Naci Görür'den o il için korkutan uyarı: Deprem riski yüksek

Naci Görür'den o il için korkutan uyarı: Deprem riski yüksek

Kütahya'nın yapılaşmasında deprem riskinin hassasiyetle gözetilmesi gerektiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kütahya bir deprem kenti. Özellikle daha doğuda doğrultu atımlı fayların etkin olduğu ülkemizde batıda daha çok graben, horst dediğimiz normal fayların egemen olduğu bir rejim var. Kütahya bu iki rejim arasında biraz geçişi simgeliyor. Bundan dolayı bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde depremler bile var. Ağırlıklı olarak 6'lı, 7'li depremler var."

Gündem

27.09.2024, 16:47

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Türkiye beşik gibi sallanmaya devam ediyor.

Çifte felakatin ardından gözler olası Marmara depremine çevrilirken uzman isimler yakın bir zamanda İstanbul'da 7'den büyük bir sarsıntının olacağını düşünüyor.

Marmara dışında Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu belirten Naci Görür'den Kütahya için dikkat çeken bir uyarı geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programda katılımcıları bilgilendirirken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Naci Görür, amacının Anadolu'yu dolaşarak insanların ölmemesi ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için uyarılarda bulunmak olduğunu söyledi.

THY uçağında kabin ekibine bağırmıştı! O yolcu hakkında karar çıktı THY uçağında kabin ekibine bağırmıştı! O yolcu hakkında karar çıktı Haberi Görüntüle

''BÜYÜK DEPREMLER ÜRETME POTANSİYELİ VAR''

Kütahya'da geçmişte büyük depremler yaşandığına dikkat çeken Naci Görür, "Kütahya bir deprem kenti. Özellikle daha doğuda doğrultu atımlı fayların etkin olduğu ülkemizde batıda daha çok graben, horst dediğimiz normal fayların egemen olduğu bir rejim var. Kütahya bu iki rejim arasında biraz geçişi simgeliyor. Bundan dolayı bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde depremler bile var. Ağırlıklı olarak 6'lı, 7'li depremler var." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu, yapılaşmada deprem riskinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Kütahya'daki yapılaşmaya değinen Görür, "Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor." dedi.

Şehit Ayşenur Eygi'nin annesinden ilk açıklama: Barış için gitti ama hayatını kaybetti Şehit Ayşenur Eygi'nin annesinden ilk açıklama: Barış için gitti ama... Haberi Görüntüle

''KÜTAHYA'DA MİKOR BÖLGELEME ÇALIŞMASI YAPILMALI''

Kentin sıvılaşmış riskli bir zemininin olduğunu aktaran Naci Görür, şunları kaydetti;

"Kütahya'da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading