Yandex Metrica

Düğünde takılan altınlar kime ait olacak? Yargıtay'dan emsal karar

Düğünde takılan altınlar kime ait olacak? Yargıtay'dan emsal karar

Yargıtay, düğündeki takıların kadına ait olduğu içtihadını değiştirerek, takıların kime takıldıysa ona ait olacağına karar verdi.

Gündem

23.08.2024, 16:47

Evli çiftlerin özellikle boşanmasıyla birlikte ortaya çıkan ziynet eşya anlaşmazlığı tartışma konusu olmaya devam ederken Yargıtay, dikkat çeken bir karara imza attı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasında emsal oluşturqacak bir karar verdi. Söz konusu bir davada "ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma bulunmadığı takdirde örf ve adetlerin varlığına göre, aksi takdirde kadın veya erkeğe takılan ziynetlerin kendilerine ait olduğu" kararına hükmedildi.

Kamala Harris-Trump düellosu saat kaçta, hangi kanalda? Kamala Harris-Trump düellosu saat kaçta, hangi kanalda? Haberi Görüntüle

ERKEĞE TAKILAN ERKEĞE, KADINA TAKILAN KADINA

Eski Yargıtay kararının yeniden şekillendiğine dikkat çeken avukat Buket Nurşah Tekışık, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Erkeğe takılan ziynet eşyaları erkeğe, kadına takılan ziynetler ise kadına aittir" diyen Buket Nurşah Tekışık, ''Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K.’ sayılı ilamında erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü 4 Nisan tarihi itibarıyla değiştirdi. Yeni içtihata göre, öncelikle bakılması gereken husus, taraflar arasında anlaşma olup olmadığıdır. Anlaşmanın varlığı halinde ziynetler anlaşmaya göre değerlendirilecektir. Şayet anlaşma yoksa esas alınması gereken husus örf ve adetler olmalıdır. Daha önceki kararda kime ne takıldığına dikkat edilmeden tüm ziynetler kadına aitti. Ancak güncel içtihat; erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönündedir.'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Kırım' açıklaması: Ukrayna'ya iade edilmeli! Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Kırım' açıklaması: Ukrayna'ya iade edilmeli! Haberi Görüntüle

TEREDDÜT VARSA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILMALI

Avukat Tekışık, açıklamasının devamında şunları kaydetti;

''Ziynet eşyanın belli bir cinsiyete özgü olması halinde cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerekmektedir. Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Bilirkişi incelemesine giden ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, takılan veya verilen eşe ait sayılacaktır. Günümüz düğünlerinde artık takılar gelin ve damadın üzerine takılmak yerine sandık, torba gibi ortak bir kesede toplanmaktadır. Bu durumda cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekmektedir. Bu yönde özellik tespit edilememesi halinde eşya ortak kabul edilecektir" 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading