Yandex Metrica

İhtiyatlı risk ağırlığı düşünce kredi faizleri de düşer mi? Konut, ihtiyaç, taşıt kredisi faizi düşecek mi?

İhtiyatlı risk ağırlığı düşünce kredi faizleri de düşer mi? Konut, ihtiyaç, taşıt kredisi faizi düşecek mi?

BDDK'dan ihtiyaç kerdisi, taşıt kredisi ve konut kredisi ile ilgili yeni bir hamle geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK)  bireysel ve konut kredilerinin risk ağırlıklarının değiştirildiğini duyurdu. Vatandaşlar ise bu durumun ne anlama geldiğini merak ediyor. İhtiyatlı risk ağırlığı düşünce kredi faizleri de düşer mi? Konut, ihtiyaç, taşıt kredisi faizi düşecek mi? soruları BDDK'nın kararı sonrası arama motorlarına sıkça sorulmaya başlandı.

Gündem

21.09.2024, 11:01

BDDK kredilere ilişkin aldığı yeni kararı duyurdu. Buna göre; bireysel krediler ve konut kredilerinde ihtiyatlı risk ağırlıkları düşürüldü. Peki bu ne anlama geliyor. İhtiyatlı risk ağırlığı düşünce kredi faizleri de düşer mi? Konut, ihtiyaç, taşıt kredisi faizi düşecek mi?  Kurum tarafından yapılan açıklamada, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması amacıyla alınan koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıklarının uygulandığı hatırlatıldı.

MHP'den Bahçeli ile ilgili dezenformasyon açıklaması: 'İçişleri Bakanlığı ile paylaşıldı' MHP'den Bahçeli ile ilgili dezenformasyon açıklaması: 'İçişleri Bakanlığı ile paylaşıldı' Haberi Görüntüle

İHTİYATLI RİSK AĞIRLIĞI DÜŞÜNCE BANKA KREDİ FAİZLERİ DÜŞER Mİ?

BDDK'nın yeni düzenlemesinin ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Risk ağırlığı, bankaların verdikleri krediler üzerinden taşıdıkları riski ölçmek ve sermaye yeterliliklerini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir kavramdır. Risk ağırlığının düşmesi bireysel krediler ve konut kredileri gibi ürünlerde daha düşük risk ağırlıklarının uygulanmasını sağlayarak bankaların bu kredilere daha az sermaye ayırmasına ve dolayısıyla kredi kullanıcılara daha kolay erişilebilir hale gelmesine olanak tanımaktadır.

Boykotun gücü! İsrail destekçisi fast food zinciri Burger King, adını değiştirdi! Boykotun gücü! İsrail destekçisi fast food zinciri Burger King, adını ... Haberi Görüntüle

RİSK AĞIRLIĞI DÜŞERSE NE OLUR?

Risk ağırlığının yüksek olması bankaların o kredi türüne daha fazla sermaye ayırması anlamına geliyor. Örneğin, konut kredileri genellikle daha düşük risk ağırlığına sahipken, ihtiyaç kredileri daha yüksek risk ağırlığına sahiptir çünkü geri ödenememe riski daha yüksektir. Risk ağırlığının düşmesi tüketiciler için olumlu bir gelişmedir.

Ev almak isteyenlere müjde! Bakanlık düğmeye bastı: Yüzde 50'sini devlet karşılayacak! Ev almak isteyenlere müjde! Bakanlık düğmeye bastı: Yüzde 50'sini devlet ... Haberi Görüntüle

BDDK'DAN RİSK AĞIRLIĞI HAMLESİ 

Bireysel krediler ve konut kredilerinde ihtiyatlı risk ağırlıklarının düşürüldüğü bildirildi. BDDK'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması amacıyla alınan koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulanmaktaydı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 19/9/2024 tarihli ve 10964 sayılı Kurul Kararı ile Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) uyarınca sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplamalarında tüketicilere kullandırılan binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerine ve yapılacak finansal kiralama işlemlerine, ihtiyaç kredilerine, bireysel kredi kartlarına, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde bu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere ilişkin daha ihtiyatlı risk ağırlıklarının belirlendiği 31/7/2023 tarihli ve 10630 sayılı Kurul Kararı ile 24/8/2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul Kararı'nın ilga edilip söz konusu kredilere Yönetmelik'te belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verilmiştir."

MİT'ten paket teslim: PKK’nın Avustralya yapılanmasında faaliyet gösteren terörist İstanbul'da yakalandı MİT'ten paket teslim: PKK’nın Avustralya yapılanmasında faaliyet gösteren terörist İstanbul'da... Haberi Görüntüle

EK RİSK AĞIRLIĞI GELMİŞTİ

BDDK, 31 Temmuz 2023’te ek risk ağırlığı hamlesinde bulunmuştu. Kurum yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar vermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading