Gıda analizlerindeki teşhisler kesin doğruluk içeriyor mu? 1000'de 1 hassasiyet ne anlama geliyor?

Gıda analizlerindeki teşhisler kesin doğruluk içeriyor mu? 1000'de 1 hassasiyet ne anlama geliyor?

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, gıda analizlerinde kullanılan teknolojilerin yüksek hassasiyetle çalıştığını belirterek, cihazların ürünlerdeki 1000'de 1 oranındaki maddeleri bile tespit edebildiğini açıkladı. Açıklamaya göre Ürünün içinde bu oranda madde bulunduğu anlamına gelmiyor, sadece cihazların algılayablieceği en düşük seviyeyi ifade ediyor.

Gündem

14.10.2024, 15:07

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, yaptığı yüksek hassasiyetli analizlerle dikkat çekti. Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, son dönemde gıda analiz raporlarında sıkça karşılaşılan "1000'de 1" ibaresine açıklık getirerek, cihazların bu oranlardaki maddeleri tespit edebilecek kapasitede olduğunu, ancak bunun ürünün bu oranda madde içerdiği anlamına gelmediğini belirtti. Varlık, “Cihazın görebileceği minimum düzeyi ifade eden bu hassasiyet, analizlerde yüksek güvenlik sağlıyor.” dedi.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye eski Türkiye değil Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye eski Türkiye değil Haberi Görüntüle

NUMUNELER TÜM DETAYLARIYLA İNCELENİYOR

Varlık, denetim ekiplerince alınan numunelerin, laboratuvarlara gelişinden itibaren sıkı bir kontrol sürecinden geçtiğini belirtti ve "Numuneler laboratuvarlara barkodlu olarak sevk ediliyor, ardından ilgili laboratuvar birimlerinde detaylı analizlere başlanıyor. Her bir numunenin çözümleme aşaması tamamlandıktan sonra cihazlarla nihai değerlendirilmeler yapılıyor." dedi.

Eğer analiz sonuçlarında bir uygunsuzluk tespit edilirse, numune yeniden inceleniyor ve raporlamalar sonrasında firmalara yasal haklarını kullanmaları için bildirimde bulunuluyor. Firmaların şahit numune hakkı kapsamında yaptıkları itirazlarda, başka bir laboratuvarda analiz yapılmakta ve sonuç olumsuz çıkarsa cezai işlemler uygulanıyor.

Murat Saydam kimdir? Murat Saydam ne iş yapıyor? Murat Saydam kimdir? Murat Saydam ne iş yapıyor? Haberi Görüntüle

LABARATUVAR YURT DIŞINA DA HİZMET SUNUYOR

Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelerden gelen talepler doğrultusunda analiz hizmeti sunduklarını belirten Varlık, “Laboratuvarımızda Avrupa standartlarına uygun cihazlar kullanıyoruz. Hatta bazı cihazlarda daha ileri teknolojileri tercih ederek analizlerimizi gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

Gökhan Dinç'in 'Abi' ifadesi neden sorun oldu? Acun Ilıcalı ile tartışma büyüyor! Sosyal medya alev alev yanıyor... Gökhan Dinç'in 'Abi' ifadesi neden sorun oldu? Acun Ilıcalı ile... Haberi Görüntüle

YÜKSEK TEKNOLOJİ CİHAZLAR İLE DETAYLI ANALİZLER

Varlık, "1000'de 1 hassasiyet, cihazların bir ürün içerisindeki minimum madde seviyesini algılayabileceği en düşük limiti ifade ediyor. Bu oran, cihazların kapasitesini ortaya koyarken, ürünlerin güvenliği açısından da önemli bir kriterdir." açıklamasnda bulundu.

Kayıp Rojin Kabaiş kaçırıldı mı? Son görüntüleri ortaya çıktı Kayıp Rojin Kabaiş kaçırıldı mı? Son görüntüleri ortaya çıktı Haberi Görüntüle

GIDA DENETİMLERİNDE YILLIK 1 MİLYON 400 BİN ANALİZ

Laboratuvarın yılda yaklaşık 20 bin numune incelediğini ve bu numuneler üzerinde yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştirdiğini belirten Varlık, “Laboratuvarlarımıza günlük olarak 100-150 civarında numune gelir. Tüm analizler steril ve kontrollü koşullarda yapılır.” dedi. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kritik dönemlerde denetimleri sıklaştırdığına ve yılda bir kez tüm gıda işletmelerinin denetlendiğine dikkat çekti

Amhar kimdir? Trump’ın etiketlediği Türk kim? Amhar kimdir? Trump’ın etiketlediği Türk kim? Haberi Görüntüle

BAL VE ZEYTİNYAĞI DENETİMLERİNDE YÜKSEK GÜVENLİK

Varlık, laboratuvarın bal ve zeytinyağı gibi ürünlerde de detaylı analizler yaptığını belirtti. Balda 14, zeytinyağında ise karışım olup olmadığını belirlemek için çeşitli parametrelerde analizler gerçekleştirdiklerini aktardı. Ayrıca, et ürünlerinde de yaklaşık 22 farklı türe bakabildiklerini ifade ederek, analizlerin yüksek hassasiyetle yapıldığını ve tüketicilere güvenşli gıdalar sunulması için çalıştıklarını söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading