Hakan Fidan: Savaşın tüm bölgeye yayılma riski hafife alınmamalı

Hakan Fidan: Savaşın tüm bölgeye yayılma riski hafife alınmamalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı canlı yayında "acil ateşkes ilan edilmeli" mesajı verirken "savaşın tüm Orta Doğu'da yayılma riski hafife alınmamalı" uyarısında bulundu.

Gündem

19.10.2024, 14:01

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ortak basın toplantısı düzenlerken Ortadoğu'da yaşanan gerilime değindi ve önemli mesajlar verdi.

Bakan Fidan, basın toplantısının başında, "İran'ın yeni kurulan hükümetinin ikili ve bölgesel işbirliğine yönelik olumlu mesajlarını memnuniyetle karşılıyoruz. İran'ın komşularla ilişkilerine öncelik veren vizyonunu biz de paylaşıyoruz. Bölgenin barış, refah ve istikrarına katkı sağlamak temel hedefimizdir." diye konuştu.

Bölgedeki terör konusuna da değinen Fidan, "Ortak ve kararlı bir şekilde mücadele etmemiz gereken bir diğer konu ise terör konusudur. PKK konusunda yıllardır mücadele ediyoruz ve beraber savaşmalıyız." açıklaması yaptı.

Öğretmene dokunan tehdit eden yandı: Suç işleyene ağır ceza geliyor Öğretmene dokunan tehdit eden yandı: Suç işleyene ağır ceza geliyor Haberi Görüntüle

''ACİL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ''

''Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı.'' diyen Bakan Fidan, ''Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz. Mevcut gerilimi azaltmak için Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmelidir." ifadelerini kullandı.

Açıköğretim Lisesi 1. dönem sınavları ne zaman? 2024 AÖL ilk dönem sınavları hangi gün? Açıköğretim Lisesi 1. dönem sınavları ne zaman? 2024 AÖL ilk... Haberi Görüntüle

''İNSANLAR ÇARESİZ DURUMDA''

Gazze'deki insani durumdan bahseden Bakan Fidan, ''İç uzlaşısı süreci ne kadar iyi olursa Filistinliler hem kendi dirliklerini daha iyi sağlayacaklar hem de işgal edilmeleri, insanlık dışı muameleye tabi tutulmaları daha zor olacak. 2 Ekim’den bu yana Kuzey Gazze’ye hiç yardım gitmiyor. Oradaki insanlar daha da çaresiz duruma düşmüş durumda.'' dedi.

"YENİ SINIR KAPILARI AÇMAMIZ GEREKİYOR"

Gerekli altyapı yatırımlarını yapmak ve sınır illerini kapsayan bölgeyi bir ticaret havzasına dönüştürmeyi hedeflediklerini aktaran Bakan Fidan, yeni sınır kapılarının açılması gerektiğini vurguladı.

Bölgesel tehditlerin de değerlendirildiğini aktaran Bakan Fidan, "Gazze'de soykırıma devam eden İSrail Lübnan'ı da kana bulamaya devam ediyor. Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor. İran'ı da b savaşın içine çekmeye çalışıyor. İran'ın petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail'in saldırgan tutumu İran'ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor." ifadelerini kullandı.

İETT yeni bir skandalla gündemde! İETT şoföründen herkesi korkutan hareket: Otobüsü öğrencilerin üstüne sürdü! İETT yeni bir skandalla gündemde! İETT şoföründen herkesi korkutan hareket:... Haberi Görüntüle

BAKAN FİDAN, HAMAS SİYASİ BÜRO İLE NELER KONUŞTU?

Hamas Siyasi Büro lideri ile neler konuşulduğuna dair yöneltilen soruya yanıt veren Bakan Fidan, ''Gazze’deki insani yardım meselesi nasıl iyileştirilebilir’ konusu öncelikli bir husustu.'' dedi.

Gözde Topuz neden öldü? Gözde Topuz neden öldü? Haberi Görüntüle

ERAKÇİ: TÜRKİYE'NİN TUTUMU TAKDİRE ŞAYAN

İran Dışişleri Bakanı Erakçi ise şunları kaydetti;

''İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz. Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdittir. Biz barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya da hazırız. Barıştan yanayız ancak her senaryoya da hazırız, Gazze ve Lübnan'da kalıcı ateşkes istiyoruz. Türkiye'nin Filistin halkını desteklemek ve İsrail'in suçlarına karşı durma hususundaki tutumu takdire şayandır"

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading