Sadece balıklar değil vatandaşlar da etkilendi! İzmir Körfezi'nde çevre kirliliği 'esnafı' vurdu!

Sadece balıklar değil vatandaşlar da etkilendi! İzmir Körfezi'nde çevre kirliliği 'esnafı' vurdu!

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde İzmir’in Bayraklı ilçesinde ölü balıklar sahile vurmuştu. Kıyıya vuran ölü balıklar çevre sakinleri arasında endişeye neden olmuştu. İzmir Körfezi'ndeki kötü koku, Kordon esnafının işlerini tamamen durdurdu. Kirlilik kaynaklı kötü koku ve balık ölümleri, kentin turistik çekim merkezlerinden Kordon'da iş yerleri bulunan esnafın işlerini durdurdu. 

Gündem

01.10.2024, 12:39

İzmir Körfezi'nde kirlilik kaynaklı kötü koku ve balık ölümleri, kentin turistik çekim merkezlerinden Kordon'da iş yerleri bulunan esnafı ekmeğinden etti. Kentte 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve önüne geçilmesi için çalışmalar devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından yapılan incelemeler neticesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulanmıştı. 

Son günlerde Pasaport kıyılarında denizin renginin değişmesi ve balık ölümleriyle birlikte etkili olan kötü koku, Konak ile Alsancak Limanı arasında bulunan yaklaşık 4 kilometrelik Kordon bölgesinde de vatandaşlar ve turistler tarafından oldukça hissediliyor. 

Kör Nokta dizisi Aslım kimdir? Aslım Gencer'i hangi oyuncu oynuyor? Kör Nokta dizisi Aslım kimdir? Aslım Gencer'i hangi oyuncu oynuyor? Haberi Görüntüle

İŞ KAYBI YÜZDE 40 ORANINDA 

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, derneğe üye 120 esnafın körfezde yaşanan sorunlar nedeniyle zor günler yaşadığını ifade etti. Kötü koku ve balık ölümlerinin iş kaybına neden olduğunun altını çizen Şanlı, "Müşterilerimiz işletmelerimize gelince belli bir noktadan sonra 'burnumun direği kırıldı artık' diyor. Müsaade isteyip ayrılıyor. En az yüzde 30-40 işlerimizde düşme oldu. İnsanlar kokunun olmadığı İzmir'in farklı noktalarına Gaziemir ve Menderes gibi yerlere gitmeye başladı." dedi.

Tekirdağ'da organize suç örgütüne 'KUYU' darbesi: Mafyacılık oynayanlar paketlendi Tekirdağ'da organize suç örgütüne 'KUYU' darbesi: Mafyacılık oynayanlar paketlendi Haberi Görüntüle

"ÖLÜ BALIKLARDAN DOLAYI RESTORANLARA OLAN TALEP DÜŞTÜ"

Kordon İşadamları Derneği Başkanı, özellikle balık restoranlarına olan talepte düşme yaşandığının altını çizerek, "İnsanlar "körfezden toplanan ölü balıklar mı satılıyor" gibi yanlış düşünceler nedeniyle bu restoranlara gitmek istemiyor." dedi. Koku sorununun bir an önce çözülmesini beklediklerini anlatan Şanlı, temiz bir körfez olmadan İzmir'in hedeflediği turisti çekemeyeceğini söyledi. 

18 Eylül Gaziantep Murat Boz konseri ne zaman, saat kaçta? Konser nerede, ücretsiz mi? 18 Eylül Gaziantep Murat Boz konseri ne zaman, saat kaçta?... Haberi Görüntüle

"BİZ BİLE MECBUR KALMAYINCA DIŞARIYA ÇIKMIYORUZ"

Kordon'da iş yeri bulunan Oktay Akbulut ise kötü koku ve balık ölümlerinin işlerini kötü etkilediğini ve esnafın moralini bozduğunu belirtti. Yerel yönetim ve merkezi hükümetin birlikte çalışarak sorunu çözmesini beklediklerini söyleyen Akbulut, "Esnaf olarak zor durumdayız. Başka kentlerden gelen müşterilerimiz, 'bu kokuyla nasıl yaşıyorsunuz' diyor. Biz bile mecbur kalmayınca dışarıya çıkmıyoruz. Artık insanlar Kordon'a gelmiyor. Öncesinde buralar tıklım tıklım olurdu. Geceleri zaten yer bulunmazdı. Koku ve balık ölümleriyle insanların Kordon'a inmeleri azaldı." dedi.

Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı: Kırmızı ve gri listeye birer çizik daha Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı: Kırmızı ve gri listeye birer çizik... Haberi Görüntüle

BALIK ÖLÜMLERİNE VE KİRLİLİĞE İNCELEME

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından inceleme başlattı. Bakanlığa bağlı uzman ekipler ile Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı, bölgeye sevk edildi.

Tupperware battı mı? Tupper iflas mı etti? Tupperware battı mı? Tupper iflas mı etti? Haberi Görüntüle

KİRLİ SULARI İZMİR KÖRFEZİNE DEŞARJ ETMİŞLER

22 ve 23 Ağustos tarihlerinde yaşanan kirliliğin karasal kaynaklı olup olmadığını tespit etmek için ekipler tarafından, Körfez’e dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler alındı. Bu analizler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin, “çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde” kirli suları İzmir Körfezi'ne deşarj ettikleri ortaya çıktı. 

Emine Erdoğan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki tarihi konuşmasına ilişkin paylaşım: 'Vicdanlara dokunan bir çağrı' Emine Erdoğan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki tarihi konuşmasına ilişkin paylaşım: 'Vicdanlara... Haberi Görüntüle

AMONYAK DEĞERİ 50 KAT FAZLA ÇIKMIŞTI

Balık ölümleri sonrası Bakanlık ekiplerinin ön incelemesinde İzmir Körfezi’nde atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu belirlenmişti. Körfez’de 6 miligram/litreye olması gereken oksijen seviyesinin ise 1,8; yer yer 0’a düştüğü tespit edilmişti. Balıkların oksijensizlik yüzünden öldüğü tespit edilmişti.

Narin Güran cinayetinde dikkat çeken gelişme! 8 günlük kayda ne oldu? Narin Güran cinayetinde dikkat çeken gelişme! 8 günlük kayda ne... Haberi Görüntüle

BAKAN KURUM: BAZI BÖLGELERDE YAŞAM KALMADI 

Bakan Kurum İzmir Körfezi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı; 

'Üzülerek söylüyorum. Denizdeki, atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır. Yani bu ne demek? Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor demek. Bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir.

Denizdeki oksijene baktığımızda da benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz. İzmir Körfezi'ndeki oksijen seviyesi 6 miligram/litre olması gerekirken, bu seviye 1,8’e, yer yer 0’a kadar düşmüştür. Altını çizerek ifade etmek gerekirse; şu anda Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür.

Son dakika: Akdeniz'de yürekleri ağza getiren deprem: AFAD verileri açıkladı Son dakika: Akdeniz'de yürekleri ağza getiren deprem: AFAD verileri açıkladı Haberi Görüntüle

"İZMİR KÖRFEZİ ÖLMEKTEDİR"

Tesise gelen fazla atıksu tesiste arıtılmıyor; çok yüksek miktarda katı atık; orta körfeze arıtılmadan doğrudan dökülüyor. İzmir Körfezimizin dibine birikiyor, dip çamurunu arttırıyor, canlı yaşamını derinden etkiliyor. Eğri oturup doğru konuşacağız. Bugün Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketidir. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen çökme noktasına gelmiştir; İzmir Körfezi ölmektedir.' ifadelerine yer verdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading