TBMM kapalı oturum nedir, nasıl yapılır?

TBMM kapalı oturum nedir, nasıl yapılır?

TBMM, 8 Ekim 2024 tarihinde kapalı oturum gerçekleştirilecek. İsrail’in saldırıları ve Orta Doğu'daki savaş riski hakkında bilgilendirme yapılıyor olacak. Peki, TBMM kapalı oturum nasıl yapılır?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 8 Ekim günü kapalı oturum ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek. İsrail'in saldırıları ve Orta Doğu'daki çatışmaların genişlemesi üzerine milletvekillerine bilgilendirme sunulacak. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in katılacağı oturum, TBMM İçtüzüğü'nün 59. maddesi kapsamında gerçekleştirilecek. Kapalı oturum sonrasında toplantı notları 10 yıl sonra kamuoyuna açıklanacak.

TBMM KAPALI OTURUM NEDİR?

TBMM kapalı oturum, kamuoyundan gizli olarak gerçekleştirilen bir toplantıdır. Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'nün 59. maddesi kapsamında düzenlenen bu oturumlarda, genellikle milli güvenlik, dış politika ya da çok kritik meseleler ele alınmaktadır. Kapalı oturumda alınan kararlar, görüşülen konular ve tutanaklar 10 yıl boyunca gizli tutularak sadece bu süre zarfı sonunda kamuoyuyla paylaşılır.

TBMM Kapalı Oturum

TBMM KAPALI OTURUM NASIL YAPILIR?

Kapalı oturumda başkaca bir hüküm bulunmuyorsa her siyasî parti grubunun grupları adına ve iki üyenin kendileri adına birer defa konuşma hakları yer alır. Bu konuşmalar sonrasında görüşmelerin devam etmesine dair önerge verilmemişse, Başkan görüşmelerin tamamlandığını herkese bildirir. Görüşmelerin devam etmesine dair önerge verilmiş ve bu önerge de Genel Kurulun işaret oyuyla kabul edilmişse birinci fıkra gereğince siyasî parti gruplarına ve milletvekillerine ikinci defa konuşma hakkı verilir.

Avatar
Murat Gürel