Yandex Metrica

FATF (Malî Eylem Görev Gücü) nedir, ne işe yarar?

FATF (Malî Eylem Görev Gücü) nedir, ne işe yarar?

FATF (Malî Eylem Görev Gücü-Financial Action Task Force) Türkiye'yi 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye dahil etmişti. Türkiye 3 yıl aradan sonra yapılan FATF toplantısında gri listeden çıkma başarısını gösterdi. Türkiye'nin gri listeden çıkması uluslararası fonların ülkemize yönelmesini hızlandıracak. Peki FATF (Malî Eylem Görev Gücü) nedir, ne işe yarar?

Gündem

28.06.2024, 14:46

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek FATF Genel Kurulu toplantısı için 28 Haziran'da Singapur'a gitmişti. Türkiye 2021 yılında gri listeye girmiş ve yasal düzenlemeler ile gri listeden çıkmak için büyük bir adım atmıştı.  Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısından çıkan sonuca göre Türkiye gri listeden çıktı. Bu karar uluslararası fonların ülkemize girişini artırması bekleniyor. FATF kararının ardından  FATF (Malî Eylem Görev Gücü) nedir? soruları arama motorlarına sorulmaya başlandı. İşte  FATF (Financial Action Task Force-Malî Eylem Görev Gücü) hakkında detaylar...

Engelli aracı alma süresi 10 yıla mı çıktı? ÖTV muafiyetli engelli arabası 10 yılda bir mi alınacak? Engelli aracı alma süresi 10 yıla mı çıktı? ÖTV muafiyetli... Haberi Görüntüle

FATF NEDİR?

FATF açılımı İngilizce "Financial Action Task Force"dur. Türkçe olarak ise "Mali Eylem Görev Gücü" olarak tanımlanabilir. 

FATF (Malî Eylem Görev Gücü) 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur. 

FATF (Malî Eylem Görev Gücü) ana görevleri arasında suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek vardır. 

FATF ülekelerin ekonomik yapılarını ve düzenlerini inceleyerek gri listeye alabiliyor. Gri listede yer alan ülkelere dünyanın büyük fonları para akışı sağlayamıyor. 

FATF sekreteryası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Paris’teki merkezinde yürütmektedir.

FATF çalışmalarını OECD'den bağımsız olarak yürütüyor. 

FATF’nin karar mercii olan Genel Kurul yılda üç kez toplanmaktadır. 

FATF Başkanı, Genel Kurul tarafından FATF üyeleri arasından iki yıllık bir süre için atanmaktadır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye sorusuna yanıt: İlişki kurulmaması için hiçbir sebep yok Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye sorusuna yanıt: İlişki kurulmaması için hiçbir sebep... Haberi Görüntüle

GRİ LİSTEYE ALINMAK NE DEMEK?

Gri listeye alınan ülkeler; dış yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğramaktadır. Bu durum, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet verebilmektedir. Tüm bu etkenlerin sonunda ise, ilgili ülkelere sermaye akışı olumsuz etkilenmekte olup hem finans sektörünün hem de reel sektörün likidite sıkıntısı yaşaması muhtemel olmaktadır.

Türkiye'nin gri listeden çıkması sonucunda daha fazla yatırımın ülkemize geleceği, uluslararası ticarette pazar payımızın daha fazla artacağı ve sermaye akışının büyüyerek devam edeceği öngörülmektedir.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading