Yandex Metrica

MİT destekli dev takasın perde arkası: ABD ve Rusya'dan peş peşe teşekkür

MİT destekli dev takasın perde arkası: ABD ve Rusya'dan peş peşe teşekkür

Dün Ankara'da gerçekleştirilen tarihi takasın yankıları sürüyor. Milli İstihbarat Teşkilatı öncülüğünde ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'un cezaevlerinde bulunan 26 esir takas edildi. Tarihi casus takasının diyalog sürecinden lojistik planlamasına her safhasını MİT yönetti. Rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Müzakerelerde bizimle birlikte duran Türkiye'ye minnettarım" ifadelerini kullandı. 

Gündem

02.08.2024, 14:17

Türkiye'nin yüz akı MİT Ankara'da tarihe geçen bir takas operasyonunu koordine etti. 7 ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimi yapıldı.

Söz konusu takas kapsamında; ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye'ye nakledilen şahıslardan; 2'si çocuk 10 rehinenin Rusya'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, 3 rehinenin de ABD'ye nakledilmesi sağlandı.

Takas edilen isimler arasında The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da var.

Kerem Aktürkoğlu'nun bonservisi ne kadar? Galatasaray kaç para kazandı? Kerem Aktürkoğlu'nun bonservisi ne kadar? Galatasaray kaç para kazandı? Haberi Görüntüle

DİYALOG KANALLARINI MİT KURDU

Tarihe geçen casus takasında diyalog kanallarının kurulmasını MİT sağladı. İstihbarat diplomasisini etkin şekilde kullanan MİT'in organizasyonu ile Temmuz 2024'te taraflar Türkiye'de bir araya getirildi.

ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus'ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldı. MİT, müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetini başarı ile yürüttü.

Kaymakamlık duyurdu! Güvenlik güçlerine hakaretler savurmuştu! Gözaltına alındı Kaymakamlık duyurdu! Güvenlik güçlerine hakaretler savurmuştu! Gözaltına alındı Haberi Görüntüle

HANGİ İSİMLER TAKAS KAPSAMINA ALINDI?

Tüm tarafların uzun bir süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler takas kapsamında değişime konu oldu.

Bu kişiler arasında; RF'de cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya'da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.

Doğum gününe gitmek isteyen kızını boğarak öldürdü! Bakın nerede bulundu Doğum gününe gitmek isteyen kızını boğarak öldürdü! Bakın nerede bulundu Haberi Görüntüle

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ, LOJİSTİK PLANLAMA... HER SAFHAYI MİT YÖNETTİ

Müzakere sürecinden takas anına kadar operasyonu her safhasını MİT yönetti.

Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılanırken yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.

G13 otobüsleri neden kaldırıldı, ne zaman başlayacak? Erzurum Çat G13 otobüs seferleri saat kaçta? G13 otobüsleri neden kaldırıldı, ne zaman başlayacak? Erzurum Çat G13... Haberi Görüntüle

MİT REHİNELERİ UÇAKTAN ALDI GÜVENLİ ALANA İNTİKAL ETTİRDİ

Bu çerçevede, takasın gerçekleştiği Ankara'da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT'in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeni ile şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi.

Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT'in onayı gerçekleştirildi.

UEFA Uluslar Ligi nedir, neden önemli? Uluslar Ligi'nde yenilince ne olur? UEFA Uluslar Ligi nedir, neden önemli? Uluslar Ligi'nde yenilince ne... Haberi Görüntüle

MİT, ÜLKELER ARASINDAKİ DİYALOGDA KİLİT ROL ÜSTLENİYOR

Dünya genelinde gerginliğin tırmandığı bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için katkı sunmaya devam ediyor.

Ülkeler arasındaki her türlü sorunda diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması yönünde çağrılarını sürdüren Türkiye ve Milli İstihbaratı Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurma ve arabuluculuk faaliyetleri gerçekleştirme yönünde adımlar atıyor..

MİT, istihbarat diplomasisi başta olmak üzere tüm istihbarat araçlarını kullanarak uluslararası alanda çatışmaların çözümüne katkı sağlıyor.

2024 Eylül DOAS temettü yattı mı? #DOAS temettü ne zaman hesaba yatacak? 2024 Eylül DOAS temettü yattı mı? #DOAS temettü ne zaman... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN DİPLOMASİ BAŞARISI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT'in koordinesinde Ankara'da gerçekleşen esir takasının, Türkiye'nin müzakere ve barış odaklı kapasitesini bir kere daha ortaya koyduğunu belirtti.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüttüğü çok taraflı ve barış odaklı diplomasinin sonuçlar üretmeye devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin bölge ve dünya barışı için kilit ülke olma konumunu güçlendirdiğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın çok boyutlu siyasi yaklaşımı, Türkiye'nin diplomatik sorun çözme kapasitesini dünyanın en güvenilir zemini haline getirmiştir. Bölge ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye'nin rolü çok daha önemli hale gelmiştir. MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara'da 7 ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye'nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur.

Dünyada diyalog zemininin zayıfladığı, hukukun ve diplomasinin işlemez hale geldiği bir dönemde elde edilen bu sonuç için emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti 'yurtta sulh, cihanda sulh' şiarı ile bölge ve dünya barışına katkı sunmaya devam ediyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading