Yandex Metrica

Sitede Ara

Kahire'de Hakan Fidan rüzgarı: Arap Birliği Toplantısı'na damga vuran uyarı: Başka seçeneğimiz yok!

Kahire'de Hakan Fidan rüzgarı: Arap Birliği Toplantısı'na damga vuran uyarı: Başka seçeneğimiz yok!

Arap Birliği 162. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde, birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz diyen Bakan Fidan, "Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız, başka seçeneğimiz yok" ifadelerini kullandı.

Gündem

10.09.2024, 18:56

Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmelerin, dış müdahale ile manipülasyona kapı açtığını, bunun devam etmesine artık izin verilemeyeceğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde, birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz. Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız, başka seçeneğimiz yok" ifadelerini kullandı. 

Bakan Fidan, Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Veled Merzuk ve Yemen Dışişleri Bakanı Şai Muhsin Zindani'yi başkanlıkları için tebrik ederek sözlerine devam etti.

"Bugün hepimiz için tarihi bir sorumluluk anında bir araya geliyoruz." diyen Fidan, "Uluslararası sistem, Filistin’de soykırımı engelleme konusunda başarısız olmuştur. Zaman, halkımızı ve onurumuzu savunmak için birlik ve dayanışma zamanıdır. Filistinlilerin, Arapların ve Müslümanların hayatlarının diğerlerinden daha az önemli olduğunu asla kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Tarihin seyrini değiştirecek kazı çalışması sürüyor! Göbeklitepe kadar eski... Tarihin seyrini değiştirecek kazı çalışması sürüyor! Göbeklitepe kadar eski... Haberi Görüntüle

"SAFLARI SIKI TUTMALIYIZ"

Gazze'de kuşatma altındaki halkın benzeri görülmemiş şekilde topluca cezalandırılmasının artık Batı Şeria'ya da yayıldığını belirten Fidan,  İsrail'in mevcut koşullardan yararlandığı ve bölünmeleri istismar ettiğini belirtti. 

Sözlerine devam eden Fidan, Arap ülkeleri, Müslüman ülkeler, Filistinli gruplar ve BM gibi kurumların saflarını sıklaştırması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak o zaman bu barbar savaş makinesini durdurabiliriz" dedi.

Türkiye'nin İsrail'e ticaret kısıtlamaları getirdiğini anımsatan Fidan, "İsrail ateşkesi kabul edip Gazze'ye engelsiz şekilde insani erişim sağlayana kadar ticareti yeniden başlatmayacağız" diye konuştu.

Sözlerine devam eden Bakan, İsrail-Filistin meselesine adil bir çözüm bulunmadan kalıcı barışın tesis edilemeyeceğinin farkında olunduğunun altını çizerek, 1967 sınırlarına sadık iki devletli çözümün gerekliliğine dikkati çekti. 

Ayrıca Fidan sözlerine uluslararası hukukun yüksek sesle ve net bir şekilde İsrail'in işgalinin yasa dışı olduğuna hüküm verdiğini kaydederek, onlarca yıllık işgal, baskı ve şiddetin sona ermesi gerektiğini söyleyerek devam etti. 

Yeni acı sürprizlere hazır olun!  Kassam Tugayları açıkladı: Siyonist komutan öldürüldü! Yeni acı sürprizlere hazır olun! Kassam Tugayları açıkladı: Siyonist komutan... Haberi Görüntüle

"GAZZE'YE YARDIM DEVAM ETMELİ"

İsrail'in sahada yasa dışı fiili durumlar yaratarak cezasız kalamayacağını vurgulayan Fidan, "Çatışmalarda sivilleri korumak, kesintisiz ve yeterli insani yardım sağlamak yalnızca hukuki değil, aynı zamanda insani ve ahlaki bir sorumluluktur. İsrail, bu sorumluluklarını açıkça yerine getirmemektedir. İnsanlar, hayatta kalmak için gerekli hizmetlere erişimden mahrum bırakılmaktadır" şeklinde konuştu.

Bölgeye gerekli yardımı ulaştırmak için çalışıldığını ve Gazze'ye 60 bin tondan fazla insani yardım gönderildiğini sözlerine ekleyen Fidan, birliğe üye ülkelerinin çoğunun da aynısını yaptığını ifade etti. 

Fidan, "Ancak Gazze topraklarının tamamına güvenli, engelsiz ve kesintisiz insani yardım ulaştırılması hala mümkün değil" diye konuştu.

Mısır ziyaretinde Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret ettiğinin altını çizen Fidan, "Mısırlı dostlarımızın ne kadar sıkı ve iyi organize olmuş bir şekilde çalıştıklarına bizzat tanık oldum. Çabaları için bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum aynı zamanda ateşkese erişmek üzere yürüttükleri çalışmalardan ötürü de şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Aysel Önder final yarışı ne zaman? Aysel Önder altın madalya aldı mı? Aysel Önder final yarışı ne zaman? Aysel Önder altın madalya... Haberi Görüntüle

"ARAP BİRLİĞİ İLE ORTAKLIĞA HAZIRIZ"

Yüzyıllardır Arap dünyasıyla olan yakın ilişkilerimizi dikkatinize sunmak istiyorum diyen Fidan, an yana yaşıyoruz aynı sorunları, aynı perspektifleri paylaşıyoruz" dedi. Düzenli görüşmelerde bulunduklarını, ortak gündemler paylaştıklarını belirten Fidan, ticaret, enerji ve yatırım alanlarında işbirliğini artırdıklarını ve çok ciddi potansiyellerinin olduğunu dile getirdi.

Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye'ye yaptığı resmi ziyareti hatırlatarak, "(Ziyaret) Arap kardeşlerimizle gerçekleştirdiğimiz en son üst düzey görüşmeydi. Ayrıca Cumhurbaşkanlarımızın eş başkanlığında 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Arap Ligi devletleriyle çalışmalarımız, ortak mekanizmalarımız sürüyor diyen Fidan, "İşbirliği mekanizmalarımıza devam etmek ve bunları çoğaltmak durumundayız. Kaybedecek daha fazla zaman yok. Türk-Arap Ekonomi Forumu, ekim ayında İstanbul'da 15. oturumunu gerçekleştirecek. Bu, ekonomik bağlarımızı daha da geliştirmek ve yeni işbirliği yolları keşfetmek için başlıca araçlarımızdan biri." şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Fidan, mevcut mekanizmaları yenilemek ve daha da geliştirmek için istekli olduklarını belirterek Türk-Arap İşbirliği Forumu, Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları İşbirliği Forumu, Türk-Arap Parlamentosu Diyaloğu'nun bu mekanizmalar arasında yer aldığını dile getirdi.

İleriye dönük bir vizyonla yeni mekanizmaların da birlikte geliştirilebileceğine dikkati çeken Bakan Fidan, "Muazzam bir potansiyel var ve bizler hazırız. Sadece aynı inancı paylaşmıyoruz. Tarihimiz, coğrafyamız, dostluk ve dayanışma bağlarımızla birbirimize bağlıyız" dedi.

Fidan, ortak bölgesel zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya olduklarını belirterek Bölgede görülen sorunların ancak bölgenin aktörleri tarafından çözüme kavuşturulabileceğini, bu nedenle uzun zamandır bölgesel sahiplenmeyi vurguladıklarını kaydetti.

Fidan, Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmelerin, dış müdahaleye ve manipülasyona kapı açtığını, bunun devam etmesine artık izin verilemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde, birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz. Türkiye, Arap dünyasına yaklaşımında samimidir ve gerekli siyasi iradeye sahiptir. Resmi olarak ortak bir stratejik vizyon formüle etmemiz gerekiyor. Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız, başka seçeneğimiz yok. Hepinizle ikili ve toplu halde çalışmaya ve Arap Birliği ile ortaklığımızı inşa etmeye hazırız. Gelin birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek için gerekli gücümüz ve sorumluluğumuz var, bu yolda ilerleyelim."

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading