Odeabank'ın yeni sahibi belli oluyor: şirketin %96'sını satın aldılar.

Odeabank'ın yeni sahibi belli oluyor: şirketin %96'sını satın aldılar.

Odebank el değiştiriyor. Şirketin yüzde 96'sını alınması konusunda ABQ ile prensip anlaşmasına varıldı. 

Gündem

15.10.2024, 18:50

Bank Audi’nin Türkiye'deki ortağı olan Odebank'ın devredilmesine dair uzun süredir Abu Dabi merkezli ADQ ile görüşmeler yapılıyordu. Biraz zaman alan görüşmelerde nihai karar alındı şirketin 96'lık hissesinin satın alınma konusunda anlaşmaya varıldığı duyruldu.

Yapılan açıklama kapsamında ADQ'un Odeabak'ın ana hissedarı olacağı ve Türkiye pazarını güçlü bir giriş yapacağı aktarıldı.  Hisse devrinin gerekli izinler sonrası tamamlanacağı aktarılırken, açıklamada finansal detaylara yer verilmedi.

Türkiye bu iddiayı konuşuyor! Ünlü köfte zincirinde ‘domuz eti’ çıktı! Mahkeme kararıyla duyulmasını engelledi Türkiye bu iddiayı konuşuyor! Ünlü köfte zincirinde ‘domuz eti’ çıktı!... Haberi Görüntüle

KAP AÇIKLAMASI

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) duyurulan açıklamada, "satışa konu olan hisselerin dağılımı netleştirildi. Bank Audi, yüzde 76,42 oranındaki ana hissesiyle birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yüzde 8, Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yüzde 6,36, IFC FIG Investment Company'nin yüzde 3,43 ve Mohammad Hassan Zeidan'ın yüzde 1,78 oranındaki hisselerini de ADQ'ya devredecek" ifadelerine yer verildi.

Odebank, ülkemizde 2012 senesinde Bank Audi'nin Türkiye pazarına girmesi sonrası hayatımıza girmişti. Büyük bir bankacılık gurbu olan Bank Audi'nin ana merkezi Lübnan'da yer alıyor. Çok satıda ülkede faaliyet gösteren grup; kurumsal, ticari, bireysel, yatırım ve özel bankacılık gibi noktalarda hizmet veriyor.

6 Ekim bugün metrobüs neden ücretsiz? İETT otobüs, metro niye bedava? 6 Ekim bugün metrobüs neden ücretsiz? İETT otobüs, metro niye... Haberi Görüntüle

"ÖNEMLŞİ SİNERJİLER YARATMAYI HEDEFLİYORUZ"

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla anlaşmaya dair, "Odeabank, ADQ’nun bir parçası olarak yeni sermayeye erişim sağlayacak. Aynı zamanda, geniş portföyümüzle Türkiye'nin cazip piyasa dinamiklerini bir araya getirerek önemli sinerjiler yaratmayı hedefliyoruz. Bu yatırımın, Odeabank’ın büyüme planlarını hızlandırarak finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bank Audi CEO’su Khalil El Debs ise, "Türk iştirakimiz Odea Bank A.Ş.’nin ADQ gibi küresel bir kurumun ilgisini çekmiş olmasından memnunuz. Bu anlaşma, Bank Audi'nin bölgesel hedeflerine daha güçlü bir şekilde odaklanmasını sağlayacak" dedi.

ADQ’nun Türkiye ile olan ticari ilişkilerini derinleştirme çabaları, bu satın almayla yeni bir ivme kazandı. ADQ, 2022 yılında Türkiye Varlık Fonu ile birlikte, teknolojik inovasyona odaklanan şirketlere yatırım yapmak amacıyla 300 milyon ABD doları tutarında bir fon oluşturmuştu. Aynı yıl, Türkiye’de faaliyet gösteren ilaç firması Birgi Mefar Grubu'nu satın alarak bu şirketi kendi küresel yaşam bilimleri holdingi olan Arcera'nın bünyesine katmıştı.

ADQ’nun Türkiye ile ticari sıcak ilişkiler içerisinde olma çabası, bu satın alma biraz daha perçinledi. Yeni bir dönemi kendileri adına başlatan ADQ’nun 2022 senesinde Türkiye Varlık Fonu ile beraber, tekonoloji odaklı şirketlere yatırım yapılması amacıyla 300 milyon ABD doları tutarında bir fon ayrıldı. Aynı sene içerisinde küresel yaşam bilimleri holdingi olan Arcera'nın bünyesine ülkemizde faaliyet gösteren ilaç firması Birgi Mefar Grubu'nu satın alarak katmıştı. 

Türkiye ile ekonomik ilişkiler güçlü kılmak adına her geçen gün önemli atılımlar yapan firma 2023 yılında bu konuyla ilgili iki ayrı mutabakat zaptı imzaladı. Yapılan bu hamle ile ADQ, finans varlığına katkı sağlamayı ve Türk ekonomisine katkı sağlamayı planlıyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading