Korkularıyla yüzleşecekler! Katil oğul ve destekçi anne Eylem Tok için Amerikalı savcıdan flaş dilekçe

Korkularıyla yüzleşecekler! Katil oğul ve destekçi anne Eylem Tok için Amerikalı savcıdan flaş dilekçe

İstanbul’da yaşanan trafik kazasında bir kişinin ölümüne neden olan Timur Cihantimur ve onu ABD'ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için ABD’li savcıdan destekleyici yeni bir dilekçe sunuldu.

Gündem

20.10.2024, 16:47

Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iade edilmesiyle ilgili dava süreci, ABD savcısının destekleyici dilekçesiyle yeni bir aşamaya geçti. Mahkemenin nihai kararı beklenirken, savcılık iadenin hukuki zeminini güçlendirmiş durumda.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde 1 Mart’ta meydana gelen ve 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan trafik kazası, Timur Cihantimur’un suçlu bulunmasına yol açmıştı. Annesi Eylem Tok’un oğlunu ABD’ye kaçırmasının ardından Türkiye, her iki sanığın da iadesi için girişimde bulunmuştu. ABD'de tutuklu bulunan Timur Cihantimur’un annesi Eylem Tok için yeni bir gelişme yaşandı. ABD Savcısı Kristen A. Kearney, Tok’un Türkiye’ye iadesini destekleyen ek bir hukuk dilekçesini mahkemeye sundu.

Aracıların kamyonet kasasında 'tek tırnaklı' kaygı: Eti ucuza satıyorlar Aracıların kamyonet kasasında 'tek tırnaklı' kaygı: Eti ucuza satıyorlar Haberi Görüntüle

İADE ANLAŞMASININ YORUMU VE SAVCILIK GÖRÜŞÜ

9 Ekim’deki duruşmada gündeme gelen, Tok’un Türkiye’de resmi olarak suçlanıp suçlanmadığı ve Türkiye’nin iade talebinin hukuki kapsamı gibi sorular, savcılık tarafından yanıtlandı. Tok’un avukatları, müvekkillerinin Türkiye'de herhangi bir suçlama ile karşı karşıya olmadığını iddia ederek iade talebine itiraz etti. Ancak Savcı Kearney, Türkiye’nin Eylem Tok hakkında suçlama başlatmayı planladığını ve iade anlaşmasının geniş bir yoruma tabi olduğunu belirterek, resmi bir suçlama olmasa bile iadenin mümkün olduğunu savundu.

İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı geçti! İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı... Haberi Görüntüle

DELİLLERİN GÜVENİLİRLİĞİ TÜRKİYE'DE İNCELENMELİ

Eylem Tok’un avukatları, Türkiye'nin iade talebinde yer alan delillerde tutarsızlıklar olduğunu ve bunun iade kararını engellemesi gerektiğini öne sürdü. Buna karşılık savcılık, ABD mahkemelerinin, iade davalarında delillerin güvenilirliğini sorgulama yetkisine sahip olmadığını belirtti. Kearney, delillerin gerçekliğinin Türkiye'de yapılacak yargılamalarda incelenmesi gerektiğini ifade ederek, ABD’nin sadece iade sürecinde anlaşmaya uyup uymadığına bakabileceğini vurguladı. Savcılık, benzer davalara atıfta bulunarak, delillerin güvenilirliğinin ABD yargısının alanına girmediğini ve bu tür incelemelerin Türkiye'deki mahkemelerde yapılacağını açıkladı.

Lobi sevici Cemal Enginyurt haddini aştı! Bu sözler yenilir yutulur cinsten değil: Keşke Yahudi ve Ermeniler bu ülkeden gitmeseydi! Lobi sevici Cemal Enginyurt haddini aştı! Bu sözler yenilir yutulur... Haberi Görüntüle

"İADE İÇİN HUKUKİ BİR ENGEL YOK"

Savcı Kearney’in sunduğu dilekçede, ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasının hükümlerine tamamen uyulduğu belirtildi. Tok’un iadesinin önünde hukuki bir engel olmadığını savunan Kearney, benzer iade davalarına atıfta bulunarak, ABD’nin diğer ülkelerle yaptığı iade anlaşmalarının da aynı şekilde işlediğini dile getirdi. 

Eylem Tok’un Türkiye’de yargılanmak üzere iade edilmesinin hukuki dayanağının sağlam olduğu vurgulandı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading