Yandex Metrica

Hutbede "kılıç kınından çıktı" mesajı! Ali Erbaş daha önce yine yapmıştı: Kılıçla hutbe geleneği ne anlama geliyor?

Hutbede "kılıç kınından çıktı" mesajı! Ali Erbaş daha önce yine yapmıştı: Kılıçla hutbe geleneği ne anlama geliyor?

İran'ın başkenti Tahran'da siyonist suikast sonucu şehit olan Hamas Siyaset Büro Başkanı İsmail Haniye için, başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde gıyabi cenaze namazı kılındı. Ayasofya Camisi’nde kılınan cenaze namazına çok sayıda kişi katılırken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye kılıçla çıkması dikkatlerden kaçmadı. Peki Hutbeye kılıçla çıkmak neyi temsil ediyor?

Gündem

02.08.2024, 16:50

İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için, Türkiye'nin birçok şehrinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Eli kulağında: En az 7.4 şiddetinde deprem olacak! Naci Görür o ilimizdeki vatandaşları uyardı! Eli kulağında: En az 7.4 şiddetinde deprem olacak! Naci Görür... Haberi Görüntüle

ALİ ERBAŞ HUTBEYE KILIÇLA ÇIKTI

Haniye için kılınan gıyabi cenaze namazlarının İstanbul'daki merkezi Ayasofya Camisi olurken, cenaze namazına Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde cuma namazında hutbe irad etti. 

Erbaş, "Hiçbir zulüm ve haksızlık ebedi değildir. Mutlaka yenileceklerdir, mutlaka mağlup olacaklardır. Zulmün ve kötülüğün karşısında durmak en temel sorumluluktur. Bugün zalimlerin zulmünü devam ettirmesi Müslümanların dağınıklığından kaynaklanmaktadır. Zulmün son bulması, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesine bağlıdır. Ey Müslümanlar ey İslam alemi sizlere sesleniyorum; Artık toparlanalım. Siz insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. Ey Müslümanlar, ey İslam alemi gelin fitneden kurtulalım. Birbirimizle kavga ederek bölünüp parçalanmayalım, gücümüzün farkına varalım" ifadelerini kullandı.

X çöktü mü, neden açılmıyor? X'e erişim engeli mi getirildi? X çöktü mü, neden açılmıyor? X'e erişim engeli mi getirildi? Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE DE ÇIKTI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye kılıçla çıkması ise dikkatlerden kaçmadı. Hatırlacağı Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha önce de birkaç kez elinde kılıçla hutbe okumuştu. Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasının ardından elinde kılıçla hutbe okuyan Erbaş, “Kılıçla hutbe okumak bizim tarihimizde ve geleneğimizde var olan, yaygın bir uygulamadır” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Ali Erbaş İsrail soykırımın ilk dönemlerinde yine bir cuma hutbesine kılıçla çıkmış, "İnsanlık tarihinin şahit olduğu en büyük zulümlerden biri bugün Filistin’de, Gazze’de yaşanıyor. Bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden masum insanlar vahşice katlediliyor. Evler, camiler, okullar ve hatta hastaneler acımasızca bombalanıyor. Bütün dünyanın gözü önünde büyük bir insanlık suçu işleniyor. Binlerce masum insan aynı anda can verirken insaf ve vicdanını kaybetmiş dünya bu soykırımı sadece seyrediyor. Mazlumun ırkına, diline ve dinine bakılmaz. Tüm insanlığı zalimin karşısında mazlumun yanında olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

31 Ağustos bugün hangi takımın maçı var? Süper Lig'de bu akşam kimin maçı var? 31 Ağustos bugün hangi takımın maçı var? Süper Lig'de bu... Haberi Görüntüle

HUTBEYE KILIÇLA ÇIKMAK NE ANLAMA GELİYOR

Konuya ilişkin daha önce açıklama yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve İslam Tarihçisi Prof. Dr. Ziya Kazıcı, "Bir rivayete göre Hz. Ömer'in bu geleneği uyguladığını belirten Kazıcı, "Müslüman devletler, bir şehri savaşla fethettikten sonra oranın en büyük yerlerinde kılıçla hutbe okuturdu. Kılıçla hutbe geleneği oranın savaşla fethedildiği anlamına geliyor" demişti.

O kareyi merak edenlere tepki gösterdi! Özgür Özel gizlice fotoğraflanınca küplere bindi: Bir duble rakı içtim! O kareyi merak edenlere tepki gösterdi! Özgür Özel gizlice fotoğraflanınca... Haberi Görüntüle

OSMANLI'DAKİ GELENEĞİ

Kazıcı, Osmanlı döneminde de padişahların tahta çıkma törenlerini cuma günü yaptığını ve padişahların ilk hutbeyi kılıçla okuduğunu söyleyerek, "Bu, bütün hükümdarlara da ait bir gelenektir. Dini manada herhangi bir özelliği yok ama gelenek olarak bir hatırlatma manasında böyle bir uygulama söz konusudur. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da Ayasofya'da ilk cuma hutbesine kılıçla çıktı. Burada verilen mesaj; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden camiye çevrildiğinin bir ifadesi ve fethe bir mesajdır. Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmüş olması sadece Türkiye için değil, bütün bir İslam dünyası için önemli bir gelişmedir." şeklinde konuşmuştu.

Habere Tepki Ver

9

0

1

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading