Yandex Metrica

Dijital tehditler bizi asla korkutamaz: Türkiye'nin USOM'u var! Siber kalemiz 7/24 teyakkuzda

Dijital tehditler bizi asla korkutamaz: Türkiye'nin USOM'u var! Siber kalemiz 7/24 teyakkuzda

Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının yankıları tüm dünyada sürerken "Türkiye'nin siber kalesi" olarak görülen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) da aralıksız olarak çalışmalarına devam ediyor ve olası dijital tehditleri savıyor.

Gündem

19.09.2024, 15:36

Türkiye'nin dijital güvenlik kalesi olarak nitelendirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), dünyada siber tehditlerin giderek artmasyla birlikte, ülkenin dijital altyapısını ve kritik sistemlerini koruma görevini kesintisiz sürdürüyor. Son olarak Lübnan’da yaşanan çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla ortaya çıkan siber tehditler, dünya genelinde bu alandaki güvenlik çalışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Türkiye’de ise USOM, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde, siber güvenliği sağlama çabalarıyla hem dikkatleri üzeriine çekiyor hem de güven veriyor.

81 ilde aranan suçlulara 'ÇEMBER' darbesi: Binlerce kişi yakalandı 81 ilde aranan suçlulara 'ÇEMBER' darbesi: Binlerce kişi yakalandı Haberi Görüntüle

SİBER GÜVENLİKTE KRİTİK ADIMLAR

2013 yılında faliyete başlayan USOM, o günden bu yana ülkenin dijital dünyadaki güvenlik açıklarını tespit edip, gerekli önlemleri almak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Merkez, anlık olarak 17 milyon IP adresini tarayarak siber güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçilirken, her gün 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteği engellenyor.

Narin'i öldürmeye bir gün önce karar verdiler: Evde plan ahırda cinayet Narin'i öldürmeye bir gün önce karar verdiler: Evde plan ahırda... Haberi Görüntüle

YERLİ VE MİLLİ PROJELER İLE GÜÇLENME

USOM'un siber güvenliği sağlamada kritik rol oynayan çalışmaları arasında, tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen projeler de yer alıyor. AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA projeleri, ulusal siber güvenliğin önemli dayanakları arasında yer alıyor.

AVCI projesi, zararlı yazılımların bulaştığı sistemlerin tespit edilmesine odaklanııyor.

AZAD, yapay zeka kullanarak botnetlere dahil olmuş bilgisayarları tespit ediyor.

KASIRGA, kamu kurumları ve kritik altyapılar üzerindeki zafiyetleri tarayarak hizmet sürekliliğini sağlıyor.

ATMACA, yüzlerce zafiyeti proaktif bir şekilde engelleyerek siber güvenliği güçlendiriyor.

Ekrem İmamoğlu, Aleviliği dördüncü din yaptı: 'Camiler artık sizin değildir' kararı Ekrem İmamoğlu, Aleviliği dördüncü din yaptı: 'Camiler artık sizin değildir'... Haberi Görüntüle

İNSAN KAYNAĞI VE EĞİTİM

Siber güvenlik alanında uzman yetiştirilmesi amacıyyla geliştirilen FETİH projesi kapsamında oluşturulan eğitim laboratuvarları, katılımcılara gerçek dünya siber güvenlik senaryolrında kendilerini geliştirme imkanı sunuyor. Bu eğitimlerle siber olaylara karşı daha hızlı ve etkili müdahale edebilecek uzmanların yetiştirilmesini amaçlıyor.

Lübnan'da yaşanan olay, siber tehditlerin küresel boyutta ne kadar ciddi bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha gözler önünme sererken, USOM’un Türkiye’nin siber savunma kalkanı olarak yürüttüğü çalışmalar, hem ulusal güvenlik açısından hem de ülkenin dijital altyapısının korunması adına kritik önem taşıyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading