Japon deprem uzmanından İstanbul için uyarı: ''Artçılar 1 hafta sürebilir, büyük deprem riski var''

İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’den dikkat çeken açıklamalar geldi. Moriwaki, Marmara’da 30 yıl içinde büyük deprem olasılığının %60 olduğunu söylerken, artçıların en az bir hafta sürebileceğini vurguladı.
23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan şiddetli deprem, milyonlarca vatandaşta korkuya neden oldu. Özellikle Avcılar, Büyükçekmece ve Yeşilköy gibi zemin yapısı zayıf bölgelerde sarsıntı daha yoğun hissedildi. Depremin ardından sosyal medya ve televizyonlarda uzmanlardan peş peşe değerlendirmeler gelirken, Japon yer bilimci Yoshinori Moriwaki uyarılarını bir kez daha yeniledi.
“İSTANBUL İÇİN BÜYÜK RİSK VAR, DİKKATLİ OLUNMALI”
Moriwaki, Silivri açıklarındaki 6.2’lik sarsıntının ardından artçı depremlerin bir hafta boyunca sürebileceğini belirtti. Ayrıca İstanbul’u bekleyen uzun vadeli risklere de dikkat çekti:
“Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde %60 olasılıkla büyük bir deprem olabilir. İstanbul için ciddi risk söz konusu. Bu son deprem kısa sürdü ama uyarıcı nitelikteydi. Bir hafta boyunca artçılar devam edebilir, vatandaşlarımız dikkatli ve tedbirli olmalı.”
“ZEMİN YAPISI HAYATİ ÖNEMDE, TAKSİM AVANTAJLI”
Depremin büyüklüğünden çok, bulunduğunuz zeminin sağlamlığının belirleyici olduğunu vurgulayan Moriwaki, şu örnekleri verdi:
-Taksim: Binalar eski olsa da zemin sağlam
-Avcılar, Yeşilköy, Büyükçekmece: Zemin yumuşak, depremi daha şiddetli hissettirdi
-Tsunami riski: Marmara Denizi’nde potansiyel tsunami tehlikesi bulunuyor
“MARMARA'NIN GÜNEY KOLU ZAMANINI DOLDURDU”
Moriwaki, sadece kuzey Marmara değil, güney kolun da risk taşıdığını belirtti:
“Düzce’den başlayıp Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye uzanan hat üzerinde 100 yılda bir büyük deprem olur. Ancak bu bölge şu an 200 yıllık gecikmeyle karşı karşıya. Riskli bölgeler sadece İstanbul’la sınırlı değil.”
“HASAR, HAZIRLIKLA YÜZDE 70 ORANINDA AZALTILABİLİR”
Türkiye’nin Japonya gibi depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyleyen Moriwaki, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde alınacak önlemlerin önemini vurguladı:
“Depreme hem devlet hem millet hazır olursa, hasarı %70 oranında azaltmak mümkün. Bu iş sadece binayı yapıp geçmekle olmaz, bilinçli toplum yapısı gerekir.”
Diğer