Yandex Metrica

Sitede Ara

Hükümet harekete geçti! Doğurganlıktaki düşüşe karşı önlem: Yeni başkanlık kuruldu!

Hükümet harekete geçti! Doğurganlıktaki düşüşe karşı önlem: Yeni başkanlık kuruldu!

Türkiye son yılların en düşük doğum oranı verileriyle alarm vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da doğurganlıkta yaşanan gerilemesine dikkat çekmişti. Bakanlıklar ise dünyadaki nüfus arttırma politikalarını incleyerek Türk aile yapısına en uygun formül ile yeni bir adım atmayı planlıyor.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranındaki düşünün önüne geçmek için Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu belirtti. 

Gündem

03.07.2024, 16:48

Doğurganlığın Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmaya başlamasıya Türkiye'de genç nüfus azalmaya yaşlı nüfusun ise artmaya başladığı açıklanan verilerde destekliyor. TÜİK'in yayınladığı doğum oranı verileri doğurganlıkta düşen hızı  bir kez daha gözler önüne serdi. 2023 yılında canlı doğan bebek sayısının 958 bin 408 olurken, kadınlarda doğurganlık dönemi 15-49 yaş ortalamasında olduğu öğrenildi. Doğurganlık hızı verilerine bakıldığında  2001 yılında 2.38 iken, 2023 yılında 1.51 olarak büyük bir düşüş yaşadı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranındaki düşünün önüne geçmek için doğum izinlerinin artırılmasından, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesine ve esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok alternatifi ele aldıklarını ifade ederek, "Bu konudaki politikalarımızı yeni kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı çatısı altında çok yönlü olarak sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Atatürk'ü duygulandıran destan! Tüm cephelerde okutulmuş Atatürk'ü duygulandıran destan! Tüm cephelerde okutulmuş Haberi Görüntüle

DOĞURGANLIKLA İLGİLİ ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENİYOR 

Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıyan doğurganlık hızının azalmasının Türkiye'nin geleceği için önemli bir konu olduğunun farkında olduklarını belirtti.

Bu konuda yoğun çalışmalar yürüttüklerini, geçen hafta yapılan Bilim Kurulu toplantısında bu meseleyi de ele aldıklarının altını çizen Bakan Göktaş, Aile ve Toplum Komisyonunun kapsamlı bir rapor üzerinde çalıştığını söyledi.İlgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelere devam ettiklerini belirten Göktaş, AK Parti'nin ilgili organlarının da doğum oranlarındaki düşüşü değerlendirmek ve buna karşı öneriler geliştirmek amacıyla çalıştaylar düzenlediğine işaret etti.

Bakan Göktaş, konuyla ilgili olarak açıklamasının devamında şunları söyledi; 

"Doğurganlık oranındaki düşüş ve nüfus riskleri konusunda dünyada da benzer kaygıların yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Dünyadaki örnekleri inceliyor, politikalarımızı çok katmanlı olarak geniş bir perspektifle oluşturmaya çalışıyoruz. Doğum izinlerinin artırılmasından, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesine, esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok alternatifi ele alıyoruz. Ülke kalkınmasına ve kadın istihdamının arttırılmasına da katkı sağlayacak yeni modeller için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni modellerle kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapma zorunluluklarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu konudaki politikalarımızı yeni kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı çatısı altında çok yönlü olarak sürdürmeye devam edeceğiz."

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin doğum istatistikleri...

Verilere göre, canlı doğan bebek sayısı 2023 yılında 958 bin 408 oldu. Canlı doğan bebeklerin yüzde 51,3'ü erkek, yüzde 48,7'si kız oldu.

Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.

Ulaşılabilen verilere göre, toplam doğurganlık hızının 1965-70 yıllarında yüzde 5,31 olan Türkiye'de doğurganlık hızı 2001 yılından itibaren 2,53 seviyelerine geriledi. Doğum hızının sürekli gerilediği ülkede geçen yıl itibariyle en düşük doğurganlık düzeyi yaşandı.

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading