Enflasyonla mücadelede denetimlerin güçlendirilmesi: Bakan Şimşek'ten kritik açıklama!

Enflasyonla mücadelede denetimlerin güçlendirilmesi: Bakan Şimşek'ten kritik açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele konusunda kritik bir açıklamada bulundu. Bakan Şimşek, "Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenler izaha davet edilecek" dedi.  

Gündem

21.10.2024, 12:33

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  açıklamalarda bulundu. Merakla beklenen enflasyon düzeltmesi konusuna dair çok önemli bir noktaya parmak basan Bakan Şimşek, vergide adalet ve etkinlik ilkesi dahilinde yeni işlere imza atacaklarını belirtti. Bakanlığın hız kesemeden bu anlamda çalıştığını ve enflasyon düzeltmesine yönelik denetim çalışmalarına başlandığını aktardı.

Doktor olan peygamber kimdir? Hz. Lokman peygamber mi? Doktor olan peygamber kimdir? Hz. Lokman peygamber mi? Haberi Görüntüle

"VERGI İNCELEMESİNE SEVK EDİLECEK"

Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflere yönelik taramalar yaptıkları bilgisine veren Bakan Şimşek, "Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenler izaha davet edilecek, izah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenler ise vergi incelemesine sevk edilecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilçe kongrelerine video mesaj: Durmak yok hizmete devam Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilçe kongrelerine video mesaj: Durmak yok hizmete devam Haberi Görüntüle

"48,9 TRİLYON LİRAYA ÇIKTI"

Genel anlamda enflasyon tertipine dair, "mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması" olduğunu aktaran Şimşek, sözlerine şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, 2023 yılı sonunda bilançolarını vergisiz şekilde düzeltme imkanı buldu. Bu sayede, 2023 yılı itibarıyla düzeltme öncesi tüm mükelleflerin bilançolarında yer alan aktiflerinin toplamı 17,4 trilyon lira iken düzeltme sonrası 48,9 trilyon liraya çıktı. Böylece, mükelleflerimiz herhangi bir vergi ödemeden 31,5 trilyon lira aktif artışı sağladı. Aktif varlıkların değerlerinde meydana gelen artış, bu yılın başından itibaren maliyet ve amortisman yönünden mükelleflerimize önemli avantajlar sağladı, sağlamaya da devam ediyor."

Şimşek, bu yıl enflasyon düzeltmesi uygulamasının geçici vergi dönemleri dahilinde gerçekleştirileceğini belirtti. Birinci geçici vergi döneminde tüm mükellefler için uygulamanın ertelendiğini, ikinci ve üçüncü dönemlerde ise yıllık cirosu 50 milyon liranın altında olan mükellefler için benzer bir ertelemenin geçerli olacağını hatırlattı. Yıllık cirosu 50 milyon lira ve üzeri olan büyük mükelleflerin ise ikinci geçici vergi döneminden itibaren enflasyon düzeltmesi yapmalarının uygun görüldüğünü ifade etti.

Dışişleri'nden İsrail'in BM karargahına yaptığı saldırıya tepki: 'Cezasızlık algısının bir tezahürü' Dışişleri'nden İsrail'in BM karargahına yaptığı saldırıya tepki: 'Cezasızlık algısının bir... Haberi Görüntüle

"VERGİSEL YÖNDEN AVANTAJ ELDE EDERKEN"

Uygulama neticelerine dair analiz çalışmaları hakkında, birçok hatalı uygulamaya ve risk alarak değerlendirilen bulguyu tespit ettiklerinin altını çizen Şimşek, "Enflasyon düzeltmesiyle dönem sonunda öz kaynakları güçlü olan mükellefler uygulama nedeniyle vergisel yönden avantaj elde ederken, varlıklarını sermayeden ziyade yabancı kaynakla yani borçla elde eden mükelleflerde düzeltme sonrası ilave vergi çıkabiliyor. Bu da esas itibarıyla uygulamanın temel felsefesini yansıtıyor. Bu kapsamda bilançolarını enflasyon düzeltmesi uygulayarak veren mükelleflerimizin gerek 2023 gerekse 2024 yılının ikinci geçici vergi dönemi beyannameleri analize tabi tutuluyor." ifadesini kullandı.

Oğluyla birlikte ABD'ye kaçmıştı! Hakim karşına çıkan Eylem Tok hakkında karar verildi! Oğluyla birlikte ABD'ye kaçmıştı! Hakim karşına çıkan Eylem Tok hakkında... Haberi Görüntüle

"VERGISEL ETKİSİNDEN KAÇINABİLMEK "

Şimşek, enflasyon tertibinin hatalı uygulayan mükellefler bulunduğunu gösterek, konuya dari şu örneklemleri verdi: "Bazı mükelleflerin sermaye artışını ticaret siciline tescil etmedikleri halde bilançolarında sermayelerini artırdıklarını görüyoruz. Mükelleflerin bir kısmı da gerçekte bir satış olmamasına rağmen aktiflerinde yer alan taşıt, arsa, bina gibi kıymetleri aktiflerinden çıkarmışlar. Bazı mükellefler enflasyon düzeltmesinin vergisel etkisinden kaçınabilmek adına bilançolarında gerçeği yansıtmayan işlemler yapmışlar ancak bu işlemler bizim risk parametrelerimize takılıyor."

Aydın-Denizli Otoyol ücreti 2024 | Aydın-Denizli otoyolu ücretli mi bedava mı? Aydın-Denizli Otoyol ücreti 2024 | Aydın-Denizli otoyolu ücretli mi bedava... Haberi Görüntüle

"HATALI UYGULANMASI"

İzaha davet neticesinde, bu mükelleflerin bilançolarının gerçepe getirimesinin önemini hatırlatan Şimşek, izahları yeterli görülen mükelleflere dair herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

Bakan Şimşek, izah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenlerin vergi incelemesine sevk edileceğini vurgularak, şunları aktardı: "Bu mükellefler bizim davetimizi beklemeden hatalarını düzeltebilirler, böylece herhangi bir ceza ödemezler. Enflasyon düzeltmesinin hatalı uygulanması, Bakanlığımız açısından ciddi bir vergi kaybına neden oluyor. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayarak vergi kaybına sebebiyet verenleri de takibe aldık. Tüm sektörlerde, tüm vergisel uygulamalarda denetimlerimiz artarak devam edecek. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading