesaplı bir şekilde kullanılabileceği vurgulandı.
İLK OLARAK DEPREM BÖLGELERİNDE UYGULANACAK
15 yıllık çalışmasının sonuna gelen Avcı, depremde binaların hasar almasına, yıkılmasına ve binaların yan yatmasına neden olan zemin sıvılaşmasının önlenmesi sonucuna ulaştı. Gemlik'te yapılan arazi çalışmasının sonunda ürünün sahada uygulanmasına ilk olarak deprem bölgelerinden başlanması planlanıyor. Arazide yapılacak zemin iyileştirme çalışması sayesinde, deprem nedeniyle oluşan can ve mal kayıplarının önüne geçilecek. Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) geliştirilen bor kökenli zemin iyileştirilmesi için patent tescili alındı.
EN ZOR ARİZLERE UYGULUYORUZ
Çalışmalarının sıvılaşma açasından yoğun olduğu alanda devam ettiğini söyleyen Avcı, “Laboratuvar aşamalarından sonra, arazi aşaması için tam fay hattının geçtiği bölgeyi tercih ettik. Şu an üzerinde bulunduğumuz bölge sıvılaşma riskinin yüksek olduğu bir alandır. Ciddi olarak yer altı suyunun bulunduğu bölgedir. En zor arazilerden biri diyebiliriz. Bizde ortaya çıkardığımız malzemeyi en zor arazide deneyerek etkinliğini en zordan başlayarak görmek istedik. Bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Arazinin tahsisinde ve ekipman desteğini Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol çerçevesinde katkı sağladı. Birçok karışımı, birçok noktada deneme fırsatı bulduk. Bunları da farklı tekniklerle uyguladık” dedi.
HER BÖLGEYE UYGULANACAK
Çalışmalarının son hız devam ettiğini ve bir ay sonra raporların hazır olacağını söyleyen Avcı, “Sıvılaşan zemini nasıl ortadan kaldırabiliriz diye yaptığımız çalışmaların sonucunda başarılı olduğumuzu gördük. Aldığımız karot numunelerinde de, geliştirdiğimiz malzemelerin zemin içindeki boşluklara yerleştiğini gördük. Bununla birlikte zeminin dayanma kapasitesinin arttırdığını görmekteyiz. Son aşamalarını da tamamladıktan sonra, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sıvılaşabilir zeminlerin önlenmesine yönelik çalışmalar yaparak depremlerde oluşabilecek zararın önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bunu uygulama alanlarında tabi ki önceliğimiz Bursa olacak. Yaklaşık 1 aylık çalışmamız kaldı. Daha sonra bununla ilgili yazdığımız raporları da vatandaşlarımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.
UYGULAMAYA BAŞLANDI
Uygulamanın yapıldığı alanın yüksek derecede gerçekleşecek bir depremde büyük yıkımların meydana gelebileceği zemine sahip olan çalışma alanı hakkında konuşan Avcı, “Ciddi bir şekilde, kum tabir ettiğimiz alandayız. 3 ile 10 metre arasında kum alan mevcut olduğu için sıvılaşma riski oldukça yüksek görünüyor. Buradaki hedefimiz, kum birimlere müdahalede bulunarak, o kumun sıvılaşmasını ortadan kaldırarak binaların deprem anında hasar görmesini azaltmaktır. Zemin içerisinde oluşan boşluklara ürettiğimiz malzemeyi yerleştirerek katılaşmasını sağlayacağız”dedi.
SIVILAŞMA SORUNU ORTADAN KALKACAK
Son yaşanan yıkıcı depremin ardından yaptıkları çalışma ile İstanbul depremine hazırlandıklarını söyleyen Avcı, “Kahramanmaraş, Hatay ve diğer bölgelerde çok ciddi yıkımlar meydana geldi. Bizde yaptığımız incelemelerde, özellikle Hatay'da sıvılaşma sebebiyle binaların yıkıldığını gördük. Olabilecek İstanbul depremini düşünerek, çalışmalarımız hızlandırdık. Özellikle İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi bölgelerde sıvılaşabilecek bölgelerin olduğunu biliyoruz. Buralarda da ciddi hasarların ortaya çıkacağını söylüyoruz. Geliştirdiğimiz bu malzeme ile zemin içerisine bu malzemeyi enjekte ederek bu sıvılaşma sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
ÇOK DİKKAT ÇEKİYOR
Bu malzemenin diğerlerinde farklı olduğunu ve bu konuda çok soru geldiğini belirten Avcı, “Herkesin aklına ‘çimento veya benzeri ürünlerle yapılmaz mı?' sorusu geliyor. Ancak, çimento kökenli malzemelerin katılaşma süreleri, 24 ile 48 arasında değişiyor. Özellikle yeraltı suyu veya sıvı zeminde ise bu malzemeler dayanımını kaybetmesinin yanı sıra katılaşmaya biliyor. Biz ise, bu uyguladığımız malzemenin katılaşma sürecini zemine göre ayarlayabiliyoruz. 5 dakikada bile katılaşmasını sağlayabiliyoruz. Yeraltı suyu bulunan bir yerde, enjekte ettiğimiz zaman hemen katılaşmasını sağlayabiliyoruz. Katılaştığı için hızlı bir şekilde sıvılaşma dediğimiz sorunu ortadan kaldırıyor. Ayrıca bu sadece inşaat yapım esnasında değil, mevcut hali hazırdaki binalarda da kullanılabilecek. Şu aşamada mevcut bir binanın zemine girip onu güçlendirmeniz mümkün değil. Ancak bu malzeme ile temelden küçük delikler açarak, bu enjekteyi uygulayabileceğiz” dedi.
HEDEFİMİZ GÜVENLİ YAPILAR
Maliyet konusunda ise diğer ürünlere göre daha uygun olduğunu dile getiren Aytaç, “Birçok uygulamaya göre yaptığımız önce çalışmalarda daha uygun maliyetli olacağını gösteriyor. Az katlı binalarda vatandaşların en büyük sorunu maliyettir. Onlar zemin ile ilgili fazla çalışma yapmamaktadır. Çünkü zemin iyileştirmesi yapmaya kalktığında, ev maliyetini aşıyor. Biz ekonomik çözüm üreterek, hem sıvılaşmayı ortadan kaldırarak, hem de güvenli yapılaşmalar için yol haritası çizmeye çalışıyoruz'' dedi.
ÇEVRE DOSTU UYGULAMA
Bu uygulamanın çevre dostu olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Aytaç, '' Ayrıca çevre dostu olmasından dolayı da ön planda olacaktır. Çünkü, doğal minerallerden, bor katkısından imal ediliyor. Bir dönüşüm söz konusu oluyor. Doğadan aldığımızı geri vermiş oluyoruz. Çimento bazlı malzemelerde, ister istemez yeraltı suyuna karışabiliyor. Tarımsal alanlarda veya başka uygulama alanlarında insan sağlığı açısından önem araz edebiliyor” diye konuştu.
YURT DIŞINDAN DETAYLI RAPOR İSTEDİLER!
Aytaç, daha şimdiden yurt dışından çok talep geldiğini söyledi. Özellikle, Amerika ve Japonya, ürünün kullanılabilirliği açısından daha detaylı raporlar istediğini söyleyen Aytaç, ''İlerleyen dönemlerde de ürünün yurt dışında kullanımı ile ilgili de çalışmalarımızı başlatacağız. Şu an malzeme ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Çok rahat bir şekilde istenilen her yere uygulayabiliriz. Ancak ilk uygulamaları biz kendi kontrolümüzde yapmayı hedefliyoruz. Çünkü hassas bir malzeme, oranlarının teknik ve işi bilen personeller tarafından uygulanması gerekiyor. İlerleyen aşamada da profesyonel ekipler kurup, ürünün daha fazla yaygınlaşmasını sağlayacağız'' dedi.
TEDARİK KONUSUNDA SIKINTI YAŞANMAYACAK
Malzeme tedarik konusunda tedarik aşamasında sıkıntılarının olmadığını bildiren Aytaç, ''Yerli ve milli malzemeyle geliştirdiğimiz için hiçbir şekilde malzeme sıkıntımız yok. Biz uyguladığımız bu teknik ile Türkiye'deki zemin sıvılaşmasından kaynaklı olayların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bunun gibi Japonya'da farklı bir kimyasal enjeksiyon malzemesi olarak inşaatlarda kullanılıyor. Biz oradaki tekniği yerli malzemelerimizle uyguladık. Yeni bir teknik değil, yeni malzemelerle bu tekniği geliştirdik" şeklinde konuştu.