Yandex Metrica

Son dakika... BM Genel Sekreteri Guterres'ten Rum kesimine tepki: 'Uluslararası yükümlülüklerinizi yerine getirin'

Son dakika... BM Genel Sekreteri Guterres'ten Rum kesimine tepki: 'Uluslararası yükümlülüklerinizi yerine getirin'

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kıbrıs Raporu"nda Rum kesiminin sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirdi ve Rum kesimini uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Gündem

05.07.2024, 02:04

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Kıbrıs Raporu"nda GKRY'nin sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Aralık 2023-Haziran 2024 dönemini kapsayan BM Barış Gücü Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne çeşitli eleştiriler getirildi. Edinilen bilgiye göre raporda mayıs ayında Suriyeli sığınmacıların iltica başvurularının askıya alınması hatırlatıldı ve BM Kıbrıs Barış Gücü ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin acil insani yardım ulaştırmak mecburiyetinde kaldığı bildirildi.

Raporda ayrıca 2022 yılıyla 2023 yılı karşılaştırılarak 2023 yılında bir önceki yıla göre iltica başvurularının yüzde 46 azaldığına işaret edildi. Ada'ya gelen sığınmacıların hangi yoldan sınıra geldiklerinin de yer aldığı raporda Suriyeli sığınmacıların yüzde 82'sinin doğrudan teknelerle güneye geldiği, "Yeşil Hat" üzerinden gelenlerin ise yüzde 33 olduğu belirtildi. Bu oranın daha önce yüzde 57 olduğu kaydedildi. 

Ankara'da berberler hangi gün kapalı? Berberler pazar günü açık mı, kapalı mı? Ankara'da berberler hangi gün kapalı? Berberler pazar günü açık mı,... Haberi Görüntüle

SIĞINMACILARA KÖTÜ MUAMELEDE BULUNULUYOR

Sığınmacılara yönelik engelleme faaliyetlerinin bazı sığınmacıların kaybolmasına bazılarının ise hayatını kaybetmesine neden olduğu aktarıldı. Raporda ayrıca Rum kesimine ait polis ve askerlerin düzensiz göçü önlemek için ara bölgede sürekli bulunduğu hatırlatıldı. GKRY'nin sığınmacılara karşı olumsuz davranışlar içinde olduğu belirtilen raporda aralarında 7 refakatsiz çocuğun da bulunduğu 29 sığınmacının ara bölgede mahsur kaldığı aktarıldı. Ara bölgeye itilen sığınmacıların her türlü kötü muameleye maruz kaldıkları belirtilirken körü muamelelere örnek olarak baskı, cinsel istismar, cinsiyet temelli şiddet gösterildi. Ayrıca bu bölgeye itilen sığınmacıların çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya oldukları belirtilen raporda "Bu zorluklar ara bölgede aşırı sıcaklara maruz kalan sığınmacıların acilen GKRY'de hastanelere sevk edilmelerini zorunlu kılmıştır. Ancak GKRY defaatle bu sığınmacıları ara bölgeye 'geri itmiş' ve iltica ile koruma ihtiyaçlarını geri çevirmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Teröre BOZDOĞAN darbesi! İki terörist etkisiz hale getirildi Teröre BOZDOĞAN darbesi! İki terörist etkisiz hale getirildi Haberi Görüntüle

GENEL SEKRETER ÇAĞRI YAPTI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sığınmacılara layık görülen muameleden dolayı üzgün olduğunu belirterek "Gerekli koruma sağlamadan geri itme ve tekneleri alıkoyma girişimlerini çok ciddi bir şekilde endişe verici buluyorum. Geri göndermeme ilkesine uyulmak zorunda." ifadelerini kullandı. Ara bölgede mahsur kalan sığınmacıların durumlarından endişe duyduğunu dile getiren Guterres, GKRY'ye iltica başvurularını tekrar ele alma ve süreci yeniden başlatma çağrısında bulunarak bunun aynı zamanda insan kaçakçılığı ve diğer düzensiz hareketleri engelleme konusunda etkili olacağını kaydetti..

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading