Psikiyatristler Türkiye'nin gündemine oturan 'sur canisi' Semih Çelik'i analiz etti: Çok zeki bir psikopat!

Psikiyatristler Türkiye'nin gündemine oturan 'sur canisi' Semih Çelik'i analiz etti:  Çok zeki bir psikopat!

İstanbul'da 2 genç kızı canice öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik'in 5 hastanede kaydı çıkması “Neden tedavi edilemedi ve neden hastanede değildi” sorusunun akıllarda yer edinmesine neden oldu. Çelik'in evinde bulunan çizimler çok konuşulurken Uzman isimler resimleri ve Semih'in psikolojik durumunu yorumladılar.

Gündem

08.10.2024, 13:48

19 yaşındaki Semih Çelik, kendi evinde önce Ayşenur Halil'i daha sonrada Fatih Edirnekapı Surları'nda İkbal Uzuner'i parçalara bölerek öldürdü. Türkiye'nin gündemine oturan vahşi cinayetlerle ilgili uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. 

Sancaktar İHA, TEKNOFEST'te üç ödülle göz doldurdu! Sancaktar İHA, TEKNOFEST'te üç ödülle göz doldurdu! Haberi Görüntüle

DEFALARCA HASTANEYE YATTIĞI ORTAYA ÇIKTI 

Cinayetlerin ardından ise kendini surlardan atarak yaşamına son verdi. Çelik'in daha önce de intihar girişiminde bulunduğu öğrenilirken, 5 hastanede kaydı ortaya çıktı. 

Getir satıldı mı? Getir'in yeni sahibi kim? Getir satıldı mı? Getir'in yeni sahibi kim? Haberi Görüntüle

NEDEN HASTANEDE YATIRILARAK TEDAVİ EDİLMEDİ 

Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Çelik'in, cinayet işleyip işlemeyeceğinin neden tespit edilemediği, neden hastaneye yatırılarak tedavi edilmediği tartışma konusu oldu.

Kredi kartı borç yapılandırmada faiz var mı? 60 ay taksit faizsiz mi olacak? (İhtiyaç kredisi-Kredi kart borç yapılandırma faizi) Kredi kartı borç yapılandırmada faiz var mı? 60 ay taksit... Haberi Görüntüle

"DÜŞÜNCE YAPILARIMIZ DEĞİŞİK"

Sur canisi Çelik'in evinden çıkan çizimler de görenleri ürküttü. Çelik'n babası Adem Çelik, "Bundan 1 yıl kadar önce Semih'in odasına girdiğimde çizdiği insan psikolojisini korkutan şeytana benzer kara kalem resimler gördüm. Semih'e bu resimlerin ne olduğunu sorduğumuzda bizlere 'Anlamazsınız, düşünce yapılarımız değişik' diyerek başka açıklama yapmıyordu. Biz de üzerine gitmiyorduk." şeklinde konuşmuştu.

FTX para iadesi ne zaman? FTX'te parası olanlar geri alabilecek mi? FTX para iadesi ne zaman? FTX'te parası olanlar geri alabilecek... Haberi Görüntüle

"BABA SEN BENİM GÖRDÜKLERİMİ GÖREMİYORSUN"

Baba Adem Çelik, "Bundan 3 yıl kadar önce Çapa Tıp Fakültesi'nde Doktor Semih'e psikolojik bir ilaç yazmıştı ama Semih doktorun yazdığı ilacı kullanmıyordu. Semih ara ara evde şarap, bira gibi alkol alırdı ama 3 ay kadardır uyuşturucu kullanmıyordu. Çünkü uyuşturucu madde alacak parası yoktu. 2023 yılı Kış ayında Semih'in odasına girdiğimde penceresi açık ve odası buz gibiydi. Ben de kendisine 'Hayırdır ne yapıyorsun' diyerek penceresini kapatmak isterken, yanıma gelerek 'Hayır, kapatma camı' diyerek eliyle gökyüzünü işaret ederek 'Bak bakalım ne görüyorsun' dedi. Ben de karanlık bir şey görmüyorum dedim. Kendisi de bana 'Sen benim gördüğümü göremiyorsun' dedi." diyerek oğlunun hayaller gördüğünü ifade etmişti.

Naci Görür'den o il için korkutan uyarı: Deprem riski yüksek Naci Görür'den o il için korkutan uyarı: Deprem riski yüksek Haberi Görüntüle

"PSİKOPATİYİ DÜZELTECEK BİR İLAÇ YOK"

Uzman isimler, bu duruma ve Çelik'in evinde bulunan çizimlere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Uzman Psikiyatr Dr. Celalettin Kutcan, hastalığın önceden tespit edilebileceğini belirterek, "Ama önce aile farkında olacak. Bir depresyon psikozu varsa hayaller görür, sesler duyar. Böyle hastaları ilaçlarla düzeltiriz ama psikopatiyi yani kişilik bozukluğunu düzeltecek bir ilaç yok. Ancak bu hastanın, düzenli tedavilerle, etrafına zarar verecek davranışları ilaç tedavisiyle önlenebilir. Ama günümüz koşullarında hastanelerde bu tedaviler yapılamıyor. Bir psikiyatri tedavisi 10-15 dakikalık randevularla olmaz. Tedavi boyunca tek bir doktoru olup, o doktorla ilişkide olacak. Poliklinikte 1 ay sonra başka bir doktor karşısına çıktığında, doktorun hastayı tanıması zor. " ifadelerini kullandı. 

Fenerbahçe bu hafta neden oynamadı? Fenerbahçe'nin maçı ertelendi mi? (8.hafta 5-6 Ekim) Fenerbahçe bu hafta neden oynamadı? Fenerbahçe'nin maçı ertelendi mi? (8.hafta... Haberi Görüntüle

"SON DERECE ZEKİ KARŞISINDAKİNİ ÇOK RAHAT MANİPÜLE EDEBİLİR"

Eğer daha önce bir intihar teşebbüsü yaşamışsa kişinin hastaneye yatırılması gerektiğinin altını çizen Uzman Psikiyatr Dr. Celalettin Kutcan, "Yatmak istemiyorum' diyen hastayı, aile imza vermese bile doktor hastaneye yatırır ve ilgili makamları zorunlu yatış yaptığına dair bilgilendirir. Tedavisi devam ettirilir. Bu çocuk bir psikopat. Son derece zeki. Bütün her şeyi saklayabilir, çünkü zeki. Karşısındakini çok rahatlıkla manipüle edebilir. İlaç tedavisiyle davranışı toparlanmaya çalışılır ama böyle bir kişilik bozukluğunu değiştirmek tıbben de çok zor. Çünkü verdiğimiz ilaçlar hastanın kişiliğiyle oynamıyor. Kişilik bozukluğu zemininde doktorun işi zor. Madde bağımlılığı varsa bu da üstüne tuz biber olmuş." ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST öncesi gövde gösterisi: Akıncı TİHA Adana'yı selamladı! TEKNOFEST öncesi gövde gösterisi: Akıncı TİHA Adana'yı selamladı! Haberi Görüntüle

ÇİZDİĞİ RESİMLERDE NE ANLATIYOR?

Uzman Psikiyatr Dr. Celalettin Kutcan, Semih Çelik'in odasındaki çizimlere ilişkin ise "Çizdiği resim, odadaki görüntüler, ruhundaki parçalanmışlığı gösteriyor" yorumu yaptı.

Türk savaş uçakları Kuzey Irak'ı vurdu: 12 PKK'lı öldürüldü Türk savaş uçakları Kuzey Irak'ı vurdu: 12 PKK'lı öldürüldü Haberi Görüntüle

HASTANEYE KİMLERİN YATIŞI YAPILABİLİR? 

Hürriyet'e konuşan Psikiyatr Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu ise hastaneye yatış için gereken 3 kriteri açıkladı.

Psikiyatr Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu "Psikiyatri kliniğinde kapalı ve açık olmak üzere 2 tip servis vardır. Kapalı servisteki hastaları yatırmanın 3 tane kriteri var. İntihar düşüncesi olan ya da intihara teşebbüs eden ve çevresine zarar verecek şizofren türü hastalar. Bir de eroin ve morfin kullanan hastalar. Bunlar hastanede yatırarak tedavi edilir. Bunun dışında bizim nevroz dediğimiz diğer türler, yani ne yaptığını bilen hastalar poliklinikte ayakta takip edilir. Kişilik bozukluğu dediğimiz hastalar, hasta olduklarını kabul etmezler, hastaneye de gelmezler. Çünkü bize göre bunların cezai sorumluluğu tamdır." dedi.

Bu tip kişilik bozukluğu olan, kendiyle kavgalı, madde kullanmaya ve suç işlemeye meyilli hastalara karşı hekimlerin elinden bir şey gelmez diyen Balcıoğlu, "Bu tür vakalarda, kişi ailesiyle birlikte ikna edilip hastaneye yatırılır. Hekimler zorla getiremez. Anlaşılıyor ki bu kişi zamanla hastaneye müracaat etmiş. Ama takibi olmamış ya da ilaçlarını kullanmamış. İşlenen cinayetten anlıyoruz ki kendisiyle kavgalı, kişilik bozukluğu var." şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading