Yandex Metrica

Sitede Ara

Döner krizi! Türkiye 'bizim' dedi 11 ülke karşı çıktı: Almanya Avrupa'yı karıştırdı

Döner krizi! Türkiye 'bizim' dedi 11 ülke karşı çıktı: Almanya Avrupa'yı karıştırdı

Türkiye Avrupa'da döner krizi çıkardı. Döner kebap için Avrupa Birliğine korumalı menşe adı patent başvurusu yapan Türkiye Almaya başta olmak üzere 11 ülkeyi panikletti. Avrupa Birliği döner için kararını yarın verecek. 

Gündem

23.09.2024, 18:57

Nisan ayında Avrupa Birliği'ne dönerin tescili için başvuruda bulunan Türkiye'ye Almanya​'nın başını çektiği 11 ülke itirazda bulunmuştu. Türkiye'nin başvurusu için kritik gün geldi çattı. Avrupa Komisyonu​, Türkiye'nin başvurusunu  yarın karara bağlayacak. 

Türkiye'nin döner başvurusuna Avrupa'dan bu kadar itiraz sesi yükselmesinin altında ise döner kebabın 2,3 milyar eurosu Almanya'da olmak üzere Avrupa genelinde 3,5 milyar euroluk bir sektör haline gelmesi yatıyor. Ve tüm bunların yanı sıra Türkiye'nin döner kebabın yapılışına getirmek istediği standart. Almanya'daki birçok işletmeyi krize sokacak nitelikte.

Telefonlarına gelen mesajı görenler şoke oldu! Engin Polat'a yasa dışı bahiş sitelerinden 'Geçmiş Olsun' kampanyası! Telefonlarına gelen mesajı görenler şoke oldu! Engin Polat'a yasa dışı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE KURALLARI DEĞİŞTECEK

Eğer Avrupa Birliği Türkiye'nin patent başvurusunu kabul ederse, Türkiye, Almanya'da popüler olan bazı sebzeler, hindi ve bazı sığır eti türleri de dahil olmak üzere yemeğin çeşitli unsurlarının yasaklanmasını talep edecek. 

Bildindiği üzere Türkiye'de döner orijinal olarak kuzu etinden yapılıyor ve sadece tabakta servis ediliyor. Ancak 1970'lerde Berlin'deki Türk göçmenler bunu ekmek içinde servis etmeyi seçtiler ve tarifi Berlinliler için özel hale getirecek şekilde değiştirdi.

Tarihler nisan ayını gösterdiğinde Türkiye, döner kebabını "garantili geleneksel uzmanlık" adı verilen bir rejim kapsamında korumak için başvuruda bulundu. Bu , belirli bir coğrafi bölgenin ürünleri için geçerli olan PDO (korumalı menşe adı/coğrafi işaret) ürünlerinin bir alt kategorisi olarak biliniyor. 

Fakat söz konusu başvuru Almanya'nın her yerindeki kebap sahiplerini, bireysel tariflerini ve müşterilerini etkileyebilir. Bu noktada Türkiye'nin dönere getirmek istediği yapılış standardı şunlar;

Türkiye'den dünyaya soykırım davası çağrısı: 'Daha fazla ülke müdahil olmalı' Türkiye'den dünyaya soykırım davası çağrısı: 'Daha fazla ülke müdahil olmalı' Haberi Görüntüle

DÖNER NASIL YAPILIR? İŞTE TÜRKİYE'NİN TARİFİ

  • Sığır eti en az 16 aylık hayvanlardan elde edilmeli.
  • Belirli miktarlarda hayvansal yağ, yoğurt veya süt, soğan, tuz ve kekiğin yanı sıra siyah, kırmızı ve beyaz biberle marine edilmeli.
  • Bitmiş ürün dikey şişten 3 ila 5 milimetre kalınlığında parçalar halinde dilimlenmeli.
  • Tavuk döneri de benzer şekilde düzenlenecektir.

GSS borcu ödenmezse ne olur? Haciz gelir mi? GSS borcu nasıl silinir? GSS borcu ödenmezse ne olur? Haciz gelir mi? GSS borcu... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALACAKLAR

Avrupa Komisyonu Türkiye'nin patent başvurusuna Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu 11 itirazı kabul edip etmeyeceğine yarın karar verecek. Eğer bunları kabul ederse, Almanya ve Türkiye'nin uzlaşmaya varmaları için altı aya kadar süreleri olacak. Son söz Avrupa Komisyonu'na ait.

Konuya ilişkin açıklama yapan Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı Associated Press'e "Türkiye'den gelen talebi biraz sürprizle karşıladık" dedi. 

Açıklamaya devam eden bakanlık, "Kebap Almanya'nın bir parçası ve hazırlama yöntemlerinin çeşitliliği ülkemizin çeşitliliğini yansıtıyor. Bunun sürdürülmesi gerekiyor. Bakanlık, Almanya'daki pek çok hayranının yararına, dönerin burada hazırlandığı ve yenildiği gibi kalmasını sağlamaya kararlıyız" dedi.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading