Yandex Metrica

Said Celili kimdir? İran'ın yeni Cumhurbaşkanı kim oldu?

Said Celili kimdir? İran'ın yeni Cumhurbaşkanı kim oldu?

İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında vefat etmesinin ardından ülkede yeni Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Haziran'da yapılacak. Milyonlarca kişi İran'da 28 Haziran'da sandık başına gidecek. Said Celili de seçimlerde aday olan isimler arasında. İran'ın eski nükleer baş müzakerecisi Said Celili kimdir?

Gündem

27.06.2024, 16:32

28 Haziran'da İran'da milyonlarca seçmen sandık başına giderek oy kullanacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan adaylarının kimler olduğu da merak edilmeye başlandı. İran'da yapılacak seçimlerde İran'ın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi eski başkanı ve eski nükleer başmüzakerecisi Said Celili de adaylar arasında. Muhafazakar kesimin desteklediği Said Celili'nin seöimlerde ne kadar oy alacağı ise merak konusu.

Hayrettin Karaoğuz nereli? Kastamonulu mu? Hayrettin Karaoğuz nereli? Kastamonulu mu? Haberi Görüntüle

SAİD CELİLİ KİMDİR?

Said Celili 6 Eylül 1965 yılında dünyaya geldi. İranlı siyasetçi Said Celili İran'ın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi eski başkanı ve eski nükleer başmüzakerecisiydi.

Said Celili Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ofisini dört yıl boyunca yönetmiştir ve aşırı muhafazakar olarak tanınıyordu.

58 yaşında olan Said Celili "Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK)" adı verilen devlet kurumunun bir üyesidir.

Tahran’daki İmam Sadık üniversitesinde Siyasal Bilimler bölümünde doktora programını tamamlayan Said Celili aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapıyor. 

Daha önce iki kez seçime katıldı ve 2021 seçiminde Reisi lehine çekildi.

Sait Celili İran-Irak Savaşı’nda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gönüllü milis teşkilatı (Besic) üyesi olarak defalarca savaşta bulundu.

Irak güçlerine karşı İran tarafından yürütülen Kerbela-5 Operasyonunda sağ ayağından yaralandı ve sağ ayağını kesmek zorunda kaldılar.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney tarafından şimdiki görevi onanan Sait Celili İran Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Amerika Daire başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştu.

Bakan Uraloğlu duyurdu: E-mühür kullanımı başlıyor! Bakan Uraloğlu duyurdu: E-mühür kullanımı başlıyor! Haberi Görüntüle

İRAN'DA SEÇİMİ HANGİ ADAY KAZANIR?

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yüz yüze gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre;  yarışın ilk sırasında yüzde 33,1 ile reformist aday Mesud Pezeşkiyan bulunuyor. İkinci sırada ise yüzde 28,8 ile Said Celili yer aldı. Üçüncü sıradaki Muhammed Bakır Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırada yer aldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading