Sokak hayvanları düzenlemesine uymayan belediyeler yandı: Hapis cezası var

Sokak hayvanları düzenlemesine uymayan belediyeler yandı: Hapis cezası var

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bakımevlerine alınıp rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak, bakımevlerinin şartları iyileştirilecek. Bunu yerine getirmeyen belediyelere verilecek cezalar da artırılıyor. Sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Gündem

24.07.2024, 12:58

Uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden ve büyük tartışmaları beraberinde getiren sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemede dikkat çeken bir gelişme yaşandı ve önemli bir değişikliğe gidildi.

Muhalefetin ve hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı “ötanazi” kelimesi teklif metninden çıkarıldı.

Bunun yerine 2010 yılında yasalaşan ve “ötanazi” kavramının da yer aldığı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu Maddesi’nin 3. Fıkrası’na atıf yapıldı.

Atıf yapılan maddede, ötenazinin hangi gerekçelerle ve kimler tarafından uygulanacağı açıkça belirtiliyor.

Tek tırnaklı eti nedir? Tek tırnaklı hayvanlar neden yenmez? Tek tırnaklı eti nedir? Tek tırnaklı hayvanlar neden yenmez? Haberi Görüntüle

KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bakımevlerine alınıp rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak, bakımevlerinin şartları iyileştirilecek. Bunu yerine getirmeyen belediyelere verilecek cezalar da artırılıyor.

KYK burs başvurusunda yanlış (yalan) bilgi verilince ne olur? Cezası var mı? KYK burs başvurusunda yanlış (yalan) bilgi verilince ne olur? Cezası... Haberi Görüntüle

"SORUN BU HAYVANLARIN SAHİPSİZ OLMA SORUNUDUR"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Anadolu Ajansı'nın konuyla ilgili merak edilen soruları tek tek cevapladı. 

Bakanı Yumaklı, şöyle konuştu:

"Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi söz konusu. Sorun bu hayvanların sahipsiz olma sorunudur. Sahipsizlik sorumsuzluğu getirmektedir. Yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz. Hiçbir zaman hepsinin öldürülmesi teklif edilmedi. Çözüm bu hayvanların sokaklardan çekilmesi. Sorun sokaklarda sahipsiz köpeklerin olması sorunudur, toplumsal hayatı etkilemektedir.

KPSS 2024 Ortaöğretim taban ve atama puanları! 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80 puanla nereye girilir? KPSS 2024 Ortaöğretim taban ve atama puanları! 50, 55, 60,... Haberi Görüntüle

VETERİNER ONAYIYLA ÖTANAZİ

Bunun çözümü bu hayvanların sokaktan çekilmesidir. Tehlike arz edene veteriner onayıyla ötanazi uygulanır. Şehirlerimizde, sokaklarımızda başıboş köpek olmayacak. 'Yerinde yaşat...' Sorun zaten o. Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek. 'Alacaklar, hepsini öldürecekler' gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Önerdiğimiz husus sahiplendirme. Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon. Sokaklarda toplumsal hayatı etkileyecek bu husus çözülecek."

Domuz eti yersek ne olur, dinden çıkar mıyız? Domuz eti yersek ne olur, dinden çıkar mıyız? Haberi Görüntüle

BELEDİYELERE CEZA 

Söz konusu teklifle ayrıca "yakala-kısırlaştır-sal" metodu "Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir" olarak değiştiriliyor.

Buna göre, hayvan bakımevlerine alınan köpekler rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak.

Bunun için belediyeler 31 Aralık 2028 yılına kadar hayvan bakım evleri kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler söz konusu barınakları oluşturmak amacıyla kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayırmak zorunda.

Sahipsiz hayvanlar için ayrılan bütçesini kullanmayan belediye başkanlarına ve meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Arnavutluk Tiran Namazgah Merkez Cami kaç bin kişilik? Arnavutluk Tiran Namazgah Merkez Cami kaç bin kişilik? Haberi Görüntüle

HAYVANI TERK EDENLERE DE PARA CEZASI

Ayrıca hayvanı terk edip sokağa bırakan vatadanşlara 60 bin lira para cezası verilecek. Ayrıca topladıkları hayvanları başka ilçe sınırlarına bırakanlara ise 50 bin lira para cezası verilecek.

Teklifle, evcil hayvanlara yönelik dijital kimliklendirme süresi de uzatılacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading