Yandex Metrica

Sıfır kilometre araçlarda artık zorunlu! Yeni sistem devreye giriyor

Sıfır kilometre araçlarda artık zorunlu! Yeni sistem devreye giriyor

Ticari araçlarda zorunlu olarak uygulanmaya başlayacak olan sistem, bakanlık tarafından artık sıfır araçlarda da zorunlu hale getirildi. İşte detaylar...  

Gündem

22.09.2024, 10:50

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasının daha etkin izlenmesi amacıyla ticari araçlarda başlatacağı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) kapsamını genişletti.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı'nın, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğ, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmesi amacıyla, akaryakıt istasyonlarında UTTS kurulması ile akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin söz konusu sistem kullanılarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik gönderilmesine ilişkin esasları düzenliyor.

Söz konusu sistem kapsamında taşıtlara, depo girişine monte edilebilen ve taşıta ait plaka bilgisi, mükellefe ilişkin bilgiler gibi hususları hafızasında muhafaza eden, bu bilgilerin akaryakıt alımı sırasında Taşıt Tanıma Okuyucu cihazı (TTO) vasıtasıyla pompa ünitelerinin bağlı olduğu yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesine imkan sağlayan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması öngörülüyor. 

Bu sistemle TTB'lerdeki bu bilgiler, yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara akaryakıt pompa tabancalarına takılacak TTO'lar aracılığıyla otomatik aktarılacak ve böylece plaka bilgilerinin elle girilmesine gerek olmayacak.

Son dakika: Manisa'da şiddetli deprem! Vatandaşlar sokaklara akın etti! Sarsıntı çevre illerden hissedildi Son dakika: Manisa'da şiddetli deprem! Vatandaşlar sokaklara akın etti! Sarsıntı... Haberi Görüntüle

SIFIR ARAÇLAR DA UYGULAMAYA DAHİL

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, tebliğ değişikliğiyle, söz konusu sisteme dahil olacak araçların kapsamı genişletildi. Vergi mükellefleri tarafından kullanılan taşıtlara ilave olarak sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar da UTTS kapsamına dahil edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gaziler Günü paylaşımı: 'Tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gaziler Günü paylaşımı: 'Tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum' Haberi Görüntüle

SON TARİH BELLİ OLDU

1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır taşıtlara UTTS dahil olma ve bu sistem kapsamında TTB takılması zorunluluğu olacak. Ayrıca özel taşıt tanıma sistemlerini kullanan taşıtlar da 30 Haziran 2025'e kadar TTB takılması zorunluluğu kapsamında olacak.

UTTS sisteminin, vergi mükelleflerinin iş amaçlı kullandığı araçlarda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle devreye girecek. Söz konusu sistemin araçlara taktırılması için son tarih ise 31 Aralık 2024 olarak belirtildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading