Sahte ev ilanına dikkat edin! Ev ilanlarında dikkat etmeniz gereken hususlar neler?

Sahte ev ilanına dikkat edin! Ev ilanlarında dikkat etmeniz gereken hususlar neler?

Milyonlarca vatandaş internet siteleri üzerinden kiralık ve satılık ev, araştırması yapıyor. Bu kapsamda dolandırıcılar, sitelere ucuz ilanlar koyarak binlerce insanı dolandırıyor. Ucuz ilanı görenler, evi kaptırmamak üzere erkenden kapora yolluyor. Daha sonrasında ise hiçbir kimseye ulaşamadığını anladıklarında dolandırıldıklarının farkına varıyor. Yaşanan bu tür olaylarına ardından evi görmeden kapora göndermemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Gündem

18.10.2024, 10:37

Günümüzde teknolojinin yayılımıyla beraber ev kirama ve satışlarıda inernet üzerinden yapılmaya başlandı. Milyonlarca kişi, gün içerisinde bu siteleri takip ederek kiralık ve satılık ev arayışı içerisinde oluyor. Fakat bu platformun en büyük tehlikeleri arasında sahte ev ilanları yer alıyor. Geçen sene ilanlara dair yeni bir tertip yapılsa da sahnet ilanlar faaliyetlerine devam ediyor. Emlak piyasalarındaki sorunları ortadan kaldırmak ve bu tuzakları bertaraf etmek için 15 Eylül tarihinden sonra platformlar üzerinden konulan ilanlara logo sistemi uygulanmasına rağmen, komisyoncular fırsat kollamayı sürdürüyor.

Deha Tuzcu kimdir? Tutuklanacak mı? Deha Tuzcu neden TT oldu? Deha Tuzcu kimdir? Tutuklanacak mı? Deha Tuzcu neden TT oldu? Haberi Görüntüle

"KAPORA HIRSIZLIĞI YAPILIYOR"

Haber Global'e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, sahte ilanlara karşın vatandaşın gözünün dört açmasını vurgulayarak, komisyoncuların fırsat kolladıklarını aktardı. Meydana gelen bu problemlere karşılık, 1 Ocak 2025'ten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verimeyeceğini aktaran Özlü; “Emlak fiyatları şişti bunun nedeni de sahte ilanlar" diyen Özlü, şu bilgileri verdi: "Sahte ilanlar ile tüketicilere tuzak kurulurken, kapora hırsızlığı yapılıyor. Maalesef sahte dolandırıcılar internette kol geziyor. Emlak alacak veya kiralayacak kişiler,  gayrimenkulü görmeden kopara yatırmamalı" ifadelerine yer verdi

Meteoroloji sevindirici haberi verdi! Sıcak hava dalgası geri geliyor Meteoroloji sevindirici haberi verdi! Sıcak hava dalgası geri geliyor Haberi Görüntüle

DİKKAT EDİLMESİ GERKENLER NELER?

Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışların ardından uygun bütçeye ev arayaşında olanların sahte ilan tuzağına düştüklerinin altını çizen Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Dolandırıcıların kapora tuzakları ile mağdur olduğunu dektare eden Avukan Şimşek, "Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlarda, bağlantı kurdukları kişiyle telefon görüşmesi sonrası para talep eden dolandırıcılar, ucuza ev kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşatıyor. Kapora ödenmesi sonrası ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan şikayet edenler ise haklarını savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurarak aramaya çalışıyor" dedi.

Herkesin cevabını aradığı ev kiralarken veya satın alırken hangi husulara dikkat edilmesi gerekiyıor? Sorusunu Avukat Şimşek şu şekilde yanıtladı: "Gerek satılık gerekse kiralık olsun mutlaka taşınmazları yerinde görmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı ilan örneklerine baktığımızda bunların sahada karşılığı net bir şekilde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekiyor" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading