Markette, kasapta, AVM'de 7 bin TL ve üstü nakit ödemenin cezası var mı? Alışverişte 7000 lira nakit almanın cezası ne kadar?

Markette, kasapta, AVM'de 7 bin TL ve üstü nakit ödemenin cezası var mı? Alışverişte 7000 lira nakit almanın cezası ne kadar?

Vergi kaybının önlenemebilmesi için hükümetten yeni bir hamle geldi. Buna göre; Alışverişlerde 7 bin TL ve üzeri harcamalar artık elden yapılamayacak. 7 bin lira ve üzerindeki harcamaların banka ve kredi kartı ile yapılması zorunlu oldu. Vatandaşlar ise Markette, kasapta, AVM'de 7 bin TL ve üstü nakit ödemenin cezası var mı? Alışverişte 7000 lira nakit almanın cezası ne kadar? sorularını sormaya başladı. Bu durum 3 örnekle açıklandı...

Gündem

18.10.2024, 11:38

Alışverişlerde 7 bin TL ve üzeri ödemelerin yalnızca banka veya kredi kartı ile yapılması zorunlu oldu.  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamada cezaların olduğu da açıklandı. Yapılan yeni düzenleme ile birlikte "Kredi kartı kullanmayanlar da işlemlerini banka üzerinden yapacak. Tebliğe aykırı işlem yapan yani nakit ödeyen de nakit alan da ayrı ayrı ceza alacak. Markette, kasapta, AVM'de 7 bin TL ve üstü nakit ödemenin cezası var mı? Alışverişte 7000 lira nakit almanın cezası ne kadar? soruları ise pek çok vatandaş tarafından sorulmaya başlandı.

Kendi küçük kalbi büyük! Minik kızdan alkış toplayan sözler: Her strese girdiğimde 'Allah'tan başka ilah yoktur' derim Kendi küçük kalbi büyük! Minik kızdan alkış toplayan sözler: Her... Haberi Görüntüle

MARKETTE, KASAPTA, AVM'DE 7 BİN TL NAKİT ELDEN ÖDEMENİN CEZASI VAR MI?

Tebliğde belirtilen kurallara uymayanlara ceza verileceği de yer aldı. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara da ayrı ayrı ceza uygulanacak. Bu durum örneklerle anlatıldı. 

HANGİ DURUMLARDA CEZA KESİLİR HANGİ DURUMLARDA CEZA VERİLMEZ?

Cezaların hangi durunda kesileceği ve hangi durumda kesilmeyeceği örnekler ile anlatıldı. İşte önrkler;

Örnek 1: "Kamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır."

Örnek 2: "Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (C), mobilya perakende ticareti ile uğraşan (D) Ltd. Şti.’den 15.000 TL tutarında bir masa satın almıştır. Bay (C) söz konusu ödemeyi gerçekleştirmek için (D) Ltd. Şti.’nin hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine gitmiş, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmiştir. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve Bay (C) ile (D) Ltd. Şti.’ne ceza uygulanmayacaktır."

Örnek 3: "Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (E), cep telefonu perakende ticareti ile uğraşan Bay (F)’den 25.000 TL tutarında bir cep telefonu satın almıştır. Bay (E) söz konusu cep telefonunun bedelini işlem anında nakit olarak Bay (F)’ye ödemiştir. Bay (F) ise söz konusu tutarı banka şubesine giderek kendi hesabına yatırmıştır. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış olacak ve Bay (E) ile Bay (F)’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading