Marmara'da büyük depremin ardından uzmanlardan ilk yorum: Yeni deprem tehlikesi var mı
AFAD verilerine göre; İstanbul'un Silivri ilçesinde 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzman isimlerden çarpıcı yorumlar geldi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağman Türkiye beşik gibi sallanırken mega kent İstanbul'da peş peşe 9 deprem meydana geldi.
AFAD verilerine göre; İstanbul'un Silivri ilçesindeen büyüğü 6.2 olan 9 deprem meydana geldi.
İstanbul'daki deprem, çevre illerden de hissedilen deprem, vatandaşları sokağa döktü.
Vatandaşlar, parklarda ve açık alanlarda toplandı.
İstanbul'da yıkımın yaşanmadığı deprem sonrası trafik yoğunluğu yüzde 76 oldu. Ana arterler tamamen kilitlendi.
AFAD'DAN AÇIKLAMA
İstanbul Marmara Denizi Silivri’de ve çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlar tüm ekipleri saha taramalarına başladı.
AFAD'dan yapılan açıklamada ''Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın.'' ifadelerine yer verildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TAKİP EDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmeleri takip ettiklerini dile getirdi.
Erdoğan, "Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbulluların yüreğini ağza getiren depremin ardından dikkat çeken ifadeler kullandı.
''BİR ÖNCÜYMÜŞ''
NTV'ye konuşan Okan Tüysüz, şu ifadeleri kullandı;
"Az önce Siivri açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem oldu, bir öncüymüş. İzlemek gerekiyor. Daha küçük depremler olursa artçı olabilir. Şu aşamada çok net bir şey söylenemez. Dikkatli olmak gerekiyor.''
''DAHA BÜYÜĞÜNÜ TETİKLEMESİ ZAYIF''
''Bu büyüklükteki bir depremin daha büyüğünü tetikleme olasılığı zayıf.'' diyen Okan Tüysüz, ''Bu depremin arkasından 5'lik bir deprem beklenebilir. 4'lük bir öncüyle başladı, 6 ile devam etti. Arkasından 5 ve daha küçük depremler olası." ifadelerini kullandı.
''BÜYÜK DEPREM SÖZ KONUSU DEĞİL''
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise büyük İstanbul depremi için konuştu.
Üşümezsoy, yaptığı açıklamada “Kumburgaz ve Silivri'de 6.0 - 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Orada da heyelanlı bölgeler çalışabilir. Ancak genel planda büyük bir deprem söz konusu değil.” dedi.
''KUMBURGAZ FAYI YÜKLENİYOR''
Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Naci Görür açıklamasında ''12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, dikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor.'' dedi.
Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı diğer açıklamada şunları kaydetti;
''İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak. Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.''
Gazeteci Candaş Tolga Işık'a konuşan Celal Şengör, şu ifadeleri kullandı;
''6,2'lik bir depremin kendisinden küçük artçıları olması beklenen bir durumdur. Ancak devamında 6,2'den büyük bir deprem ya da depremler olursa bunun İstanbul'da beklenen büyük depremin öncüleri olabileceği ihtimali daha güçlenir. Öncüyse de 10 sene sonra olacak depremin mi öncüsü 10 dakika sonra olacak depremin mi bunu bilemeyiz.''
''FAYIN TÜMÜ DEĞİL BİR KISMI KIRILDI, UCUZ KURTULDUK''
Depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.
