Yandex Metrica

Sitede Ara

Mossad ajanları Türk Ceza Kanunu'ndaki boşluktan faydalandı: Acil yasa gerekiyor

Mossad ajanları Türk Ceza Kanunu'ndaki boşluktan faydalandı: Acil yasa gerekiyor

MİT Başkanlığı'nın ardı ardına düzenlediği operasyonlarla Türkiye'deki Mossad hücreleri çökertiliyor ancak ajanlar Türk Ceza Kanunu'ndaki boşluktan faydalanarak hapishaneden kısa sürede tahliye ediliyor. Hükümetin gündemindeki 'Etki Ajanlığı' düzenlemesinin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. 

Gündem

24.07.2024, 12:36

Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT) aylar süren meşakkatli takibatın ardından Türkiye'deki Mossad yapılanmalarını bir bir çökertiyor ancak Türk Ceza Kanunu'ndaki boşluktan faydalanan İsrail ajanlarının hapishane hayatı pek de uzun sürmüyor. 

Mossad adına ajanlık yapanların bir kısmı birkaç ay, bazıları ise 1 yıllık süre içinde mahkemeler tarafından sessiz sedasız serbest bırakılıyor. 

MİT Başkanlığı, 2021 yılı ekim ayındaki Muteni Operasyonu'nda Mossaad bağlantılı 29 kişiyi, 2022 yılı aralık ayında 68 ajanı kapsayan Neoplaz Operasyonu'nu, 2023 yılı nisan ayında ise 17 ajanın ve temmuz ayında 7 ajanın gözaltına alındığı Nekpet Operasyonu'nu düzenledi. 

Türkiye'nin gündemine oturan bu baskınları, 2024 Ocak'ında 46 ajanın yakalandığı Köstebek/Nekropol Operasyonu izledi. 

Türkiye'deki Mossad hücrelerine şimdiye dek çok sayıda operasyon düzenlendi.

2023 yılındaki baskınlarda Mossad'ın 7 kişilik hücresi çökertilirken, ajanlarla bağlantılı 57 kişiye dava açıldı. Türkiye'deki Filistinlilere yönelik eylem hazırlığı yaparken aynı zamanda bu kişilere ait bilgileri Mossad'a satan 20 tutukludan 18'i serbest bırakıldı. 57 sanıklı davada mahkeme 36 sanığın ise yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı. 

Hürriyet yazarı Nedim Şener, Mossad ajanları ve bağlantıda olan kişilerin kanundaki boşluktan faydalandığına dikkat çekiyor.

Türkiye'de 'yabancıların yabancılara karşı casusluk faaliyetini' kapsayan ve bu suçları tam olarak tarif eden yasa bulunmuyor. 

Bu nedenle hükümet, Türk Ceza Kanunu'na 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi olarak bilinen yasanın eklenmesi için harekete geçti. Ancak yasanın Meclis'te görüşülmesi iki kez ertelendi. 

Son dakika: İstanbul'da metrobüs yangını Son dakika: İstanbul'da metrobüs yangını Haberi Görüntüle

YASA ÇIKANA DEK HEPSİ SERBEST KALACAK

Hürriyet yazarı Şener, gazetedeki köşesinde meseleyi şöyle anlatıyor:

"Türkiye’de yabancıların yabancılara karşı casusluk faaliyetlerine dair düzenleme bulunsa da MİT’in Mossad ajanlarına yönelik operasyonları ile ortaya çıkarılan suçları tam olarak tarif etmiyor. Öngörülen ceza ise çok düşük olduğu için tutuklananlar kısa sürede serbest bırakılıyor.

Yetkililer bu amaçla TBMM’de görüşülmesi iki kez ertelenen yeni casusluk suçu ile ilgili düzenlemenin yasalaşmasının önemini ifade ediyorlar. Yasada bulunmamasına rağmen 'Etki Ajanlığı' yasası olarak bilinen tasarı ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na 'Diğer faaliyetler' başlığı altında eklenecek 339/A maddesi ile;

'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda;

a) Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar,

b) Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir' hükmünün yer alması bekleniyordu.

Maddeyle 'diğer faaliyetler' adı altında yeni bir suç kabul edilerek, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin yaptırıma bağlanması amaçlanmaktaydı.

Ama olmadı, yasanın ekim ayından sonra gündeme gelmesi bekleniyor. O zamana kadar Mossad’a ve yabancılara ajanlık neredeyse serbest..."

Habere Tepki Ver

1

1

4

1

1

0

0

3

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading