Yandex Metrica

Orta Vadeli Program (OVP) nedir? 2024 OVP'de neler var?

Orta Vadeli Program (OVP) nedir? 2024 OVP'de neler var?

5 Eylül 2024'te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak tanımlanan Orta Vadeli Program açıklandı. OVP'de Türkiye'nin 2024 büyüme beklentisi aşağı yönlü revize edilerek yüzde 4'ten yüzde 3.5'e düşürüldü. Peki Orta Vadeli Program (OVP) nedir? 2024 OVP'de neler var?

Gündem

05.09.2024, 10:24

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz merakla beklenen Orta Vadeli Programı (OVP) açıklıyor. Türkiye ekonomisinin yakın gelecekte olması beklenen konumu ve atılacak adımların yer aldığı Orta Vadeli Programda 3 yıllık döneme dair ekonomi beklentileri yer alıyor. Enflasyonla mücadelenin temel hedef olduğu OVP'de Türkiye'nin büyüme beklentisi de aşağı yönlü revize edildi. OVP'de 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşürüldü.

9 Eylül Pazartesi (bugün) yoklama alınır mı? Okula gelmeyenler yok yazılır mı? 9 Eylül Pazartesi (bugün) yoklama alınır mı? Okula gelmeyenler yok... Haberi Görüntüle

ORTA VADELİ PROGRAM (OVP) NEDİR?

Orta Vadeli Program (OVP) kısacası Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası olarak tanımlanabilir.

Orta Vadeli Program (OVP), hükümetin ekonomiye yönelik 3 yıllık hedeflerini ve stratejilerini içeren bir yol haritasıdır.

Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye indirilmesi ve ekonomik refahın toplumun her kesimine eşit şekilde yayılması hedefleriyle mali disiplini korumak amacıyla hazırlanır. 

OVP programı her yıl yenilenerek kamuoyuna açıklanır.

5018 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi uyarınca, çok yıllı bütçe hazırlık süreci Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan orta vadeli programı kabul etmesiyle başlamaktadır.

Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirecektir. Aynı zamanda, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan bu Program, son yıllarda sosyal ve ekonomik alanda sağlanan gelişmelerin daha sağlam bir zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkıda bulunacaktır.

Bugün 9 Eylül İzmir'de otobüsler bedava mı? ESHOT otobüs, metro bugün ücretsiz mi? Bugün 9 Eylül İzmir'de otobüsler bedava mı? ESHOT otobüs, metro... Haberi Görüntüle

ORTA VADELİ PROGRAM'DA NELER VAR?

Orta Vadeli Program İçeriği'nde Türkiye ekonomisini güçlendirecek toplumsal refah artışını hızlandıracak bir takım adımlar yer alıyor. İşte OVP içeriği;

Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.

Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.

Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.

Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.

Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.

Üç yıllık perspektife sahiptir.

E-5'te hangi saatlerde şerit daraltma var? D-100 Kartal Ankara-Edirne yönü kapalı mı? E-5'te hangi saatlerde şerit daraltma var? D-100 Kartal Ankara-Edirne yönü... Haberi Görüntüle

2024 OVP İÇERİĞİ 

Dezenflasyon süreci başarıya ulaşana kadar devam edecek. Enflasyonla mücadeleden taviz yok.

Temel hedef enflasyonda tek haneye inmek. 

Brüt uluslararası rezervler 23 Ağustos 2024 tarihinde 150,4 milyar dolara yükseldi.

Orta Vadeli Program'ın amacı enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması, gelirin toplumun tüm kesimlerine adil dağıtılmasıdır.

Para, maliye ve gelirler politikalarının eşgüdümü sağlanacak, enflasyon mücadele öncelikli alan olacaktır. Finansal istikrarı kalıcı şekilde artıracağız.

Orta ve uzun vadede, reformların katkısıyla orta-üst gelir grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna çıkılması öngörülmektedir.

2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşürüldü.

2025 yılının büyüme hedefi yüzde 5 olarak belirlendi. 2026 ve 2027 yıllarında büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5'e çıkması bekleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading