Elon Musk’a şok iddia: 'Trump’ın göç politikasını destekleyerek kaçak çalışıyordun!'

Elon Musk’a şok iddia: 'Trump’ın göç politikasını destekleyerek kaçak çalışıyordun!'

Washington Post, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın "göçmen karşıtı politikalarını destekleyen" Elon Musk'ın, ABD'deki kariyerine yasadışı olarak çalışarak adım attığını iddia etti.

Gündem

27.10.2024, 15:25

Washington Post'un haberine göre, Musk'ın eski iş arkadaşları, mahkeme kayıtları ve şirket belgeleri, Güney Afrika doğumlu milyarderin ABD'ye öğrenci vizesiyle geldiğini ve burada yasadışı olarak çalışmaya başladığını öne sürdü.

Haberde, Trump'ın "göçmen karşıtı politikalarını destekleyen" Elon Musk'ın, 1999'da yaklaşık 300 milyon dolara satılan "Zip2" şirketini kurarken ABD'de "yasal çalışma hakkına sahip olmadığı" iddia ediliyor.

Musk'ın 1995'te Stanford Üniversitesi'nde eğitim almak amacıyla Kaliforniya'ya gittiği, ancak derslere "hiç kaydolmadığı" ve girişimleri üzerinde çalışmayı tercih ettiği belirtiliyor. Kısa bir süre sonra üniversite kaydını sildiği de ifade ediliyor.

Çalışma vizeleri konusunda uzmanlaşmış Amerikalı avukat Adam Cohen, Musk'ın öğrenci vizesiyle ABD'de çalışma izni alabileceğini, fakat bunun için "kayıtlı olduğu üniversitedeki eğitim programına katılması gerektiğini" vurguladı. Cohen, aksi takdirde Musk'ın "kanunları ihlal etmiş olacağını" belirterek, "Okula gitmediyse öğrenci statüsünü korumuyordu" şeklinde değerlendirdi.

Haberde, "Mohr Davidow Ventures" isimli yatırım şirketinin 1996 yılında, Musk'ın daha sonra "Zip2" adını alacak olan "Global Link Information Network" şirketine yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yaptığı ve bu durumu doğrulayan belgelerin Washington Post'a ulaştığı belirtildi.

Belgede, yatırımcı şirketin Musk, kardeşi Kimbal Musk ve bir ortaklarının 45 gün içinde yasal çalışma izni almasını talep ettiği, aksi takdirde yatırımı geri çekme hakkını saklı tuttuğu ifade ediliyor.

Ayrıca, Musk'ın Tesla'nın kurucu ortakları Martin Eberhard ve Jeffrey Brian Straubel'e gönderdiği 2005 tarihli bir e-postada, "Zip2'yi kurduğunda ABD'de oturum izninin olmadığını kabul ettiği" aktarıldı.

Kimbal Musk'ın, ağabeyi Elon ile birlikte katıldıkları 2013 tarihli bir mülakatta, yatırımcıların kendilerine "yüksek meblağda para teklif ettiklerini ve araba aldıklarını" belirterek, "Aslında, bize fon sağladıklarında, bizim yasa dışı göçmenler olduğumuzu fark ettiler." dediği kaydedildi.

Washington Post'un elde ettiği belgeler, "Zip2" yöneticilerinin 21 Şubat 1996'da Musk kardeşler ve bir Kanadalı ortak için olası vize yollarını görüşmek üzere göçmenlik uzmanı Jocelyne Lew ile görüştüğünü ortaya koyuyor. Lew'in, Musk kardeşlere şirketteki "liderlik rollerini önemsiz gösterme" ve özgeçmişlerinde o dönemde ABD'de yaşadıkları ve çalıştıkları anlamına gelebilecek adresleri silme tavsiyesinde bulunduğu belirtiliyor.

Bu arada, Elon Musk, avukatı Alex Spiro, Kimbal Musk ve Jocelyne Lew konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading