Yandex Metrica

DOLAR

33.97

%0.04 expand_less

EURO

37.56

%0.23 expand_less

ALTIN

2747.00

%0.18 expand_less

BIST

9485.59

%0.7 expand_less

BTC ($)

57942.13

%0.74 expand_less

Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği rehberi yayımladı! M Çiçeği aşıdan korur mu, nasıl bulaşır? Virüs hakkında her şey!

Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği rehberi yayımladı! M Çiçeği aşıdan korur mu, nasıl bulaşır? Virüs hakkında her şey!

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde küresel acil durum ilanın etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin rehber yayımladı. Bakanlık  ''2024 yılı M Çiçeği (mpox) Rehberi''nde hastalık hakkında her şey yer alacak. 

Gündem

17.08.2024, 23:06

Maymun Çiçeği Virüsü'nün Afrika kıtasında yayılmaya başlamasının ardından 16 ülkede görülmüş, 17 bin 541 vaka  ve 517 ölüm gerçekleşmesinin ardından Dünya Sağlık Örügütü (DSÖ) maymun çiçeği hastalığını 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygısı nedeniyle 'mpox' olarak değiştirdi. Bakanlık yayımlanan bilgilere göre M Çiçeği hakkında tüm bilinenleri açıkladığı bir rehber yayımladı. 

Sanat dünyasının acı kaybı! Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti Sanat dünyasının acı kaybı! Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

M ÇİÇEĞİ (MPOX) VİRÜSÜ NEDİR?

M-Çiçeği  Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinden olan M-Pox zoonotik yani hayvansal bir virüs türüdür. Aynı virüs ailesine mensup olan Variola virüsü, etkin aşılama ile 198 yılında yayılması önlenmişti. Orta ve Batı Afrika tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen bölgelerde yayılmaya başlamıştı.

CHP'den skandal adım! AK Parti seçmenine hakaretler savuran Dilruba, Özgür Özel'in onur konuğu CHP'den skandal adım! AK Parti seçmenine hakaretler savuran Dilruba, Özgür... Haberi Görüntüle

M ÇİCEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişilere bulaştığı takdirde 2-4 hafta içerisinde  ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf nodları ile kendini gösteren hastalık bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabilmekte. 

Çiçek hastalığına benzer deride döküntülere sebep olan hastalığa belirli oranda kurma için çiçek hastalığı tedavisinde kullanılan antiviral ajanslar hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. 

Meteorolojiden 7 şehir için 'sarı kod'lu uyarı! Kuvvetli sağanak geliyor Meteorolojiden 7 şehir için 'sarı kod'lu uyarı! Kuvvetli sağanak geliyor Haberi Görüntüle

M ÇİÇEĞİ İLK VAKA NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

M Çiçeği ağaç sincapları, Fındık fareleri, primatlar, Gambiya keseli sıçanlarında görülmüştür. Doğada nasıl dolaştığı kesinlik kazanmayan virüse kemirgenlerin neden olduğu düşünülmektedir. 

Hastalık ilk olarak 1958 yılında Danimarka'dan Kopenhang'a deney hayvanı olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden getirilen maymunlarda görülen lezyonların incelenmesi sırasında Maymun Çiçeği ismi verilmiştir. 

1970 yılında ise 11 Afrika ülkesinde insanlara bulaşmıştır. 

2003 yılında ise Afrika dışında Amerika2da görüldü. 2018 yılında Nijerya, İsrail ve Birleşik Krallık, 2019 Mayıs, Aralık, 2021 Mayıs ve 2022 Mayıs ayında Singapur'da, 2021 Temmuz ve Kasım ayında ise Nijerya'dan ABD'ye giden kişilerde görüldü. 

Atatürk'ün yatı 'Savarona' Erdoğan sayesinde yenilendi: Neredeyse hazır durumda Atatürk'ün yatı 'Savarona' Erdoğan sayesinde yenilendi: Neredeyse hazır durumda Haberi Görüntüle

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

2022'de 100'den fazla ülkede görüldü. Çoğu vakalarda ise erkeklerle birlikte cinsel ilişkide bulunan erkeklerde, cinsel aktivite sırasında yakın temasa neden olan belirli gruplar arasında yayıldı. 

Afrika'da virüs hayvanlardan insanlara vücut sıvıları, hayvan kanı, deri ve mukoza lezyonları ile temas halinde bulaşırken ısırık yoluyla bulaşmasıyla başlıyor. 

İnsandan insana bulaşırken ise sarılarak cinsel temasta bulunarak, vücut sıvıları, deri ve mukozalarla doğrudan temas edilen cilt lezyonları ve kontamine olmuş nesneler ile yakın temas halinde bulaşıyor. 

M Çiçeği'nin kuluçka süresi, 6-14 gün arasında olurken, hayvan ısırığı ve tırmalaması bulunan kişilerde süre daha da kısalabilmekte.

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

1

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading