TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek' çağrısı

TÜKODER'den zam kararına tepki: İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kararı geri çek' çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde alınan karar ile 30 yaşından gün almış öğrencilerin indirim oranları yüzde 10'a düşürüldü. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin İstanbulkart'ta öğrenci indirimine yaş sınırı getirmesi kararının geri çekilmesini talep etti.

Gündem

15.07.2024, 16:23

İBB Meclisi Temmuz ayı toplantısında Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğünün meclise gönderdiği yazı üzerine İstanbulkart Yönetmeliği öğrenci tanımının değiştirilmesi istendi. Meclise iletilen raporda, 30 yaşından gün almış öğrencilere UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinin yüzde 10 oranı kadar indirim uygulanacağı belirtildi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin İstanbulkart'ta öğrenci indirimine yaş sınırı getirmesi kararına tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada lisansın, zorunlu temel eğitimden farklı olarak belirli bir yaşa bağlı ve sistematik olarak düzenlenemeyeceğine dikkat çekildi. Açıklamada, lisans, yüksek lisans ya da devamı eğitimlerin meslek edindirme kursu olmadığı, tüm vatandaşların yaşa bağlı olmaksızın ilgi ve becerilerine göre istediği zaman bunları alabileceği vurgulandı.

Zehir tacirlerine 53 ilde operasyon: Tonlarca uyuşturucu ele geçirildi sokak satıcıları yakalandı Zehir tacirlerine 53 ilde operasyon: Tonlarca uyuşturucu ele geçirildi sokak... Haberi Görüntüle

"UYGULAMAM SADECE EKONOMİK DEĞİL AYNI ZAMANDA ENTELLEKTÜELLİĞİ TEŞVİK EDİYORDU"

TÜKODER konuyla ilgili yaptığı açıklamasına şöyle devam etti; 

Açıklamada, ulaşımda ve diğer kültürel faaliyetlerdeki öğrenci indirimiyle amaçlanan yararın sadece ekonomik bir destek değil, aynı zamanda entelektüel anlamda lisans ya da yüksek lisans öğrencilerinin şehre katılma ve şehirleşme sürecini de teşvik ettiği, gezmenin, okumanın ve tanımanın zorunlu eğitim sonrası öğrenciliğin zaruri içeriklerinden olduğu ifade edildi.

FETÖ'ye itiraf darbesi: Mahrem yapılanmada yakalananlar 100'den fazla kişinin ismini verdi! FETÖ'ye itiraf darbesi: Mahrem yapılanmada yakalananlar 100'den fazla kişinin ismini... Haberi Görüntüle

"ÖĞRENCİLERE YAŞA GÖRE AYRIM YAPILAMAZ"

Belediye meclisi tarafından alınan kararla öğrenci yaşına göre ayrım yapılmasının hukuken kabul göremeyeceği, Anayasanın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı olduğu, bu maddeye göre herkesin kanun önünde eşit sayıldığı aktarılan açıklamada, öğrenci tanımında yaş sınırı olmadığının, 30 yaşından sonra eğitim kurumunda öğrenci olanların indirimden yararlanamamasının ayrımcılık olduğunun, bir öğrencinin yaşının diğerine göre daha genç ya da yaşlı olmasının ayrımcılık konusu yapılamayacağına dikkat çekildi. 

Eski örgüt üyeleri ifşaladı: FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'deki yeni konutu ortaya çıktı! Eski örgüt üyeleri ifşaladı: FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'deki yeni... Haberi Görüntüle

"HANGİ YASAYA VE HUKUKA GÖRE YAPILIYOR?"

Açıklamada, vatandaşların 30 yaşın üzerinde de eğitimlerine devam ettiği belirtilerek, "Vatandaş sınav kazanacak, tüm harçlarını yatıracak, öğrenci kimliğini alacak ama siz belediye olarak bu kimliği, 30 yaşın üzerinde ise kabul etmeyeceksiniz. Hangi yasaya veya hukuka göre? Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3. maddesinde 'Herkes, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşittir.' hükmü yer almıştır. Kanun kapsamında ayrıca yaş temellerine dayalı ayrımcılığın yasak olduğu vurgulanmıştır." ifadelerine yer verdi. 

Hakime hesap verecek! Kaçak yapısıyla gündeme oturmuştu: Şahan Gökbakar'a istenen hapis cezası belli oldu! Hakime hesap verecek! Kaçak yapısıyla gündeme oturmuştu: Şahan Gökbakar'a istenen... Haberi Görüntüle

"EĞİTİM HAKKINA GASPTIR"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ayrımcılığı "objektif ve makul bir neden olmaksızın, aynı durumdaki kişilere farklı muamelede bulunmak" olarak tanımladığını, Milli Eğitim Temel Kanunu uyarınca "eğitim ve öğrenim gören öğrenciler şehir içi toplu ulaşım hizmetinden indirimli olarak faydalanır" hükmünde de yaş ayrımının yer almadığı vurgulanarak, "İndirimli İstanbulkart'tan yararlanan öğrenciler arasında yaş temelli bir ayrıma gidilmesi yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümlerine aykırıdır. Bu uygulama aynı zamanda tüketicilerin evrensel hakkı olan eğitilme hakkı ihlalidir, hak gaspıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Habere Tepki Ver

3

1

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading