Yandex Metrica

Rus savaş uçakları Türkiye'ye inmek istiyor: İşte Vladimir Putin'in şok teklifi

Rus savaş uçakları Türkiye'ye inmek istiyor: İşte Vladimir Putin'in şok teklifi

Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti yılan hikayesine dönüştü. Rus liderin Ukrayna endişesi nedeniyle Türkiye'ye savaş uçakları eşliğinde gelmek istediği ortaya çıktı. Putin aynı zamanda Ankara'daki Amerikan otellerinde de kalmak istemiyor.

Gündem

11.09.2024, 01:25

Ekim ayında Türkiye'ye ziyareti planlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sıradışı bir taleple gündeme oturdu. Putin, Rus savaş uçaklarının kendisine eşlik etmesini istiyor. Çarpıcı bilgiyi Londra merkezli Middle East Eye (MEE) sitesinden Ragıp Soylu duyurdu. 

Kremlin kaynaklarından aldığı bilgiyi duyuran Soylu, Putin'in Rus savaş uçaklarının refaketinde Türkiye'ye uçmak istediğini buna neden olarak ise Ukrayna tehdidinin gösterildiğini kaydetti.

Ruslar, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından verilen desteklerle birlikte Ukrayna'nın uçak düşürme kabiliyetinden endişe duyuyor. 

Geçtiğimiz yıldan beri Türkiye'ye yönelik ziyaretlerini birkaç kez erteleyen Putin'e Ankara'nın ne cevap vereceği henüz netleşmedi. 

Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretini nasıl gerçekleşeceği sorusu henüz cevaplanmadı.

Ancak Moskova'nın Rus savaş uçaklarını Türk topraklarına indirme talebinin karmaşık bir konu olduğu, çünkü NATO'ya entegre hava savunma sistemlerinin bu uçakları 'düşman hedef' olarak algılayabileceği belirtiliyor. 

Görüşmelere aşina bir kaynak, Türkiye'nin Rus talebini karşılamak için NATO sistemlerini kapatmasının pek olası olmadığını söyledi. 

Bakan Tekin'den 'kayıt ücreti' açıklaması: 'Biraz abes açıkçası kabul etmiyorum' Bakan Tekin'den 'kayıt ücreti' açıklaması: 'Biraz abes açıkçası kabul etmiyorum' Haberi Görüntüle

ZİYARET BİR KEZ DAHA ERTELENEBİLİR

Türk ve Rus yetkililer, Putin'in ekim ayının ilk haftasında Ankara'ya gelebilmesi için temaslar yürütüyor. MEE'ye bilgi veren Türk kaynaklara göre, özel savaş uçağı talebi Putin'in ziyaretinin bir kez daha ertelenmesine yol açabilir. 

İngiliz basınına konuşan iki eski Türk büyükelçi, Rusya'nın bu talebinin çok sıradışı olduğunu söyledi. Büyükelçilerden biri, "Türkiye hükümeti, bir jest olarak yabancı devlet başkanlarına eşlik etmek üzere savaş uçakları gönderebilir" diyerek şunu ekledi: 

"Ancak yabancı devlet başkanlarının kendi ülkelerinin savaş uçaklarını da beraberinde getirmek istedikleri bir ziyareti hatırlamıyorum."

Putin'in Aralık 2023'teki Körfez turu sırasında 4 adet Su-35 savaş uçağı kendisine eşlik etmişti.

Büyükelçilik yapmış üçüncü bir Türk kaynak ise böyle bir talebi düzenleyen özel bir protokol bulunmadığını belirtirken, konunun tartışmaya açık olduğunu söyledi. 

Son dakika... Erdoğan imzaladı: Kritik atamalar Resmi Gazete'de: Dört bakan yardımcısı değişti Son dakika... Erdoğan imzaladı: Kritik atamalar Resmi Gazete'de: Dört bakan... Haberi Görüntüle

AMERİKAN OTELLERİ GÜVENLİ DEĞİL 

Fakat Rusya'nın talepleri sadece savaş uçaklarıyla da sınırlı kalmadı. Rus yetkililer, Ankara'daki en büyük üç otel olan Hilton, Sheraton ve JW Marriott'un ABD'li şirketler olmasından şikayetçi. Moskova, Amerikan otel zincirlerini Rus Devlet Başkanı için güvenli görmüyor. 

Böylelikle Putin'in Ankara'da ağırlanması için Devlet Konukevi tek alternatif olarak beliriyor. Rus yetkililer, Türkiye'nin NATO üyesi olması nedeniyle Putin'e ve beraberindekilere muhtemel saldırılar konusunda endişe duyuyor. 

Vladimir Putin, Ankara'yı son olarak 2014 yılında ziyaret etmişti. 

Öte yandan, Vladimir Putin'in sadece bir günlüğüne Türkiye'ye gelmesi durumunda bir otelde kalmasına gerek kalmayacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Ankara ziyaretinde temaslarını öğleden akşama dek tamamlamış ve ülkesine dönmüştü. 

Rus lider, 2023 yılı sonlarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı füzelerle donatılmış Su-35 savaş uçakları eşliğinde ziyaret etmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading