Dışişleri Bakanı Fidan son noktayı koydu: 'Sınır ötesindeki Kürtlerin tek hamisi Türkiye'dir, Suriye'deki Kürtlerin PKK'lılaştırılma çabasını görüyoruz'

Dışişleri Bakanı Fidan son noktayı koydu: 'Sınır ötesindeki Kürtlerin tek hamisi Türkiye'dir, Suriye'deki Kürtlerin PKK'lılaştırılma çabasını görüyoruz'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin sınır ötesindeki Kürtlerin tek hamisi olduğunu ifade etti ve "Bunun hiç lamı cimi yok. Nasıl ki Balkanlar'daki Boşnaklar ve Arnavutların tek hamisi, gerçek destekleyicisi biziz, doğumuzdaki, güneyimizdeki Kürtler'in de hamisi biziz. Tarih böyledir. Tarihi değiştirmeyiz. Yani organik tarih de bugünkü tarih de budur." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevapladı. 

"TÜRKİYE SINIR ÖTESİNDEKİ KÜRTLERİN TEK HAMİSİDİR"

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin Erbil'le iyi bir ilişki kurduğunu belirterek Bağdat'la Erbil arasındaki sorunların da çözülmeye çalışıldığını söyledi. Suriye'deki Kürtlerin PKK'lılaştırılması için çaba gösterildiğini vurgulayan Bakan Fidan, " Oradaki insanların iyi niyeti varsa Türkiye'ye karşı ödevlerini biliyorlar. Türkiye'den, Irak'tan, İran'dan giden bütün PKK'lı kadroların gönderilip, orada Suriyelilerin kalması gerekiyor. Bizim sınır ötesindeki Kürtlerle ilgili hassasiyetimiz her zaman var." dedi. Bakan Fidan ayrıca Türkiye'nin sınır ötesindeki Kürtlerin tek hamisi olduğunu ifade ederek "Bunun hiç lamı cimi yok. Nasıl ki Balkanlar'daki Boşnaklar ve Arnavutların tek hamisi, gerçek destekleyicisi biziz, doğumuzdaki, güneyimizdeki Kürtler'in de hamisi biziz. Tarih böyledir. Tarihi değiştirmeyiz. Yani organik tarih de bugünkü tarih de budur." değerlendirmesinde bulundu.

"İYİ BİR HABER VAR"

Türkiye'nin doğrudan başında olduğu Kalkınma Yolu Projesi'yle ilgili değerlendirmede de bulunan Bakan Fidan, Irak'la ilk defa olumlu bir konunun bu sayede gündeme geldiğini söyledi. Konuşmasına "İyi  bir haber var" diyerek devam eden Bakan Fidan, boru hattının açılmasıyla ilgili yakında bir gelişme beklendiğini ifade etti. Türkiye'nin hazırlıklarını yaptığını dile getiren Hakan Fidan, "İnşallah boru hattı açılır. Kalkınma Yolu fevkalade önemli. Kalkınma Yolu da belki Rusların Kuzey-Güney Lojistik Yolu var, orayla da belli bir noktada iletişime geçirip daha güzel bir projeye dönüşebilecek gibi duruyor. Bu konuda ciddiyiz." bilgisini paylaştı.

"F-16 SİPARİŞLERİ VERİLDİ"

Milli Savunma Bakanlığı'nın F-16 savaş uçaklarıyla ilgili teknik görüşmeleri tamamladığını söyleyen Bakan Fidan, ön ödemelerin yapıldığını ve siparişlerin verildiğini bildirdi. Eurofighter savaş uçağı konusuna da değinen Fidan, "Avrupalılarla siyasal irade" kısmının halledildiğini, Milli Savunma Bakanlığı ile teknik alanların konuşulduğunu aktaran Fidan, bu konuda henüz sipariş aşamasına gelinmediğini kaydetti.

TÜRKİYE BRICS'E KATILACAK MI?

Dışişleri Bakanı Fidan, BRICS'e katılım konusunda şunları söyledi: "BRICS, kurumsal bir başvuru ve kabul mekanizması olan bir yer değil. Öyle bir kurumsallaşması yok. Üyeler bir araya geliyorlar, birilerini davet ediyorlar. Ama sizin de bir şekilde ilginizi ifade etmeniz gerekiyor. Biz ilgimizi ifade ettiğimizi söyledik." BRICS'in şimdilik AB ile kıyaslanamayacağını aktaran Bakan Fidan, "Bunun burada olması mümkün olacak mı? Zor. Ama burada bir dünya oluşuyor, bir tartışma var. Alternatif ekonomik düzenler aranıyor." dedi.

Türkiye'nin BRICS'te sönük bir konumda olacağı yönündeki tartışmalara da değinen Bakan Fidan, "Türkiye bir başka ülkenin uydusu olabilecek bir ülke değil" dedi. Türkiye'nin bağımsızlığının ve özgürlüğünün her şeyin üstünde olduğunu hatırlatan Bakan Fidan, BRICS'e ortaklıkla ilgili bir teklif geldiğini belirtti ve bunu değerlendirdiklerini söyledi. Bakan Fidan, "Şu anda hiçbir ülkeye üyelik daveti gitmiş değil." sözlerini sarf etti.

ŞENGEN KONUSU

Şengen vizesi konusunda yöneltilen soruya cevap veren Bakan Fidan, geçmiş senelerde Türkiye'den ve dünyadan Şengen vizesine yönelik başvuru ve ret oranların hakkında bilgiler paylaştı. Fidan, şunları kaydetti:

"2014'te Türkiye başvurularına yapılan ortalama ret yüzde 4,4. Bütün Şengen başvurularına yapılan ret yüzde 5,1. 2015'te yüzde 3,9 Türkiye'ye, dünyaya yüzde 6,2. 2016'da Türkiye'ye yüzde 4,4, dünyaya yüzde 6,9. 2019'da bütün dünyaya yüzde 9,7, bize yüzde 9,9. 2020'de bize yüzde 12,7, dünyaya yüzde 13,6. 2021'de Türkiye'ye yüzde 16,9, dünyaya yüzde 13,4; pandeminin olduğu dönem. 2022'de bize yüzde 15,7, bütün dünyaya yüzde 17,9. Geçen yıl yüzde 16,1 bize ret oranı, bütün dünyaya yüzde 16. Bu senenin rakamı yok, çıkacak. Bakan Fidan daha sonra geçmiş yıllarda Şengen vize başvurusunda bulunan kişi sayısını da paylaştı şunları söyledi: "2019'da 906 bin vatandaşımız başvuruda bulunuyor. 2021'de pandemi var, 271 bine düşüyor. 2022'de 770 bin. 2023'te 1 milyon 55 bin kişi. 2024'te bunun daha fazla olacağını düşünüyoruz. Vize başvurumuz yüzde 36 artmasına karşın, ret oranı binde 4 oranında artmıştır. Başvuru 278 bin 476 kişi, ret 48 bin 638 kişi artmış.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Bakan Fidan, AB ile iki başlığı sürekli görüştüklerini belirtti ve bunlardan birinin vize serbestisi diğerinin ise Gümrük Birliğinin güncellenmesi olduğunu söyledi. Kendisinin AB ile yürütülen müzakerelerde başmüzakereci olduğunu hatırlatan Bakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı ve ilgili genel müdürlüklerle eş güdüm halinde müzakereleri sürdürdüklerini anlattı.