PKK çembere alındı! Örgüt Metina ve Zap arasına sıkıştı: TSK son darbeye hazırlanıyor

Kuzey Irak'ta ilerleyişini sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri terör örgütü PKK'yı Metina ve Zap arasında çembere aldı. Haftalardır süren kararlı operasyonlarla PKK'ya ait inleri yok eden TSK, örgüte son darbeyi vurmaya hazırlanıyor.

Gündem

08.07.2024, 14:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyeceğiz" sözleriyle harekete geçen TSK, örgütün Kuzey Irak'taki varlığını sonlandırmayı hedefliyor. 

Haftalardır süren kararlı operasyonlarda daha önce birçok teröristi etkisiz hale getiren Mehmetçik, Kuzey Irak'taki ilerleyişini sürdürüyor. Örgütü Ortaköy, Üzümlü Metina ve Zap çeberine alan TSK, PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığını sonlandıracak darbeyi vurmaya hazırlanıyor. 

Deprem sorununa çözüm bulundu! Artık tüm bölgelerde uygulanacak Deprem sorununa çözüm bulundu! Artık tüm bölgelerde uygulanacak Haberi Görüntüle

KANDİL İLE BAĞLANTI KESİLECEK

TSK'ya bağlı birlikler, Türkiye sınırından yaklaşık 35 km derinlikte Erbil'e bağlı Sidekan köyünde, ve 27 km derinlikte Bradost'un köylerinde arama tarama faaliyeti yürütüyorlar.

PKK'ya yakın kaynakların bildirdiğine göre, Gara'nın batısında Musul ovasına açılan noktada, Sıhhıli bölgesinde, TSK'ya ait helikopterler keşif uçuşu gerçekleştirdi. 

Bu faaliyetler ile TSK'nın Metina, Zap, Avaşin, Basyan ve Hakurk bölgelerinde yoğun olarak operasyonlarına devam ederken bir sonraki adım olan Gara için ön hazırlıklara da başlamış olduğu anlaşılıyor. 

Bradost ve Sidekan'a yerleşerek Batı'da kalan PKK'nın terör yuvaları ile Kandil'in bağlantısını kesmiş olacak. 

Gara'nın güneyine ve batısına da yerleşerek Gara yı tamamen kuşatmış ve lojistik ve ikmal imkanlarını tamamen kesmiş olacak.

Böylece, daha önce yayınladığımız ve çok ses getiren haritamıza kaynak olan, 30 Nisan tarihli New Arab'ta yayınlanan haberde iddia edilen anlaşmaya göre Türkiye, PKK'ya karşı askeri operasyonlar düzenlemek için Irak topraklarına 300 kilometre uzunluğunda ve 40 kilometre genişliğinde bir alanda askeri olarak girebilecek. Anlaşmaya göre TSK'nın Irak'ın Kuzeyinde oluşturacağı tampon bölge oluşmuş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik önemi artacak Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik önemi artacak Haberi Görüntüle

37 HEDEF İMHA EDİLMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava harekatında, bölücü terör örgütünce kullanılan, içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve tesislerden oluşan 37 hedefin imha edildiğini bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek, Irak'ın kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında, Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerindeki terörist hedeflerine hava harekatı düzenlendiği ifade edilmişti.

Ümraniye'de operasyon sırasında polise silahlı saldırı: Şehit ve yaralılar var Ümraniye'de operasyon sırasında polise silahlı saldırı: Şehit ve yaralılar var Haberi Görüntüle

"KİLİT KAPANIYOR"

Bölgedeki operasyonlara dair zaman zaman sosyal medya hesabından paylaşım yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Kilit kapanıyor" notunu düşüyor.

MSB'den dün yapılan açıklamada, Kuzey Irak'ta yürütülen Pençe-Kilit Harekatı'na ilişkin görüntülerin yer aldığı açıklamada "Kilit kapanıyor, kahraman topçumuz hedefleri tam isabetle imha ediyor" ifadeleri yer aldı.

Bakanlığı paylaştığı görüntülerde, terör hedeflerine yönelik yapılan atışlar yer aldı.

The Penguin 1. sezon 3. bölüm ne zaman? Penguen 3. bölüm çıktı mı? The Penguin 1. sezon 3. bölüm ne zaman? Penguen 3.... Haberi Görüntüle

"KOPUŞ ÇOK, KATILIM YOK"

Öte yandan Türkiye'nin MİT destekli nokta operasyonları ve Suriye ile Irak’ta kurduğu üsler üzerinden verdiği mücadele, terör örgütü PKK’yı bitme noktasına getirdi. Örgütün kadın birimi olan “YJA Star’ın 2023-2024 yılı değerlendirme toplantısında kurdukları tünellerin işe yaramadığı, elebaşların öldürüldüğü ve örgüte yeni katılımların çok azaldığı bildirdi.

2023 yılının değer-lendirmesi yapılıp bu yılki saldırı planları görüşülen alçak toplantıda, PKK’nın Haftanin, Gara, Metina, Avaşin, Zap ve Hakurk’ta tüneller oluşturduğu, ancak istenen sonuçların alınamadığı, örgütün ağır kayıplar verdiği belirtildi. Toplantıda TSK’nın Gara’da düzenleyeceği olası operasyona karşı hazırlıklar yapıldığı ve Türk SİHA’larına karşı daha fazla önlem alınması gerektiği de konuşuldu.

TSK'nın düzenlediği operasyonlarla Türkiye ve Irak'ta zor bir yıl geçirildiği anlatılan toplantıda teröristler, örgüte katılımın en alt seviyeye düştüğünü ilan etti. Türkiye içinde sözde sorumlu düzeydeki teröristlerin öldürülmesi, örgüte bağlılık duyan militan bulunamaması gibi durumlara işaret edildi. Ayrıca PKK’nın artık halkta eskisi kadar karşılığı olmadığı da kaydedildi. İşte örgüt içindeki bu tespitler, PKK’nın “bittik itirafı” olarak nitelendirildi.

Örgüt içindeki cezalar nedeniyle kadro teröristlerin PKK ile bağının zayıfladığı, bunun örgütten kopuşa neden olduğu tartışıldı. Eleman bulmak ve mevcut kadroyu korumakta zorlanan PKK’da, Suriye başta olmak üzere tüm bölgelerde örgütten ayrılanların sayısının son dönemde arttığı söylendi. PKK sözde üst yönetiminin bu durumu endişe verici olarak nitelediği belirtilen toplantıda, buna çözüm arandığı elebaşlarına iletildi.

Şehit polis Şeyda Yılmaz'ın eşinden yürek burkan paylaşım Şehit polis Şeyda Yılmaz'ın eşinden yürek burkan paylaşım Haberi Görüntüle

"TERÖRİSTAN KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Terör operasyonarına ilişkin sık sık açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, "Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, prim vermeyiz." ifadelerini kullanmıştı.

Putin ile olan görüşmesinde de Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına değinen Erdoğan, "Bölgedeki istikrarsızlığın başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerine hareket alanı sağlaması, bir sorundur. El birliği ile bu terör yapılarının kökünün kazınması, Suriye’nin geleceğinin inşası için mühimdir. Suriye’de esecek barış rüzgarları ve bütün Suriye’de hayat bulacak barış iklimi, milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmeleri açısından da gereklidir. Biz komşumuz Suriye’ye dostluk elimizi daima uzattık ve uzatırız." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading