Manisa'da yanardağ mı var? Yanardağ nerede, hangi ilçede?

Manisa'da yanardağ mı var? Yanardağ nerede, hangi ilçede?

Manisa deprem bölgesi olarak biliniyordu. Ancak son zamanlarda Manisa için bilim insanları volkanik faaliyet açıklamasında bulundu. Manisa'da bulunan volkanların püskürtme riski olduğu belirtildi. Manisa'da yanardağ mı var? Yanardağ nerede, hangi ilçede var? soruları ise Manisa'da yaşayanlar tarafından sorulmaya başlandı.

Gündem

04.10.2024, 17:41

Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'da 8 magma odası keşfedilmişti. Bilim insanlarının bu noktalarda yaptığı araştırmaların sonucuna göre bu magma odalarının deprem gibi etkenlerle püskürtme riskinin olduğu açıklandı. 

Münevver Karabulut'un babası 'mezar' kararı sonrası ilk kez konuştu: Bu şüphe artık ortaya çıkacak Münevver Karabulut'un babası 'mezar' kararı sonrası ilk kez konuştu: Bu... Haberi Görüntüle

MANİSA'DA YANARDAĞ MI VAR?

Manisa'nın 8 magma odası keşfedildi. Bu odaların magma püskürtme riskinin olduğu belirtildi. 

Uzmanların bu bölgede yaptığı araştırmaya göre bölgede aktif fayların da olduğunu, depremlerin magmayı tetikleyebileceğini, volkanik faaliyetleri başlatma riski bulunduğunu kaydedildi.

Manisa'nın Kula ilçesinde bilim insanları tarafından yapılan çalışmada en büyük magma odasının püskürtme riski olduğu ve magma odasını harekete geçirebileceği belirlendi.

Bölgede yapılan araştırmalarda magma odalarından en büyüğünün yeryüzüne yaklaşık 5 kilometre derinliğe kadar uzandığı belirtildi. 

Uzmanlar jeolojik olarak yüzeye yakın sayılabilecek bir mesafede yer alan magma odasının, yer kabuğundaki hareketler ya da depremlerden etkilenerek püskürme riski taşıdığını ve magma odasını harekete geçirebileceğini değerlendiriyor.

Manisa'da  ve Kula volkanizması bulunuyor. 

Divlit Yanardağı Ege Bölgesi'nin doğudan batıya uzanan en büyük tektonik çukurlarından "Gediz Oluğu" üzerinde yer alır.

Özellikle Kaplan ve Sandal köyleriyle Kula ilçesinin kuzeyinde yer alan volkan konileri, eski volkan yapıları,lav platoları, lav akıntıları, korniş, volkanik ve göl tortulları üstünde kırgıbayır ve peribacaları görülür.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading