İki aşamalı çözüm planı: Belediyelerden 96 milyar TL'lik borç tahsil edilecek

İki aşamalı çözüm planı: Belediyelerden 96 milyar TL'lik borç tahsil edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye genelindeki belediyelerin SGK'ya 96 milyar lira borcu olduğunu, bunların büyük çoğunluğunu da CHP'li belediyelerin oluşturduğunu açıkladı. Belediyelerden borçlarını ödemeleri de istendi. Bakanlık ve AK Parti, sorunun çzöümü için iki aşamalı plan üzerinde çalışıyor.

Gündem

27.07.2024, 13:10

31 Mart yerel seçimlerinden önce SGK'ye prim borçları biriken belediyelerin olduğuna dikkati çekilmiş ve belediyelerin borçlarını ödemesi için bir çağrı yapılmıştı. SGK aracılığıyla tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimleri gönderildi. Bazı belediyeler bu çağrılaryı dikkate alıp borçlarını ödedi. Ancak bunca uyarıya rağmen hala harekete geçmemiş olan belediyelerin sayısı bir hayli fazla.

Belediyelerin prim borçları toplam 96 milyar liraya ulaşmış durumda ve bu borcun yüzde 80'i belediye şirketlerine ait. Belediye çalışanlarının emeğinin karşılığı ve gelecek yatırımları olan sigorta primlerinin ödenmeyerek bu paraların başka kalemlere aktarılması asla doğru bir yaklaşım değil.

Yurt genelinde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 200 organizatör ve 4 bin 40 göçmen yakalandı Yurt genelinde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 200 organizatör ve 4 bin... Haberi Görüntüle

''BORÇLARIN YÜZDE 67'Sİ CHP'Lİ BELEDİYELERE AİT''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

''Belediyelerin SGK’ya olan prim borçları ile ilgili birtakım gerçekleri aziz milletimize aktarmamız ve CHP’li bazı yetkililerin ortaya attığı yanlış bilgileri düzeltmemiz gerekiyor. SGK’ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamı CHP’li belediyelerdir. Bu gerçek yerel seçimler öncesinde de böyleydi. Seçimlerden önce yaptığımız açıklamada da bunu ifade etmiştik. Türkiye genelinde belediyelerin SGK’ya olan toplam prim borcu 96 Milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu borçların %67,7’si tek başına CHP’li belediyelere ait.''

Hangi sucuk markasında eşek eti çıktı? İşte sucukta hile yapan markalar! Hangi sucuk markasında eşek eti çıktı? İşte sucukta hile yapan... Haberi Görüntüle

HACİZ YOLU GÜNDEMDE

Yaşanan bu gelişmelerin ardından belediyelerin prim borçları için iki aşamalı plan hazırlanıyor. Bu bağlamda, mevcut yasalarda da bulunan borçların yeniden yapılandırılması, taksitlendirme, sahip oldukları arazi, bina gibi varlıklarıyla ödeme benzeri yöntemlerin devreye sokulması, bazı kolaylıklar sağlanması üzerinde duruluyor. Belediyeler borçlarını ödememeye devam ederse son çare olarak haciz yolu da gündeme gelebilecek.

Müjdat Gezen'in hastalığı ne? Sağlık durumu nasıl? Müjdat Gezen'in hastalığı ne? Sağlık durumu nasıl? Haberi Görüntüle

PAYDAN KESİLME

İkinci aşamada ise belediyelerin SGK'ya bir daha prim borcu birikmemesine dönük olacak. Bunun için yasal bir düzenleme yapılması hedefleniyor. AK Parti'nin çalışmalarını tamamlayacağı düzenlemenin ekim ayında TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanıyor. Buna rağmen belediyeler ve bağlı şirketlerin prim borcunu ödememeleri halinde vadesini izleyen ayda bu idarelere ödenecek paydan kesilmesi yoluyla tahsil edilecek. Böylece yeni borçlar birikmeyecek.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading