Yandex Metrica

Sitede Ara

Suriye ile normalleşme süreci ne durumda? Ankara'nın yol haritası belli oldu

Suriye ile normalleşme süreci ne durumda? Ankara'nın yol haritası belli oldu

Suriye ile normalleşme sürecnin hangi aşamada olduğu merak edilirken Ankara'nın nasıl bir yol izleyeceği de netleşti. Türkiye, Rusya, Suriye ve İran istihbarat yetkilileri görüşebilir.

Gündem

27.08.2024, 14:08

Suriye ile normalleşme adımları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Eylül ayında üçüncü bir ülkede bir araya geleceği konuşuluyordu ancak dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Esad'dan Türkiye ile normalleşme mesajı geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halk Meclisi'nde yaptığı açıklamada görüşmelerin başlatılması için Türkiye’nin Suriye’deki askeri güçlerini çekmesinin ön koşul olmadığını söyledi.

3 bin 400 yıllık kurşun! Çanakkale'de tarihi keşif: Dönemin en öldürücü silahları... 3 bin 400 yıllık kurşun! Çanakkale'de tarihi keşif: Dönemin en... Haberi Görüntüle

"ÖN KOŞUL ŞART DEĞİL"

Türkiye ile diplomatik ilişki kurma çabalarının sonuç vermediğini belirten Esad, "Türkiye ile ilişkilerimiz işgal ettiği ve teröristleri desteklediği için bozuldu; bunları çözmeden düzeltemeyiz. ⁠⁠Bazen Türk yetkililer Türk ordusunun çekilmesini ön koşul yaptığımız için görüşmelerin başlamadığını söylüyor, bu doğru değil.'' dedi.

Bakan Fidan’ın Brüksel ziyaretiyle ilgili dikkat çeken analiz: 4 bölgedeki krize karşı Türkiye kilit rolde! Bakan Fidan’ın Brüksel ziyaretiyle ilgili dikkat çeken analiz: 4 bölgedeki... Haberi Görüntüle

''UZLAŞMAMIZ LAZIM''

Türkiye bazı konularda uzlaşmaları gerektiğinin altını çizen Esad, "Türkiye mülteciler ve terör diyor; biz de Türk askerinin çekilmesi ve terör diyoruz. Bu konularda müzakere prosedürü için ilke ve çerçeve üzerinde uzlaşmamız lazım. ⁠⁠Bu ilkeleri yazılı olarak açıklayıp sonra görüşmelere başlayabilirizdedi. ifadelerini kullandı.

O kareyi merak edenlere tepki gösterdi! Özgür Özel gizlice fotoğraflanınca küplere bindi: Bir duble rakı içtim! O kareyi merak edenlere tepki gösterdi! Özgür Özel gizlice fotoğraflanınca... Haberi Görüntüle

"TÜRK ASKERİ ÇEKİLMELİ"

Müzakereler için güvenilecek bir referansa ihtiyaçlarının olduğunu belirten Esad, "Çözüm açık sözlü olmak ve kibri değil hatayı tespit etmektir. Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz? İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır. Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türk askerinin çekilmesi gerektiğini sürekli vurguluyor.'' şeklinde konuştu.

Merak edilen soru: Neden orası? FETÖ'nün darbe şifresiydi! CIA'den Kapadokya paylaşımı! Merak edilen soru: Neden orası? FETÖ'nün darbe şifresiydi! CIA'den Kapadokya... Haberi Görüntüle

ANKARA'NIN YOL HARİTASI NETLEŞTİ

Yaşanan bu gelişmenin ardından Ankara'nın izleyeceği yol haritası da belli oldu. Öncelikle dış politikada sorun yaşanan ülkelerle, Milli İstihbarat Teşkilatı başkan yardımcıları düzeyinde görüşmeler yapılıyor. Bunu, istihbarat başkanlarının toplantısı takip ediyor. Şartların oluşması halinde ilgili bakanların teması başlıyor. Söz konusu anlaşmaların sağlanması halinde ise liderler seviyesinde görüşme gerçekleşiyor. Söz konusu format, birçok ülke ile ilişkilerin düzeltilmesinde kullanıldı. 

Sel felaketinden etkilenen Bangladeş'e Türkiye'den  yardım eli: 20 bin paket dağıtıldı! Sel felaketinden etkilenen Bangladeş'e Türkiye'den yardım eli: 20 bin paket... Haberi Görüntüle

İLK TOPLANTI YAPILACAK MI?

Suriye’deki aktörler de göz önünde bulundurulduğunda görüşmeler Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’den oluşan 4’lü formatta gerçekleşmişti. Fakat; istihbarat düzeyindeki görüşmeler yaklaşık bir yıldır yapılmıyordu. Tarafların ön koşulsuz masaya oturulması konusundaki kararlılık kabul görürse ilk toplantının yapılması gündemde. Ankara-Şam hattındaki normalleşme sürecinde, tıpkı diğer ülkelerde uygulanan format gibi dört ülkenin istihbarat başkan yardımcılarının bir araya gelmesi ilk adım olacak. Normalleşme sürecinde Ankara'nın masaya getirecekleri ise terörle mücadele, Türkiye'deki sığınmacıların ülkelerine dönüşünün sağlanması, sınır güvenliğinin tesis edilmesi ve Astana sürecinin canlandırılması olacak.

Türk Hava Yolları, yeni rotasını oluşturdu! Sidney seferleri için tarih verildi! Türk Hava Yolları, yeni rotasını oluşturdu! Sidney seferleri için tarih... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Ankara-Şam ilişkilerindeki 'normalleşme' sürecine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şimdi öyle bir noktaya geldik ki Beşar Esad şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki biz Esad ile ailece görüşüyorduk."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading