Yandex Metrica

Sokak hayvanları yasa teklifinde önemli değişiklik: 'Ötenazi' kelimesi çıkarıldı

Sokak hayvanları yasa teklifinde önemli değişiklik: 'Ötenazi' kelimesi çıkarıldı

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda. Komisyonda yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından teklifin 4 maddesi daha kabul edilidi. Muhalefetin ve hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı “ötanazi” kelimesi AK Parti’nin verdiği önerge ile teklif metninden çıkarıldı.

Gündem

23.07.2024, 11:39

Uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden ve büyük tartışmaları beraberinde getiren sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemede dikkat çeken bir gelişme yaşandı ve önemli bir değişikliğe gidildi.

Muhalefetin ve hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı “ötenazi” kelimesi teklif metninden çıkarıldı.

Bunun yerine 2010 yılında yasalaşan ve “ötenazi” kavramının da yer aldığı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu Maddesi’nin 3. Fıkrası’na atıf yapıldı.

Atıf yapılan maddede, ötenazinin hangi gerekçelerle ve kimler tarafından uygulanacağı açıkça belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit Piyade Er Işık'ın ailesine başsağlığı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit Piyade Er Işık'ın ailesine başsağlığı mesajı Haberi Görüntüle

VETERİNER HEKİMİN ONAYI İLE ÖTENAZİ YAPILACAK

Buna göre, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalıklarda, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda ve davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekimin onayı ile ötenazi yapılabilecek. Söz konusu işlem veteriner hekim tarafından veya veteriner hekimin gözetiminde gerçekleştirilecek.

Polat davasında tutuklu kalmadı! Dilan Polat'ın lüks araçları hakkında karar verildi! Polat davasında tutuklu kalmadı! Dilan Polat'ın lüks araçları hakkında karar... Haberi Görüntüle

4 MADDE DAHA KABUL EDİLDİ

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4 maddesi daha kabul edildi.

Buna göre, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” ifadesi, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” şeklinde değiştirildi.

Değiştirilen madde de komisyonda kabul edildi.

Muğla'da katliam gibi zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var Muğla'da katliam gibi zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

5. MADDE NELER DİYOR?

Sokak Hayvanları Yasası'nın 5. maddesi de kabul edildi. 5. madde şu şekilde düzenlendi:

"Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır."

ÖSYM duyurdu: KPSS sonuçları açıklandı! 2024 ÖSYM AİS KPSS sonuçlarına nereden bakılır? ÖSYM duyurdu: KPSS sonuçları açıklandı! 2024 ÖSYM AİS KPSS sonuçlarına... Haberi Görüntüle

SAHİPLENDİĞİ HAYVANLARI TERK EDENLERE PARA CEZASI 

Teklife göre, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelerde olacak. Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek. Sahiplendiği köpeği hiçbir gerekçe göstermeden sokağa atanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödemek zorunda. Sokak köpeklerini şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak. Düzenlemeye göre başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak.

Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ederken, düzenlemenin Meclis tatile girmeden Genel Kurul’dan geçmesi öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading