Kamuyu 14 milyar zarara soktular! İBB'nin adrese teslim ihalesine soruşturma: İmamoğlu'na suç duyurusu!

Kamuyu 14 milyar zarara soktular! İBB'nin adrese teslim ihalesine soruşturma: İmamoğlu'na suç duyurusu!

İstanbulluların uzun zamandır gündeminde olan Kirazlı-Halkalı metro hattı için heyecanlı bekleyiş sürerken, ihalede yaşanan maliyet skandalıyla ilgili olarak savcılık harekete geçti.   

Gündem

10.10.2024, 14:05

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Eylül ayında düzenlediği ve '14 milyar Türk lirası kamu zararı oluştuğu' gerekçesiyle tartışmalara neden olan Kirazlı-Halkalı Üniversite Metrosu ihalesinde, yeni bir skandal daha patlak verdi. İBB Başkanı İmamoğlu ve diğer ilgililer hakkında ihaleden bir gün önce 'fesat karıştırıldı' şikâyeti üzerine savcılık harekete geçti. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilgililer hakkında ihaleye fesat karıştırmak ve kamuyu zarara uğratmak suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu, savcılığın konuya ilişkin inceleme başlattığı öğrenildi.

Köfteci Yusuf'un Ankara'daki hangi şubelerinde domuz eti çıktı? Köfteci Yusuf'un Ankara'daki hangi şubelerinde domuz eti çıktı? Haberi Görüntüle

İKİ ŞİRKET EN DÜŞÜK TEKLİFİ SUNDULAR 

İBB Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 5 Nisan 2024 tarihinde "Kirazlı-Halkalı Üniversite metrosu kaba inşaatı ve elektromekanik tasarım işleri' başlıklı bir ihaleye çıktı. İhale, "açık ihale" usulüne göre yapıldı. İhalede en düşük teklifi 8 milyar 313 milyon TL ile Didoray-Akçadağ şirketi verdi. İkinci düşük teklif ise 9 milyar 497 milyon TL ile AGA Enerji-Şenbay Madencilik şirketleri oldu. Üçüncü sırada ise 9 milyar 706 milyon TL'lik teklifiyle Gülermak şirketi yer aldı. Ancak İhale 6 Nisan 2024 tarihinde iptal edildi.

6 Ekim Beşiktaş Melek Mosso konseri ne zaman, saat kaçta başlayacak? 6 Ekim Beşiktaş Melek Mosso konseri ne zaman, saat kaçta... Haberi Görüntüle

FİRMALAR PAZARLIĞA DAVET EDİLMEDİ

5 Nisan'da 8 milyar 313 milyon TL en düşük teklifin verildiği ancak İBB tarafından iptal edilen ihale bu kez 26 Eylül'de pazarlık usulü ile yapıldı. Ancak açık ihaleye katılan ve teklif veren bu firmaların hiç biri pazarlık usulü ile yapılan ikinci ihaleye davet edilmedi. Söz konusu firmalar pazarlık usulü ile yapılan ihaleye talip olduklarını dilekçe ile İBB'ye bildirdi. Ancak firmalar buna rağmen ihaleye davet edilmedi.

Şeytan makyajlı sapık hakkında flaş gelişme: Minibüsteki kız öğrencileri taciz etmişti! Şeytan makyajlı sapık hakkında flaş gelişme: Minibüsteki kız öğrencileri taciz... Haberi Görüntüle

İŞ İÇİN YETERLİLİĞİ OLMAYAN 5 FİRMA DAVET EDİLDİ

Pazarlık usulü ile yapılan ihaleye daha önceden metro iş bitirmesi olmadığı ortaya çıkan 5 firma davet edildi. 5 firmanın ikisi Özaltın ve Alarko teşekkür sunup ihaleye katılmadı. İhaleye Yapı Merkezi AKM yapı KCT Yol Yapı iş ortaklığı, Dilingham Makimsan Yazıcıoğlu Yol İş ortaklığı ve Duygu Taahhüt şirketleri katıldı.

28 Ekim okullar tatil mi? Cumhuriyet Bayramı tatili 4 gün mü? 28 Ekim okullar tatil mi? Cumhuriyet Bayramı tatili 4 gün... Haberi Görüntüle

İHALE SAVCILIĞA 'İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA' İHBARI

26 Eylül'de düzenlenen söz konusu ihaleden bir gün önce ise ilginç bir gelişme yaşandı. 25 Eylül'de bir Avukat tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığa bir şikayet dilekçesi sunuldu. Şikayet dilekçesinde yapılacak ihaleye ilişkin; İhaleyi kazanacak olan firma ve yaklaşık maliyet bilgileri belirtilerek söz konusu ihaleye fesat karıştırılacağı ihbar edildi.

Türk savaş uçakları Kuzey Irak'ı vurdu: 12 PKK'lı öldürüldü Türk savaş uçakları Kuzey Irak'ı vurdu: 12 PKK'lı öldürüldü Haberi Görüntüle

YAKLAŞIK MALİYET İFŞA EDİLDİ

Başsavcılığa şikayet edilen dilekçede şu ifadelere yer verildi; 

"26.09.2024 tarihinde pazarlık usulü ile yapılacak olan "Kirazlı-Halkalı Üniversite metrosu kaba inşaatı ve elektromekanik tasarım işleri' yapım işi ihalesi şartları oluşmadığı halde davet ve pazarlık usulü ile yapılacak.

Yapılacak ihale Yapı Merkezi AŞ'ye 22 milyar 500 milyon TL yaklaşık maliyetle verilecek. Yapı Merkezi A.Ş ihaleye davet edilen diğer şirketlerle irtibata geçmiş ve onların yaklaşık maliyetin üzerinde teklif vermeleri kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla yaklaşık maliyet ihaleden önce ifşa edilmiştir.

Yaklaşık maliyetin gizliliğini ihlal eden belediye görevlileri ile ihaleye katılan şirketler el birliği ile ihalenin Yapı Merkezi AŞ'ye ihale edilmesini sağlayacaktır. TCK 235. Maddesi gereğince ihaleye fesat karıştıran kamu görevlileri ile özel sektör yetkililerinin cezalandırılması için savcılığınız nezdinde suç duyurusunda bulunmak gerekmiştir. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading